SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

S Mirkom Dusparom do punoljetnosti. Mirko Duspara gradonačelnik do mirovine (X dio)

SB Online | S Mirkom Dusparom do punoljetnosti. Mirko Duspara gradonačelnik do mirovine (X dio) SB Online | S Mirkom Dusparom do punoljetnosti. Mirko Duspara gradonačelnik do mirovine (X dio)

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Vanja Krnić

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Novi Lokalni izbori za mandat 2021-2025 donijeli su novine. Broj gradskih vijećnika smanjen je s dvadeset i pet na dvadeset i jedan. Dva zamjenika gradonačelnika smanjena su na jednog. Mirko Duspara izdržao je dva mandata s istim zamjenicima. Bilo je samo pitanje koga će od dvoje već provjerenih zamjenika gradonačelnik odabrati.

ALI

NLMD za županicu odlučuje kandidirati Teu Tomas, a Hrvoja Andrića u Gradsko vijeće. Mario Rubil odlazi iz vijeća kao kandidat za Županijsku skupštinu. Mirko Duspara za zamjenicu kandidira Brođanima poznatu Marinu Martić Puača za koju su se mnogi na prvu , ali i na drugu pitali tko je to?

Prije svega mlada školovana i perspektivna Brođanka koja tek treba pokazati da nakon Duspare nije samo Duspara s upitom nije li?

Slavica Lemaić odlučila se na predstavljanje svoje liste koje je bilo totalna novost za Slavonski Brod, aludirajući na masovno iseljavanje Brođana

-U Luci Brod će se graditi plinska termoelektrana vrijedna 400 milijuna eura. To će biti najveće ulaganje u čitavoj Hrvatskoj. Lobiranjem i razgovorom s investitorom, dogovorila sam da poslove vrijedne 120 milijuna eura odrađuju tvrtke iz Slavonskog Broda. Svi mogu raditi, zarađivati, a naši iseljeni se vratiti.

Moram li pojašnjavati što toliki novac čini u razvoju jednog grada? Ima li itko kome to nije jasno?

Ovdje se pokreće kibernetička industrija, proizvodnja čistog vodika… Projekti budućnosti! Tu, kod nas, u Slavonskom Brodu.

Na nama je da izaberemo hoćemo li dozvoliti da taj novac uzmu tvrtke iz Zagreba, Vinkovaca, Osijeka…ili će ostati tu, u Slavonskom Brodu.

Hoćemo li izabrati sveukupno životarenje ili se odlučiti za promjene koje život znače u ovom gradu. Možemo postati grad budućnosti!,- ohrabrujuće je sugrađanima poručila nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Slavonskog Broda, Slavica Lemaić. Kod Brođana je ostalo zamijećeno da joj je podršku dao ugledni Brođanin, ali I HDZ ov kandidat na prethodnim izborima.

Suspektno je bilo što se ime najvećeg mogućeg investitora pojavilo ime generala Ivana Čermaka, vlasnika Ceiduxa poznatih iz afere „puknuta cijev“ i tadašnjeg sukoba s "sukobljivim gradonačelnikom“

Nakon što je na jednom mjestu produktovod pukao i u zemlju otišla nepoznata količina benzina, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara je prozvao Crodux.

'Kompletna struka od prvog dana zna da izlijevanje male količine benzina ne može biti uzrok zagađenja. Tlo je na tom mjestu glinasto i nepropusno i nikako nije benzin mogao biti uzrok zagađenja kilometrima daleko. Ne znam što jeste, ali nađeni su uzorci tijekom jednog dana teške nafte i masti za koje ne želim nagađati kako su se tamo našli', rekao je za 24sata i najavio:

'Tužit ćemo i gradonačelnika Dusparu i Slavonski Brod za štetu koju su nam nanijeli neosnovanim tvrdnjama. Duspara je zagađenje iskoristio za lokalne političke ciljeve preko nas i to treba platiti'; izvor tportal

Brođanima nije bilo jasno , ali nije ni do danas da li Slavica Lemaić predstavljala HDZ B, ili uistinu nezavisnu opciju u Slavonskom Brodu? Proaktivnim djelovanjem zasnovanom na kritici svega vezanog uz gradonačelnika postala je Dusparin antipod.

HDZ ide dalje

Dragan JELIĆ jednoglasno odlukom članova HDZ ovog Gradskog odbora odlučuje, vjerujući kako je upravo on pravi izbor, čovjek koji se, kako kažu, profesionalno, u Ministarstvu posebno istaknuo radom na potporama poduzetnicima u vrijeme korona krize. Bar su tako istakli.

Jelić je bio kandidat HDZ-a za funkciju “prvog čovjeka” grada Slavonskog Broda i na lokalnim izborima 2013.godine, kada je, kao direktor Razvojne agencije Brodsko posavske županije CTR-a, bio relativno novo ime na političkoj sceni. U međuvremenu, iskustvo je stjecao kao pomoćnik u Ministarstvu europskih fondova i regionalnog razvoja, a potom i kao državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

SDP nekad bitna opcija, ostvaruje ogroman uspjeh samim sakupljanjem potpisa

Rezultati

U drugom krugu Duspara je pobijedio aktualnog državnog tajnika u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, HDZ-ovog Dragana Jelića. Duspara je osvojio 10154, a Jelić 9265 glasova. Manje neizvjesno nego prvi puta. Slavica Lemaić osvaja tri puta više glasova od SDP ove kandidatkinje i postaje treća opcija u gradu.

Dusparina lista u Gradskom vijeću osvojila je devet mandata, Koalicija HDZ-HSP osam, Nezavisna lista Slavice Lemaić dva, a Domovinski pokret i SDP po jedan mandat.

Dragan Jelić je održao gospodski govor uostalom tijekom kampanje uvijek je djelovao afirmativno, ali nakon izbora pojava demencije nije izuzetak, nego pravilni obrazac ponašanja.

"Dragi prijatelji, hvala svima koji su danas u Slavonskom Brodu izašli na birališta. Osobito hvala onima koji su zaokružili na listiću zaokružili moje ime i prezime. Danas nažalost nismo uspjeli i želim ovom prilikom čestitati gospodinu Duspari na pobjedi. I dalje vjerujem u bolji grad i dalje ću se boriti za njega. Volim svoj rodni grad i borit ću se za njega. Znam da ćemo ove godine riješiti problem izgradnje škole Milan Amruš, a bit ću i na raspolaganju gradskom vodovodu da napokon riješi dokumentaciju i pokrene Brod 2. Čekaju nas drugačija vremena i u Gradskom vijeću. Vjerujem da nećemo gledati političku trgovinu te da će Vijeće biti korektiv gradonačelniku. Na kraju, želim reći samo u dobru se ne uzvisi, a u zlu se ne ponizi. To mi je mantra s kojom oduvijek živim. Od mene niste prema mojim protukandidatima čuli nijednu ružnu riječ, nijedno ruganje. Nećete ni večeras. Želim vam puno zdravlja, na kraju dana – to je najvažnije", poručio je tad Jelić. Milan Amruš više ni sam ne zna koja je to godina.

Peti uzastopni mandat Mirka Duspare značio je početak političke trgovine za većinu u

Gradskom VijećuNLMD trebala su dva mandata do većine u GV. Duspara kao iskusan političar nije nikom zalupio vrata pa ni HDZ-u. Nakon prvog neuspjelog konstituiranja Gradskog Vijeća pokazalo se da nijedna strana još nije „ dobro trgovala“ do većine. HDZ se drži Županije, a Duspara Grada. Nema prozivki po medijima, svatko radi svoje poslove i ne optužuju se pretjerano međusobno.

Nakon prve sjednice bolje je trgovao Duspara i Stribor Valent SDP ov zadnji i jedni vijećnik s Matejom Pudićem DP omogućuju NLMD većinu "na knap“ u Gradskom Vijeću.

Valenta pOstaje predsjednik GV koji uskoro ostaje bez stranke zbog već spomenutog ogromnog uspjeha prikupljanja potpisa, koje postaje predmet prijava i sramoćenja nekad respektabilne stranke. Matej Pudić postaje tehnički direktor Komunalca, također odnedavno bez stranke.

Unatoč svim optužbama sve je po pravilima struke uz hrpu kaznenih prijava. Duspari jedino se HDZ dos sad uspio rezultatima približiti, ali HDZ ga je i doveo na vlast. Nitko još nije došao do odgovora kako ga pobijediti. Jedini način je očigledno kad sam Duspara zaključi Bilo bi dosta idem u mirovinu, ali do tad on je većinski izbor oko 50% Brođana koji izlaze na izbore. Slavonski Brod promijenio je od 2005 naglavačke. Od nula kružnih došli smo do njih 20. Prometnice, renovirane škole, vrtići avenije, plišane rode i puno toga bez dvojbe napravljeno je i radi se u njegovim mandatima. Bivša Općina Slavonski Brod imala je 70 ak zaposlenih, a danas u samoj Gradskoj upravi radi stotinjak ljudi.. Grad je uz sve mjere doživio i doživljava demografski brodolom uz dodatak stalnog iseljavanja.

Osamnaest godina biramo isto, jedini upit a što kad sam gradonačelnik zaključi da mu je bilo dosta. Nekako sam uvjeren da neće biti ni mini vatrometa kad kaže dosta.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: