SKUP SPORT: Cijene ribolovnih dozvola porasle, a o tome se pričalo i u Saboru

ribolov
(FOTO: RTL)

26.1.2023. | 12:58 | stv.hr
IZVOR: stv.hr
Pregleda: 1022

U skladu s pravilnikom, ribolovne zajednice u Hrvatskoj krajem su prošle godine  objavile nove cjenike ribolovnica, u kojima su cijene dozvola porasle.

Ta je tema bila predmet rasprave i u hrvatskom Saboru, na inicijativu osječkog zastupnika Socijaldemokrata Domagoja Hajdukovića. On je upozorio na to da će kupnja dozvole za ribolov u Osijeku koštati 80 eura godišnje (dosad je bilo 500 kuna). Kad se dodaju i drugi obvezni troškovi cijena se penje do 127 eura.

"Uživanje u prirodi uz vodu će vas, recimo u Osijeku, koštati 127 eura. U tu cijenu ulazi ribički ispit, identifikacijska isprava ribiča, godišnja ribolovna dozvola (čija cijena varira, dakle može biti i skuplja i vrijedi od 1.1. do 31.12. bez obzira kad ju kupili) i članska iskaznica. Naravno, to su troškovi bez opreme i pribora koji će vam također biti potreban. Samo štap će vas koštati od 50 eura pa na više. Valjda spomenuti da osobe koje provode ribičke ispite nemaju nikakve formalne kvalifikacije za to. Nakon što ste izdvojili ovaj lijepi iznos i kupili opremu, morate kupiti i pametni telefon i skinuti aplikaciju m-ribič koju je izradilo Ministarstvo poljoprivrede u koje upisujete vrstu i količinu ribe koju ste ulovili i koja prati vašu lokaciju dok ribolovite. Gospoda iz Ministarstva kao da nisu čuli za GDPR i zaštitu osobnih podataka?!", rekao je Hajduković pa pokrenuo i pitanje reciprociteta.


"A zašto bi uopće pratili vašu lokaciju? Zato što, s 80 eura koje platite za dozvolu u Osijeku ne možete riboloviti u Baranji (dakle doslovno s druge strane Drave Osječanima ili otići na Staru Dravu koja je tradicionalno jedna od omiljenih destinacija osječkim ribičima), niti u bilo kojem području osim onoga za koje ste kupili dozvolu od pripadajućeg koncesionara, u mom slučaju Ribolovne zajednice športsko ribolovnih udruga Osijek”, rekao je Hajduković.

Hajduković je okrivio Ministarstvo poljoprivrede za dopuštanje ovakvog kaosa i velikog broja koncesionara.

"U Osječko-baranjskoj županiji ima 6 koncesionara. U cijeloj Hrvatskoj 127. Tako da uz sve spomenute troškove želite li loviti izvan Osijeka, primjerice prijeći s druge strane Drave, to će veselje koštati dodatnih 80 eura. Ako želite otići loviti na neko od jezera ili bajera Đakovačkog kraja, to će me koštati dodatnih 120€. Ako želite loviti na području Kopačkog rita morate platiti između 66 i 160 eura ovisi u kojem dijelu Kopačkog rita želite loviti. Skupo li je ribič biti”, konstatirao je Hajduković.

Kako je za Slavonsku televiziju objasnio predsjednik Hrvatskog športsog ribolovnog saveza Vladimir Sever, ovlaštenici su sad u obvezi poribljavati svoje vode, inače im prijeti gubitak koncesije. Kako su cijene ribe koja se koristi za poribljavanje značajno porasle, ovlaštenici su prisiljeni povećati i cijene ribolovnih dozvola.

"Znači riba koja je koštala, ja ću govoriti u kunama, da me se lakše još može razumjeti, koja je koštala nekakvih dvadesetak kuna, sada je došla već na trideset i pet, znači poskupljenje slatkovodne ribe je otišlo više od 80 posto. Ovlaštenik ribolovnog prava mora poribit s onom količinom koju je u planu upravljanja napisala struka", kaže Sever za STV.

Ribiči, upozoravaju kako su u brojnim zemljama Europske unije ribičke dozvole jeftinije nego u Hrvatskoj, te vrijede za cijelo područje države u kojoj se izdaju. Sever je istaknuo kako te države imaju drugačije uređen sustav ribočuvarske službe i poribljavanja.

"Teško će biti Republici Hrvatskoj da ide na taj model, jer onda ona mora plaćati jedan veliki aparat, a to je ribočuvarska služba, ili nekakve renđere, isto tako poribljavati vode, jer onda sva sredstva idu državi, ali onda je država dužna to i poribljavati i voditi tu cijelu priču koju sada vode ovlaštenici ribolovnog prava, bojim se da za to država trenutačno nema snage", kaže Sever.

(IZVOR: www.stv.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI