SB Online

Prodan ĐĐ-TEP. Pogledajte tko je od Rusa kupio ovu slavonskobrodsku tvrtku

SB Online | Prodan ĐĐ-TEP. Pogledajte tko je od Rusa kupio ovu slavonskobrodsku tvrtku SB Online | Prodan ĐĐ-TEP. Pogledajte tko je od Rusa kupio ovu slavonskobrodsku tvrtku

PRIJE 1 GODINU
TEKST: index.hr/index.hr

Austrijska tehnološka grupa Andritz objavila je da je kupila hrvatsku tvrtku Đuro Đaković - Termoenergetska postrojenja (ĐĐ-TEP), a promjena vlasništva od danas je vidljiva i u sudskom registru.

Austrijski Andritz jučer je na svojim internetskim stranicama objavio da je kupio tvrtku Đuro Đaković - Termoenergetska postrojenja, koja, kako navode, ima godišnji prihod od oko 60 milijuna eura i zapošljava oko 870 radnika na svoje dvije lokacije - u Slavonskom Brodu i Lužanima.

Promjena vlasništva od danas je vidljiva i u sudskom registru, u kojemu je kao novi vlasnik upisan Andritz, a izbrisan dosadašnji vlasnik, ruska tvrtka Nordenergogrupp, u vlasništvu ruskog oligarha Alekseja Mordašova, koji se našao pod sankcijama EU nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Andritz: Akvizicija će ojačati našu tržišnu poziciju u segmentu opreme za OIE Iz Andritza u priopćenju ističu da je ĐĐ-TEP uspješna tvrtka s više od sto godina iskustva u proizvodnji kotlovskih postrojenja za sve vrste goriva i s najzahtjevnijim parametrima.

Tvrtka je fokusirana na projektiranje i proizvodnju kotlovskih postrojenja, energetskih otoka i elektrana koje prerađuju biomasu i otpad, i to tehnologijom rešetki, čime snažno podupire kružno gospodarstvo, ističe se u priopćenju.

Nadalje se navodi da ĐĐ-TEP proizvodi i isporučuje, po principu ’ključ u ruke’, kompletne elektrane za proizvodnju električne i toplinske energije iz biomase (kogeneracije), snage veće od 2 MWe. Kompanija je europski lider u proizvodnji tlačnih dijelova i opreme kotla po narudžbi, ističu uz ostalo iz Andritza.

Akvizicija će, kako su istaknuli iz austrijske tvrtke, dodatno ojačati njihovu tržišnu poziciju u segmentu opreme za obnovljive izvore energije. Iz Andritza ističu i da su međunarodna tehnološka grupa, da imaju oko 27.400 zaposlenih te da su prisutni na preko 280 lokacija u više od 40 država.

Ruski oligarh prodao tvrtku zbog sankcija Inače, po podacima s internetske stranice ĐĐ-TEP-a, tvrtka je do sredine 90-ih godina prošlog stoljeća bila u sastavu slavonskobrodske grupacije Đuro Đaković, a u procesu privatizacije (1996.) više od 51 posto dionica kupio je austrijski AE Energietechni. No nakon problema u toj tvrtki slavonskobrodski ĐĐ-TEP je mijenjao vlasnike pa je tako zadnjih desetak godina bio u vlasništvu ruske tvrtke, odnosno ruskog oligarha Mordašova.

No ruski se vlasnik našao pod sankcijama nakon početka rata u Ukrajini, što je stvaralo velike probleme i uzrokovalo blokadu te slavonskobrodske tvrtke, iz koje su apelirali na vladu da se tvrtki omogući poslovanje i skidanje s liste sankcioniranih.

U drugoj polovini ožujka tadašnji potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić potpisao je dokument kojim se razdvaja pitanje vlasništva od normalnog funkcioniranja tvrtke i onemogućava bilo kakav transfer financijskih sredstava prema vlasniku i eventualno njegovim povezanim društvima. 

"Sankcije prema vlasniku ostaju na snazi, ali ovim dokumentom izuzima se poslovanje društva ĐĐ-TEP od sankcija. Znači, naša tvrtka nastavlja normalno poslovati, s tim da je uspostavljen sustav kontrole i nadzora prema vlasniku, koji je praktično izvlašten što se tiče njegovih prava u TEP-u", rekao je nakon toga direktor ĐĐ-TEP-a Ivica Marić.

Izvor:www.index.hr


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: