Reagiranje Slavice Lemaić na kolumnu Vanje Krnića: Nisam ja oni su

FOTO: SBOnline

16.3.2021. | 08:51 | Igor Safundžić
Pregleda: 2286

Na redakcijski email stiglo nam je reagiranje Slavice Lemaić na tekst Vanje Krnića pod nazivom „Totalna demencija."

Slavica Lemaić se opravdava kako ona nije u poziciji vlasti te da kao takva (oporba) nije mogla puno odnosno ništa napraviti. Da možda su krivi što nije puno napravljeno po pitanju osoba s invaliditetom oni koji su četiri godine na vlasti u Slavonskom Brodu, ali isto tako pitamo se koliko je puta u te četiri godine Slavica podsjetila vlast na potpisanu povelju? Vanja kao osoba s invaliditetom bori se za što bolji život u gradu za osobe kao što je on. Vanja kao osebujni mladić i izuzetno inteligentan, traži sva moguća sredstva da sebi i sebi sličnima olakša život. Te i takve namjere ne bi trebalo zamjeriti.

Radi objektivnosti prenosimo reagiranje Slavice Lemaić u cijelosti.


"Poštovani gospodine Krnić,

Politička odgovornost za neprovođenje potpisane Povelje o partnerskom odnosu s osobama s invaliditetom je isključivo na gradonačelniku i na gradskim vijećnicima i vijećnicama iz političkih stranaka Duspara Mirko – Nezavisna lista i SDP-a, koji čine koalicijsku većinu u Gradskom vijeću. Politička odgovornost je isključivo na njima jer su jedino oni imali stvarnu političku moć odlučivanja na što će se trošiti novac iz gradskog proračuna o kojem ovisi provedba potpisane Povelje. Svi gradonačelnički kandidati i kandidatkinje, koji su potpisali navedenu Povelju, svojim potpisom jamčili su da će u potpunosti poštovati Povelju ako budu izabrani na funkciju gradonačelnika i to jasno određuje da je odgovorna osoba za provedbu Povelje gradonačelnik. 

U protekle četiri godine ja nisam bila gradonačelnica pa ne mogu ni snositi političku odgovornost jer nisam imala stvarnu političku moć potrebnu za provedbu potpisane Povelje. U protekle četiri godine vladajuća koalicijska većina u Gradskom vijeću, predvođena aktualnim gradonačelnikom, nije prihvatila ni jedan naš prijedlog. Tri puta su odbili naše prijedloge da se u gradskom proračunu osigura novac za sufinanciranje izgradnje nove OŠ “Milan Amruš“. U Varaždinu, Zadru i Virovitici izgradnja sličnih škola je sufinancirana iz gradskih proračuna, ali naš gradonačelnik i vladajuća većina u Gradskom vijeću ne žele sufinancirati izgradnju nove škole. Unatoč tome što nisam izabrana za gradonačelnicu dobro vam je poznato koliki sam osobni trud uložila u to da vam pomognem u pisanju Lokalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom grada Slavonskog Broda za razdoblje od 2018. do 2022. godine, a koja je ključna za provedbu potpisane Povelje.

Nažalost, dogodilo se točno ono na što sam upozoravala, a to je da će ta Lokalna strategija ostati mrtvo slovo na papiru ako se u nju ne ugrade kontrolni mehanizmi koji bi prisilili gradonačelnika i vladajuću većinu u Gradskom vijeću na njenu provedbu. Naša nezavisna lista potpisala je Povelju jer smo imali iskrenu i časnu namjeru da stvarno pomognemo osobama s invaliditetom i da smo došli u poziciju gradske vlasti ova sramota s neprovođenjem Povelje se sigurno ne bi dogodila."

Nezavisna vijećnica Slavica Lemaić


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI