Prijatelji životinja upozoravaju: Zbog SP-a sve češća protuzakonita upotreba petardi

FOTO: Pixabay

7.12.2022. | 09:55 | Danas.hr
IZVOR: Danas.hr
Pregleda: 398

Uz podršku velike većine građana, početkom prošle godine stupila je na snagu potpuna zabrana nabave i uporabe petardi i redenika iz kategorija F2 i F3. Iako ta zakonska regulacija itekako pokazuje rezultate, i dalje je prisutan problem protuzakonite uporabe zabranjene vrste pirotehnike, upozoravaju udruga Prijatelji životinja i smatraju da je potrebna dodatna kontrola uporabe i prodaje.

Ukazuju da je ovaj problem započeo ranije no inače zbog aktualnog Svjetskog prvenstva u nogometu, obratili su se ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću. Naime, apelirali su da policija tijekom trajanja Prvenstva, kao i tijekom cijelog prosinca i početkom siječnja, pojača kontrole zabrane prodaje i korištenja petardi i redenika, tako da se oforme dodatne policijske patrole koje će kontrolirati provedbu Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

Podsjećaju da je uporaba petardi potpuno zabranjena tijekom cijele godine uključujući povode kao što su sportska natjecanja i gradske ili nacionalne proslave.


"S obzirom na to da se zna kada se održavaju određene utakmice, također bi pomogla prethodna medijska upozorenja policije kako bi se proslave sportskih uspjeha odvijale bez korištenja ilegalnih pirotehničkih sredstava", navode iz Udruge.

Osvrnuli su se i na činjenicu da se ostala pirotehnika iz kategorija F2 i F3, poput raketa i vatrometa, ne smije koristiti prije 27. prosinca. Svi mogu prijaviti one koji koriste pirotehniku pozivom na 112 ili pozivom na broj lokalne policijske postaje, a istim putem mogu prijaviti i one koji u bilo kojem razdoblju koriste zabranjene petarde i redenike.

Smatraju da je važno i pojačano kontrolirati trgovine koje prodaju pirotehnička sredstva. Od 15. prosinca započinje se s prodajom pirotehnike, iako tada još nije dopuštena i uporaba. Stoga su Prijatelji životinja predlagali da se početak prodaje pomakne na 27. prosinca, a uporaba na 31. prosinca.

Pirotehnika je iznimno opasna. Osim što uznemirava starije i bolesne ljude te kućne ljubimce i njihove skrbnike, svake godine broje se stravični gubici ljudskih prstiju, šaka i očiju, dok životinje smrtno stradaju od srčanih udara ili u prometu zbog bježanja. Otpad koji stvaraju pirotehnička sredstva zagađuje tlo, vodu i zrak.

(Izvor: Danas.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI