SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Preglede bi u bolnici umjesto liječnika uskoro mogle obavljati medicinske sestre. Kreću na usavršavanje

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Danas.hr/Danas.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Preglede bi u bolnici umjesto liječnika uskoro mogle obavljati medicinske sestre. Kreću na usavršavanje SB Online | Preglede bi u bolnici umjesto liječnika uskoro mogle obavljati medicinske sestre. Kreću na usavršavanje

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Danas.hr/Danas.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Već iduće godine Hrvatska bi mogla dobiti prve usko educirane medicinske sestre specijalistice. Znat će sve što treba - od onkologije i kardiologije do hematologije

Nemojte se iznenaditi ako vam uskoro specijalistički pregled u bolnici ne obavi liječnik - nego medicinska sestra ili tehničar.

Nema straha, u dobrim ste rukama, jer uskoro kreću na specijalističko usavršavanje i znat će sve što treba - od onkologije i kardiologije do hematologije.

Ima 20 godina radnog iskustva i najviše vremena provode s pacijentima. Kaže, da bi one mogle educirati njih i njihove obitelji, i same se moraju posebno educirati, baš kao i liječnici.

"Svaki dan se srećemo s puno krvnih pripravaka. Sudjelujemo u transplantaciji krvotvornih matičnih stanica. Trebamo imati kompetenciju da smo sposobne samostalno dati transfuziju krvi", rekla je Ljiljana Pomper, glavna sestra Zavoda za hematologiju KB-a Merkur.

Uskoro će i to moći, ali za to i biti plaćene. Dio zadataka od liječnika preuzet će sestre. Slična praksa već postoji u Danskoj, Nizozemskoj i Švedskoj.

"Transfuzije krvi, kao što znate to je liječnička djelatnost, tu su različita ultrazvučna mjerenja, dopleri. Liječniku je bitno izraditi mjerenja, on će postavljati dijagnozu, neće sestra davati dijagnozu, a sam postupak mjerenja, ultrazvučnih color doplera će moći raditi i medicinska sestra", rekao je Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Iz Komore sestara poručuju - cilj je da sestrama specijalizaciju plati država. Priprema se 20-ak sestrinskih specijalizacija.

"Puno sestara odlazi možda van, možda u druge bolnice, možda izvan bolničkog sustava, ali i udruge struke. Mislim da kada bismo imali priliku da znaju da je specijalizirana sestra ili neka druga da bi ih to zadržalo u sustavu", rekla je Pomper.

Stručna društva dobila su rok do prvog ožujka da dostave svoje prijedloge programa specijalizacija.

"Postupak nije brz ni lagan. Mi se nadamo da ćemo Pravilnik dovršiti ove godine da bi možda u prvu provedbu krenuli možda sljedeće godine. Morao sve razraditi, ne smije biti nikakvih propusta u izradi Pravilnika, jer je to prvi pravi prijenos ovlasti", rekao je Gazić.

Na temelju prijedloga će Ministarstvo zdravstva pripremiti plan i program. Ovakav proces već je pokrenut za područje hitne medicine.

"Stoga je već utemeljena edukacija za njih 375 koji će biti osposobljeni za one situacije u okviru hitne medicine koji će pružati pomoć dakle u nekim situacijama kada je to moguće da preuzmu ulogu i liječnika", istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Već iduće godine Hrvatska bi mogla dobiti prve usko educirane medicinske sestre specijalistice.

(Izvor: Danas.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: