Premijer nije znao!

Premjer nije znao!
(FOTO: Dovemead Films/Cantharus Produ)

15.3.2022. | 11:30 | Vanja Krnić
Pregleda: 1410

Fiktivni junaci djeluju u Hrvatskoj nepoderivo, ne očekujemo da bi i oni mogli jednom izumrijeti, ali upravo suprotno oni se kao klonovi multicicipliraju. Fiktivni junaci stvoreni u 1930 im prošlog stoljeća kao Betman ili Superman  u novije doba postaju političari toliko ozbiljni da bi bilo potpuno suludo išta im vjerovati. Trenutni fiktivni heroji u pravilu su zaboravljeni nakon prvog službenog posjeta Remetincu. 

Nedvojbeno mi smo zemlja koja je dala mnogo heroja  humanista, dragovoljaca, erudita o kojima se nažalost premalo ući u školi. S druge  strane dali smo političare među kojima samo poneki mogu  časno ponijeti naziv 

Heroj


„heroj (grč. ἥρως: junak, smion ratnik), u grčkoj mitologiji, polubog, čovjek polubožanskoga podrijetla poput Herakla, Eaka, Radamanta i dr. Heroji su i obični ljudi koji su zbog svojih zasluga doživjeli apoteozu, poput mitskih Dedala, Tezeja i osobito utemeljitelja gradova, te postali nižim božanstvima, zaštitnicima plemenâ, pokrajinâ, naseljâ, udrugâ, slično rimskim larima. U carsko se doba herojima nazivaju obogotvoreni rimski carevi. Na pilskim pločicama od XVI. do XIII. st. pr. Kr. zabilježen je (pismom linear B) najstariji do sada poznati spomen kulta herojâ među Grcima. Značajnim su se herojima gradili herooni (ἡρῶα), maleni hramovi s kultnim likom, stolom za prinesene jestvine, oltarom za paljenje tamjana; o njihovim su se svetkovinama obavljali vrlo svečani obredi popraćeni nadmetanjima, najčešće pješačkim ili konjaničkim utrkama te nadmetanjem u trčanju s bakljama“.

Moram priznati nakon dubokoumnog razmišljanja ni jedan mi ne pada na pamet. Kad nam s neba padne dron kao neki dan pojave se heroji okolo kratera rupe. Zaključe da nemaju pojma odakle je dron doletio, ali da su ga pratili to znaju, da je letio još par dana oborili bi ga. Ali ne on je sam pao i napravio krater. Dron je „ komunjara“ na njemu je primijećena zvijezda, ali čija je tko bi to znao.

Premijer

Neupitno hrabri premijer iskoristio je priliku i opalio par sebića s ruba kratera od drona.  Selfie nije u duhu našeg jezika, sebić ili samoslika su prikladnije za naše fiktivne junake. Nakon uspješno opaljenog sebića umirujuću izjavu dao je pomno njegovanom bradom   samodopadno odabranom AliExpress kapom ministar Mario Banožić “Pronađeni su tragovi eksploziva, ali i tragovi koji upućuju na to da ovo nije bila letjelica izviđačkog tipa. Pronašli smo dijelove aviobombe, sovjetske proizvodnje”. Uredno neobrijani ministar to je hladno rekao kao Štefek iz Smogovaca okružen s par tisuća studenata u Studentskom dom u Zagrebu čisto da smiri paniku. Studenti su se naravno uplašili i zaključili da su izlazi u slučaju nužde zaključani.,  Dok je smireno rekao bomba  premijer  s  opaljenim selfijem/ sebićem se udaljio. Naravno  priča tu ne staje, bomba je eksplodirala valjda 100 m pod zemljom, ali sebić je opaljen i objavljen. Premijer hoda oko bombe i pozira na istoj. Bogme hrabar je. Hrvatska je svojevremeno na vojnoj paradi pokazala sustav S300  koji je u stanju oboriti pčelu u tihom letu, ali isti je netragom nestao toliko da nitko ne zna ni što ni gdje  ni kad.

Svi su ga uočili  premijer je čak u minutu znao koliko je bio iznad koje zemlje. Iako je poznat po izjavama “Nisam znao“ koje može bez problema zaštiti kao jasan i smislen stav. Da je drončić težak  6215 kg  sigurno nije znao. U biti saznali smo da od naših fiktivnih junaka ne možemo saznati ništa novo osim same fikcije i iluzije koju godinama  uspješno serviraju. Antipod fikcije je još manje dopadljiva fikcija koju nam nude isti fiktivni heroji  drugačije boje, ali istog sadržaja bez mirisa i okusa.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala SBOnlina.net


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI