Sedma smo zemlja u EU koja najviše troši na hranu i alkohol. 2021. po jednom bili rekorderi

trgovine
(FOTO: iStock by Getty Images)

2.2.2023. | 12:55 | danas.hr
IZVOR: danas.hr
Pregleda: 333

Od svih država članica EU, samo je u Hrvatskoj 2021. godine, u odnosu na godinu ranije, porasla konzumacija alkohola, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

Analizirali su naime troškove kućanstava pojedine države članice na hranu i alkohol. Podsjetimo, Državni zavod za statistiku ranije je objavio kako je na godišnjoj razini (usporedbom 2022. i 2021. godine) najviše rasla cijena hrane i bezalkoholnih pića (za 19 posto) dok su alkoholna pića skuplja za 5,3 posto.

Što se pak tiče troškova na hranu i alkoholna pića i to u vrijeme kada su 2021. godine bili jeftiniji, Eurostat navodi kako je Hrvatska sedma članica čija kućanstva troše najviše na hranu i alkohol. Popis predvode Rumunjska, Litva, Bugarska, Estonija, Poljska, Slovačka. Nakon nas slijede Latvija te Grčka i Portugal.


Najmanje pak troše Island, Luksemburg i Austrija.

Eurostat zaključuje kako je, u odnosu na 2020. godinu, na razini cijele EU zabilježen pad troška kućanstava na hranu i alkohol, osim u Poljskom i Slovačkoj. S druge strane, tvrde, 2021. godine zabilježen je u najveći pad potrošnje u Grčkoj, Litvi, Hrvatskoj, Estoniji i Sloveniji.

Zanimljivi će biti pak podaci o stanju u Hrvatskoj nakon uvođenja eura.

(IZVOR: www.danas.hr)
Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI