Presušio EU novac! Nema više stipendija za učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja

24.2.2022. | 08:04

Novilist.hr
IZVOR: Novilist.hr

Pregleda: 1074

NOVO

’ŽENA-MAJKA-RATNICA’: Župan Marušić na susretu braniteljica Domovinskog rata u Vukovaru /FOTO/
Međunarodni spektakl u Sl. Brodu: ’Brod Open Race“
Policija ga poslala na izvanredni tehnički: ’Najbolje je da kupimo aute i držimo ih u garaži, a vozimo aute s prigušivačima zvuka, raznim filterima i hrpom plastike’
Uspješno testiran sustav 112, preko 80 posto mobitela primilo prvu poruku
Provjerite imate li ga u kuhinji: Popularni začin povučen s polica
Brodska policija spriječila sukob? Kod dva muškarca pronađen kokain i teleskopska palica
Dobra vijest za najteže oboljele: Znatno se ubrzavaju dijagnostički pregledi kod ljudi koji bi mogli imati rak
Djelatnici dm-a više nemaju najveće plaće, prestigao ih jedan drugi trgovački lanac
OBJAVLJENI DETALJI: Svećenik iz N. Gradiške djetetu slao poruke, roditelji sve ispričali
Prase skuplje od janjca: ’’Ako se ovako nastavi, svinjetina će biti luksuz’’

FOTO: Pixabay

24.2.2022. | 08:04 | Novilist.hr
IZVOR: Novilist.hr
Pregleda: 1074

Strukovne škole, koje su već uvelike krenule s pripremama za upise i rade kampanju među ovogodišnjim osmašima kako bi ih motivirale za svoje programe, razočarano su se pozdravile s prilikom da budućim učenicima mogu obećati izdašnu stipendiju u iznosu od 1.800 kuna mjesečno

RIJEKA – Popis deficitarnih zanimanja iz godine u godinu sve je veći, istovremeno je učenika sve manje, a sada više nema ni financijskog poticaja koji je pomagao u punjenju klupa obrtničkih škola. Ionako klimav sustav obrtničkog strukovnog obrazovanja koji se bori za svakog učenika zadobio je još jedan udarac.


Izdašan iznosNaime, proteklih šest godina učenici deficitarnih zanimanja primali su izdašne stipendije u iznosu od 1.800 kuna mjesečno koje im je isplaćivalo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i to upravo s ciljem motiviranja učenika da upišu strukovne škole i steknu znanja za kojima hrvatsko tržište rada već godinama vapi. Međutim, ove je školske godine taj financijski motivator izostao, a sudeći prema objašnjenju Ministarstva gospodarstva, neće ga ni biti. Izvor europskih sredstava iz kojeg su se dijelile stipendije presušio je, a kako nema europskog novca, nema ni stipendija. U Ministarstvu objašnjavaju da se sredstva za provedbu projekta »Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima« osiguravaju iz Europskog socijalnog fonda, temeljem Operativnog programa »Učinkoviti ljudski potencijali«.


– Sredstva iz Operativnog programa »Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.«, sukladno kojem je resorno Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike odobrilo financiranje stipendiranja učenika u obrtničkim zanimanjima, iskorištena su, a operativni programi za razdoblje 2021. – 2027. još nisu odobreni od strane Europske komisije. Slijedom navedenoga, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja još uvijek nije u mogućnosti raspisati nove natječaje za dodjelu stipendija, kažu u Ministarstvu.
Hoće li te mogućnosti ikad više biti, u Ministarstvu ne znaju, a škole, koje su već uvelike krenule s pripremama za upise i rade kampanju među ovogodišnjim osmašima kako bi ih motivirale za svoje programe, razočarano su se pozdravile s prilikom da budućim učenicima mogu obećati izdašnu stipendiju. Takvih je stipendija do sada dodijeljeno više od 8.700 u ukupnom iznosu od 162 milijuna kuna, a istodobno, gospodarskim subjektima koji izvode naukovanje dodijeljeno je 940 potpora u ukupnom iznosu većim od 69 milijuna kuna.

(Izvor: Novilist.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI