SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Presušio EU novac! Nema više stipendija za učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja

SB Online | Presušio EU novac! Nema više stipendija za učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja SB Online | Presušio EU novac! Nema više stipendija za učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Novilist.hr/Novilist.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Strukovne škole, koje su već uvelike krenule s pripremama za upise i rade kampanju među ovogodišnjim osmašima kako bi ih motivirale za svoje programe, razočarano su se pozdravile s prilikom da budućim učenicima mogu obećati izdašnu stipendiju u iznosu od 1.800 kuna mjesečno

RIJEKA – Popis deficitarnih zanimanja iz godine u godinu sve je veći, istovremeno je učenika sve manje, a sada više nema ni financijskog poticaja koji je pomagao u punjenju klupa obrtničkih škola. Ionako klimav sustav obrtničkog strukovnog obrazovanja koji se bori za svakog učenika zadobio je još jedan udarac.


Izdašan iznosNaime, proteklih šest godina učenici deficitarnih zanimanja primali su izdašne stipendije u iznosu od 1.800 kuna mjesečno koje im je isplaćivalo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i to upravo s ciljem motiviranja učenika da upišu strukovne škole i steknu znanja za kojima hrvatsko tržište rada već godinama vapi. Međutim, ove je školske godine taj financijski motivator izostao, a sudeći prema objašnjenju Ministarstva gospodarstva, neće ga ni biti. Izvor europskih sredstava iz kojeg su se dijelile stipendije presušio je, a kako nema europskog novca, nema ni stipendija. U Ministarstvu objašnjavaju da se sredstva za provedbu projekta »Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima« osiguravaju iz Europskog socijalnog fonda, temeljem Operativnog programa »Učinkoviti ljudski potencijali«.

– Sredstva iz Operativnog programa »Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.«, sukladno kojem je resorno Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike odobrilo financiranje stipendiranja učenika u obrtničkim zanimanjima, iskorištena su, a operativni programi za razdoblje 2021. – 2027. još nisu odobreni od strane Europske komisije. Slijedom navedenoga, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja još uvijek nije u mogućnosti raspisati nove natječaje za dodjelu stipendija, kažu u Ministarstvu.
Hoće li te mogućnosti ikad više biti, u Ministarstvu ne znaju, a škole, koje su već uvelike krenule s pripremama za upise i rade kampanju među ovogodišnjim osmašima kako bi ih motivirale za svoje programe, razočarano su se pozdravile s prilikom da budućim učenicima mogu obećati izdašnu stipendiju. Takvih je stipendija do sada dodijeljeno više od 8.700 u ukupnom iznosu od 162 milijuna kuna, a istodobno, gospodarskim subjektima koji izvode naukovanje dodijeljeno je 940 potpora u ukupnom iznosu većim od 69 milijuna kuna.

(Izvor: Novilist.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: