SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

S Mirkom Dusparom do punoljetnosti. Mirko Duspara bez stranke i vijećnika (IV dio)

SB Online | S Mirkom  Dusparom do punoljetnosti. Mirko Duspara bez stranke i vijećnika  (IV dio) SB Online | S Mirkom  Dusparom do punoljetnosti. Mirko Duspara bez stranke i vijećnika  (IV dio)

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Vanja Krnić

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

 U mandatu Mirka Duspare 2009-2013 je kao pisati o kronologiji ludosti.  Grad  se gušio u problemima, a ispred svih problema političari su opet stavili sami sebe, a ne Brođane.

 „Prema podacima Državnog zavoda za zapošljavanje prosječna stopa nezaposlenosti u Brodsko posavskoj županiji u 2009. godini iznosila je 25,9%, a na razini Republike Hrvatske ona je bila 14,4%. U 2010. godini u Brodsko-posavskoj županiji broj nezaposlenih je činio udio od 5,31% u ukupnom broju nezaposlenih u Republici Hrvatskoj. U studenom 2010. godine stopa registrirane nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj iznosila je 18,3%“; strateški plan Slavonskog Broda.

Demografski katastrofa početak

Porast broja stanovnika Grada Slavonskog Broda zabilježen tijekom 20. stoljeća nastavio se i do popisa stanovništva 2001. godine . Godine 2011. po prvi je puta zabilježen pad broja stanovnika od prvoga službenog popisa 1857. godine. Prema popisu stanovništva 2011. godine, Slavonski Brod imao je oko 5 500 manje stanovnika nego 2001. godine, što je jednim dijelom posljedica ekonomske krize iz 2008. godine ( opp. recesija) U prosjeku, grad je godišnje gubio 547 stanovnika. Slavonski Brod je počeo gubiti stanovništvo, a još nismo ušli ni u Europsku Uniju. Povezano s tim škole su sve praznije, ali  obnovljene. U to vrijeme traju dvorske borbe za vlastite fotelje.

„Mijo Golubičić, po drugima legitimni predsjednik Gradskog vijeća, koji se ljetos sa još pet članova odmetnuo od HSP-a i pristupio HSP-a dr. A. Starčević zadobivši u, prešutnoj, koaliciji sa HDZ-om većinu u gradskom vijeću, tvrdi kako je izveden puč te da su preostali vijećnici nelegitimno nastavili prekinutu sjednicu smijenivši njega i njegova zamjenika Vjenceslava Draženovića (također člana HSP dr. A. Starčević).

- Predsjednik Mijo Golubičić je pogriješio jer nije prije početka same sjednice odnosno prije prve točke dnevnog reda verificirao mandat dvojice vijećnika koji su zamijenili one koji su dali ostavke.

To je statusno pitanje o kojem se u načelu i ne odlučuje. Nakon toga sljedeću grešku radi zamjenik predsjednika Vijeća koji odgođenu sjednicu nastavlja. A nije na to imao pravo.

Iz toga proizlazi da je Mijo Golubičić, koji je skrivio svu svađu i prekid sjednice, i dalje legitimni predsjednik Vijeća.

Jedino rješenje je da nastavi sjednicu koju je prekinuo, verificira mandate dvoje vijećnika i da se rad nastavi kako je predviđeno Poslovnikom i Pravilnikom – kaže pravnik Željko Rački, dugogodišnji predsjednik Gradskog vijeća za čijih se mandata takve stvari nisu događale.

Bilo kako bilo, Brođani kažu da im je već dozlogrdilo biti višegodišnjim taocima brodskih političara koji se sve više pretvaraju u trgovce mandatima stubokom mijenjajući svoja politička uvjerenja s kojima su i izabrani, mijenjajući stranački omjer u predstavničkim tijelima donoseći vlast onima koji su na izborima poraženi ili čak nisu niti sudjelovali. Građani se osjećaju prevarenim i poniženim upravo od onih kojima su vjerovali.“ Slobodna Dalmacija, autor. Željko Mužević

Mirko Duspara svjestan svoje popularnosti odlučio se kandidirati  za mjesto predsjednika HSP-a marginalne stranke na nacionalnoj razini.  Na  kraju se opet dogodio iznenadni ponovni koperikanski obrat.

Gradonačelnik bez partije

Duspara se s članovima brodskog HSP-a uputio na sjednicu Glavnog stana. No na vratima su ga dočekali zaštitari.

Rekli su da ući mogu svi osim Duspare. Na pitanje tko je to naredio, rečeno im je – predsjednik, izvijestio je HRT.

Duspara je tad rekao da je sve počelo kad se potkraj prošlog mjeseca kandidirao za predsjednika stranke. Već idući dan smijenjen je s mjesta predsjednika Glavnog stana zbog navodnih propusta u vođenju središnjeg političkog tijela HSP-a.

- Imamo 48 posto u Gradskom vijeću Slavonskog Broda, 20 posto u županiji Brodsko- posavskoj i oni se danas rješavaju svoga glavnog konkurenta na ovaj način da me izbacuju iz stranke – kazao  je tad Duspara za HRT.

Neupitno je imao 12 „ svojih“ vijećnika ali dogodilo se da na kraju ni sam nema stranke, ni većine vijećnika.  Puni mandat je nekako odradio i opet je bio spreman za nove izbore, opet s svojim ljudima. Od svih vijećnika samo njih par je bilo i ostalo uz njega od prvog izbora do stranačkog kraja, Mario Rubil   nije mijenjao stranu, bio je i ostao uz Mirka Dusparu od prvog dana do silnih promjena dresova, interesa, ali konstanta su bili konstantni sukobi koji će se opet razriješiti na izborima. Ovaj put na njih Mirko Duspara ide kao nezavisni kandidat s listom , iako od samostalnosti ni jedna  nezavisna lista  nije prešla izborni prag.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: