SB Online

PRIPREME ZA ŠKOLU: Provjerili smo što je sve poskupjelo, cijena jedne važne stvari skočila čak 300 posto

PRIJE 1 GODINU
TEKST: dnevnik.hr/dnevnik.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | PRIPREME ZA ŠKOLU: Provjerili smo što je sve poskupjelo, cijena jedne važne stvari skočila čak 300 posto SB Online | PRIPREME ZA ŠKOLU: Provjerili smo što je sve poskupjelo, cijena jedne važne stvari skočila čak 300 posto

PRIJE 1 GODINU
TEKST: dnevnik.hr/dnevnik.hr

Bliži se nova školska godina. Školarce čeka novo gradivo, a roditelje novi troškovi. "Imam školarca, drugi srednje. Još nas sad čeka kupovina pa ćemo vidjeti, ali vjerojatno je sve poskupilo, vidjet ćemo kako dalje", rekla je Tatjana iz Zagreba.

Njezin sugrađanin Nikola kaže: "Treba kupovati bilježnice, radne, papire, ove, one, ovakve, onakve, svakakve, sve je drastično poskupilo, ne malo. Ja neću platiti ništa, platit će moja kći i zet, ali činjenica je da je to puno novca."

Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus stoga je odlučila otići u jednu knjižaru i provjeriti koliko je to otprilike novca.

Prodavačica je na upit što se školarcima najviše kupuje izdvojila: bilježnicu koja košta 8 kuna, pisanku A koja je također 8 kuna, tehničku kemijsku olovku od 11 kuna, pernicu od 119 kuna, torbu od 479 kuna. Nešto skuplje nego prošlih godina. Skuplje je i tiskanje udžbenika.

Iz Grafičkog zavoda Hrvatske kažu da je jako teško nabaviti papir na kojem se tiska školski program. Prosječna cijena ovog papira porasla je za 100 posto, neki papir poskupio je i za 300 posto, a iz zavoda kažu da očekuju i daljnja poskupljenja.

Tisak ima najveći udio - 34 posto u ukupnom trošku proizvodnje udžbenika. Učenici osnovnih škola udžbenike će dobiti besplatno. Potrebna sredstva za nabavu udžbenika za osnovnoškolce povećala su se za 23 milijuna kuna i osigurala iz državnog proračuna.

Oni koji knjige sami moraju kupiti, traže i druga rješenja. "Zapravo nam je sad špica što se tiče naručivanja udžbenika. Sad su tri tjedna prije škole pa se kreće malo aktivnije naručivati. Za drugi razred gimnazije je najveća potražnja", rekao je Marko Milošević, prodavač u antikvarijatu.

Potražnje će u idućim tjednima biti sve više jer nova školska godina počinje 5. rujna. 

(Izvor: Dnevnik.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: