Pogledajte u kojim situacijama možete izbjeći korištenje sigurnosnog pojasa u automobilu!


(FOTO: revijahak.hr)

10.2.2020. | 10:29 | Andrea Staklarević
IZVOR: revijahak.hr
Pregleda: 4683

Sigurnosni pojas u automobilu je neizbježan i obvezan! No, ako ne koristite pojas ipak ne ugrožavate druge, ponajprije biste se trebali vezati is svoje, a ne iz tuđe sigurnosti. Međutim, u nekim situacijama možete dobiti podštetu. Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.

Iznimno od ove odredbe, sigurnosni pojas ne moraju koristiti osobe koje imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas. Postupak, uvjete i način izdavanja uvjerenja propisuje minister nadležan za zdravstvo.

Nadalje, Pravilnik o postupku, uvjetima i načinu izdavanja uvjerenja osobama koje iz zdravstvenih razloga ne moraju koristiti sigurnosni pojas tijekom vožnje u motornom vozilu propisuje kako se zdravstvenim razlozima smatraju se kronične bolesti, deformiteti tijela, povrede ili stanja kod kojih bi korištenje sigurnosnog pojasa tijekom vožnje u motornom vozilu moglo dodatno narušiti zdravlje, odnosno ugroziti život ili oporavak te dovesti do neželjenih komplikacija, prijevremenog poroda te mogućeg invaliditeta te osobe. 


Osoba koja iz zdravstvenih razloga (privremeni ili trajni) ne može koristiti sigurnosni pojas tijekom vožnje u motornom vozilu podnosi zahtjev izabranom doktoru primarne zdravstvene zaštite za izdavanje Uvjerenja o nemogućnosti korištenja sigurnosnog pojasa tijekom vožnje u motornom vozilu iz zdravstvenih razloga.

Zdravstveni razlog koji onemogućava korištenje sigurnosnog pojasa tijekom vožnje u motornom vozilu utvrđuje izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite na temelju zdravstvenog pregleda i uvidom u zdravstveni karton osigurane osobe.

Kada izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite zdravstvenim pregledom i uvidom u zdravstveni karton osigurane osobe ne može utvrditi zdravstveni razlog koji onemogućava korištenje sigurnosnog pojasa tijekom vožnje u motornom vozilu, obvezan je zatražiti mišljenje specijalista određene specijalnosti.

(IZVOR: www.revijahak.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI