SB Online

Razmišljate o odlasku na rad u Njemačku? Objavljeno tko ima ima najviše, a tko najniže satnice

SB Online | Razmišljate o odlasku na rad u Njemačku? Objavljeno tko ima ima najviše, a tko najniže satnice SB Online | Razmišljate o odlasku na rad u Njemačku? Objavljeno tko ima ima najviše, a tko najniže satnice

PRIJE 4 MJESECA
DANAS.HR/DANAS.HR
PRIKAZA: 1330

Čak 40 posto zaposlenika u Njemačkoj promijenilo bi svog poslodavca, a niske plaće uglavnom su razlog za to.Fenix Magazinpiše da plaća u Njemačkoj ovisi o raznim čimbenicima, od obrazovanja do opsega posla.

Podaci Destatisa, njemačkog Saveznog zavoda za statistiku, pokazali su da je prosječna njemačka satnica u travnju prošle godine iznosila 24,77 eura pa je tako prosječna mjesečna plaća stalno zaposlenih iznosila 4105 eura bruto.

Istraživanja Destatisa pokazala su i da viša razina obrazovanja donosi veću zaradu, a mjesečna plaća osoba bez stručne spreme je 2817 eura bruto. Plaća onih s majstorskom, tehničkom ili sličnom školom iznosila je oko 4826 eura, a primjerice zaposlenika s doktoratom iznosila je prosječno mjesečno 8687 eura.

Ipak, skoro dvije trećine svih zaposlenika ima ispodprosječnu mjesečnu plaću.

Statistika je pokazala da je najveća satnica u zanimanjima iz prirodnih znanosti, geografije i informatike, gdje prosječna iznosi 24,31 eura. Na drugom su mjestu administracija, pravo, organizacijske vještine poslovanja i računovodstvo, u kojima prosječna satnica iznosi 22,70 eura.

Slijede jezik, književnost, humanističke, društvene i ekonomske znanosti, a u ovim zanimanjima prosječna satnica iznosi 21,82 eura. Na četvrtom su mjestu mediji, kultura, umjetnost i dizajn, a prosječna je satnica 20,20 eura.

Na petom su mjestu područja iz zdravstva, socijalne djelatnosti i obrazovanje, u kojima je prosječna satnica nešto veća od 20 eura, odnosno iznosi 20,08 eura. Sljedeće je vađenje sirovina i proizvodnja - zanimanja u kojima je prosječna satnica 18,51 eura.

Sedmo je područje graditeljstva, arhitekture i geodezije u kojima je prosječna satnica 17,76 eura. Zatim su komercijalni poslovi, robni promet, prodaja, hotelijerstvo i turizam, a ovdje je prosječna satnica 17,22 eura.

Predzadnje mjesto zauzela su područja transporta i logistike, sigurnosti te čišćenja u kojima je zaposlenici prosječno po satu zarade gotovo 15 eura, točnije 14,96 eura. Na samom su se kraju smjestila zanimanja u poljoprivredi, šumarstvu, stočarstvu i hortikulturi, a satnica je samo 12,67 eura, prenosiDanas.hr.

(IZVOR: www.danas.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: