SB Online

Sabor donio odluku o smanjenju PDV-a na niz proizvoda, evo na koje

PRIJE 2 GODINE
INDEX.HR/WWW.INDEX.HR
PRIKAZA: 1360

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Sabor donio odluku o smanjenju PDV-a na niz proizvoda, evo na koje SB Online | Sabor donio odluku o smanjenju PDV-a na niz proizvoda, evo na koje

PRIJE 2 GODINE
INDEX.HR/WWW.INDEX.HR
PRIKAZA: 1360

Hrvatski sabor danas je jednoglasno sa 123 glasa usvojio izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojima se želi ublažiti rast cijena s kojim su suočeni građani i gospodarstvo.

Zakonskim izmjenama stopa PDV-a smanjuje se s 25 i 13 na pet posto za dječju hranu, jestiva ulja i masti, maslac i margarin, žive životinje, svježe meso i kobasice, živu i svježu ribu, rakove, povrće, voće, jaja, sadnice i sjemenje, gnojiva i pesticide, hranu za životinje te ulaznice za koncerte, sportska i kulturna događanja.

Proširuje se i primjena snižene stope PDV-a od 13 posto na isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku te menstrualne potrepštine.

PDV od pet posto isporuke prirodnog plina

Uvodi se stopa PDV-a od pet posto na isporuke prirodnog plina obavljene od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine. Procjena je da će porezno rasterećenje kroz sustav PDV-a iznositi 2.1 milijardu kuna.

Sabor je donio i Zakon o naseljima kojim se unapređuje i usklađuje određivanje granica naselja, označavanje imena naselja, ulica i trgova te kućnih brojeva te izmjene Zakona o državnoj izmjeri i katastru kojima se ukida naplata većine stvarnih troškova uporabe podataka i onih za izvatke, ispise, prijepise i potvrde.

U drugo saborsko čitanje upućen je zakon o komasaciji poljoprivrednog zemljišta kojim se planira provesti okrupnjavanje tog zemljišta, za što je do 2026. godine osigurano 313 milijuna kuna.

Izvor: www.index.hr

 


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: