SB Online

Rastu cijene svinja i svinjetine u EU - posebno jedna kategorija mesa

SB Online | Rastu cijene svinja i svinjetine u EU - posebno jedna kategorija mesa SB Online | Rastu cijene svinja i svinjetine u EU - posebno jedna kategorija mesa

PRIJE 2 GODINE
AGROKLUB.COM/AGROKLUB.COM
PRIKAZA: 1243

Nagli rast cijena svinjetine je potpuno nova situacija za sve dionike na tržištu, komentiraju analitičari njemačke udruge za uzgoj svinja (ISN). To nije slučaj samo u toj zemlji. Kotacije se strmoglavo kreću u svim zemljama članicama EU, navodi Agrarheute.

Dodatni skok uzrokovali su rat u Ukrajini i povećanje troškova proizvodnje, prvenstveno energenata i stočne hrane.

Manja ponuda na tržištuU mnogim je zemljama smanjenje proizvodnje kombinirano s većom potražnjom zbog ublažavanja korona mjera i povoljnim vremenskim prilikama za pripremu hrane vani, popularnim roštiljanjem.

U tjednom izvješću njemačkog udruženja proizvođača navodi se da se primjećuju snažni skokovi cijena za ukupno 43 centa (3.26 kn) po kg svinjskog mesa u samo dva tjedna.

Smanjenje obrade u klaonicama dovelo je do manje količine mesa na tržištu pred sezonu kada izletnici i vikendaši traže upravo ovo meso. U tjednom pregledu vrijednosti najveći rast je imao svinjski vrat. Po kilogramu trupa ona je iznosila 31 cent.

Prodavači u klaonicama više nisu pod pritiskom cijena, a očekuje se da će se ovaj trend nastaviti.

Za period od 17. do 23. ožujka su u Udruzi proizvođačkih organizacija za stočarstvo i mesnu industriju (VEZG) naveli cijenu svinjetine od 1,85 eura. Ističu da su porasle za 10 centi u odnosu na prethodni listing, a njihov trenutni raspon je između 1,85 i 1,95 eura po kg.

Broj od 224.000 svinja registriranih za stavljanje u promet ponovo je bio znatno manji nego prethodnog tjedna kada je evidentirano 229.000 svinja što je još jedan od razloga za rast. 

Prasad i svinje za klanjeCijena prasadi od 25 kg je za period od 14. do 20. ožujka iznosila 55 eura po grlu što je čak 13 eura viša nego prethodnog tjedna, a očekuje se dalji uzlazni trend. 

Kada je riječ o grlima za klanje, od 17. do 23. ožujka ona je 1,20 eura po kilogramu. U odnosu na prethodni tjedan, prosječna cijena je povećana za dodatnih 10 centi.

Raspon vrijednosti je bio između 1,20 i 1,25 eura i nastavlja pokazivati trend rasta

(Izvor: Agroklub.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: