NASLOVNAPOLITIKA

4.7.2018. 21:08 | Autor: Ivica Janković PREGLEDA: 6124

SLAVONSKI BROD - Web publikacija SBonline, teži k tome da kao medij ne zastrani u političko jednoumlje, te da nitko ne može konstatirati, a pogotovo ustvrditi na bilo koji način, da smo politički "kupljeni", od bilo koje političke opcije, dapače nismo, što je i vrlo lako, prosto dokazivo.

Također, glavni urednik, daje si za pravo javno prokomentirati, kao osoba koja prati društveno politička dešavanja, bilo koji društveni pomak, bilo koje političke opcije, naglašavam, i to objektivno.

Naime, kao glavni urednik web publikacije SBonline (Ivica Janković), želim dati opravdanost naslovu ovog teksta, "Slavica Lemaić buduća kandidatkinja za gradonačelnicu ispred HDZ-a ?"

Kao što rekoh, težim političkom višeumlju, jednoumlju ne, nikako, tako i ovom slučaju konkretno, u puno navrata kao legalista preko web publikacije SBonline, dao sam u javnost već kultne presice Slavice Lemaić, nezavisne vijećnice u Gradskom vijeću, Grada Slavonskog Broda. Dapače i puno prenesenih suhoparnih presica i prije no je postala vijećnica! Također bitno je za naglasiti i bez ikakve financijske naknade od strane Slavice Lemaić prema i za račun poduzeća koje je pravni vlasnik web publikacije SBonline.


Kako sam tad uvažavao njena mišljenja i promišljanja tako je i sada u ovom trenutku, s time da ću nadalje svakoj prenesenoj medijskoj konferenciji dati i svoj obol, u obliku komentara i osvrta na istu, prema tome također očekujem i od dotične da poštiva i tuđe mišljenje i promišljanja, bez ikakvih primisli, uzbuđivanja i ljutnje.

Naime, primjetih, stranačko jednoumlje kod Slavice Lemaić, te ga na ovaj način želim javno ublažiti, i skrenuti na pragmatičnu objektivnost.

Jednoumlje, već kultnih presica, koje su po izjavama građana Slavonskog Broda, prema glavnom uredniku, već dosadile i Bogu i narodu. Obzirom da se medijske konferencije Slavice Lemaić isključivo baziraju na "pljuvanje" prema gradonačelniku Mirku Duspari i Gradskom vijeću. Proteklih godina najavljeno je više kaznenih prijava prema gradonačelniku, koje su prema mojim informacijama sve odbijene, također prema mojim informacijama neutemeljene.

Također pitam se, nemojte misliti prema velikom uvodu u srž misli, da sam se pogubio u istima, pitam se, kako to da niti jednim slovom nije kritizirala rad Župana Danijela Marušića, i rad Županijske skupštine Brodsko-posavske županije. Nameće se logičan zaključak, ili Slavica ne živi u Brodsko-posavskoj županiji, ili Brodsko-posavska županija živi izuzetno dobar ekonomski standard, i nije po svim pokazateljima nazadna i na začelju kolone, po svim činjeničnim ekonomskim pokazateljima, te shodno tome ne kao rukovodeći pojedinci ili kao institucija ne zaslužuju kritiku. Ili je Slavica Lemaić toliko bliska s HDZ-om, da ih se nije kritikom dotakla niti jednim jedinim slovom.

Daje li takvo političko ponašanje Slavice Lemaić za zaključiti, da će na idućim političko lokalnim izborima biti čelna osoba, kandidat za gradonačelnicu ispred HDZ-a, logika zaključivanja bi i tu opciju uvrstila u realne.

Razlog pisanja ovog teksta je javni apel prema Slavici Lemaić da se vrati u kolosjek objektivnosti, te da kritizira sve političke opcije koje se tiče izvršna vlast, kako u gradu tako u županiji, ili da isključivo priprema i predlaže projekte, koje ruku na srce i je dala si truda. Jer od jednosmjernog "pljuvanja" prema isključivo jednima je apsolutno bumerag, koji znate kako se ponaša. Također razlog pisanja ovog teksta je, da i ako se obistini predviđanje autora ovog teksta, može se reći, već tada si Slavice znala (4. srpnja 2018.) da ćeš biti HDZ-ov "igrač", ali si to prešutila svojim toliko voljenim građanima Slavonskog Broda. Zašto?

Zaključno, isključivo kritiziranje i samo kritiziranje gradonačelnika Slavonskog Broda i Gradskog vijeća je tema svih medijskih konferencija Slavice Lemaić ( unazad nekoliko godina). Očekujem da će uskoro doći i kritika prema županu Brodsko-posavske županije, za kojeg bi se sasvim sigurno mogla lakoćom pronaći pokoja kritika, više dapače, tako se može dokazati politička objektivnost, i odagnati primisli prema tajnom zbližavanju s HDZ-om.

Kako sam i pripomenuo u tekstu, svaku medijsku konferenciju Slavice Lemaić dat ću u javnost preko web publikacije SBonline, iz poštovanja prema širini razmišljanja, bilo čijeg, ali isto tako ću i svakoj idućoj dodati svoj obol u obliku komentara glavnog urednika, ili u opservaciji iste. Također očekujem i poštivanje razmišljanja od strane Slavice Lemaić prema glavnom uredniku SBonline.

Naravno, i moj komentar ne smatram isključivim, te je podložan bilo kakvoj raspravi, konstruktivnoj kritici, i utemeljenom razmišljanju.

Temeljiti svoj eventualni politički uspjeh na kritiziranju drugoga u političkoj praksi nije recept koji će uroditi plodom.

U nastavku možete pročitati materijal s današnje medijske konferencije te koje u danjem tekstu prenosimo u cijelosti.

Vladajuća većina u Gradskom vijeću pokušava ugušiti demokraciju u Slavonskom Brodu

Glavna zakonska zadaća Gradskog vijeća je nadzor nad ukupnim materijalnim i financijskim poslovanjem Grada. Gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća Stribor Valenta na sve moguće načine pokušavaju spriječiti oporbene gradske vijećnike u nadzoru nad radom gradonačelnika te razotkrivanju afera i neuspjeha gradske vlasti.

To je pokušaj gušenja demokracije i oporbenog djelovanja u Slavonskom Brodu. Valenta krši odredbe Poslovnika o radu Gradskog vijeća, ne štiti prava gradskih vijećnika i politički pristrano predsjedava sjednicama. To se očituje u tome što Valenta gradonačelniku dopušta upadanje u riječ vijećnicima, vrijeđanje gradskih vijećnika kao i konstantno udaljavanje od teme o kojoj se raspravlja. Gradonačelnik izbjegava dati konkretne odgovore na vijećnička pitanja jer su ona za gradonačelnika frustrirajuća i jer na njih nema odgovore.

Gradonačelnikovo ponašanje na sjednicama je takvo da bi ga svaki put trebalo udaljiti sa sjednice. Valenta ga je na posljednjoj sjednici uspio nadmašiti svojom krajnje vulgarnom izjavom o meni, a koja je kod vladajuće većine, umjesto osude, izazvala smijeh. Zadnja sjednica je već druga sjednica za redom na kojoj je jedino još naša nezavisna lista ostala u gradskoj vijećnici kao jedina stvarna oporba i alternativa gradonačelnikovoj samovolji i lošem upravljanju gradom.

Gradski vijećnici vladajuće većine na sjednicama praktično uopće ne sudjeluju u raspravama jer na sjednice dolaze samo zato da bi dizali ruke za sve što gradonačelnik predloži. To se moglo vidjeti i na zadnjoj sjednici na kojoj je vladajuća većina bez rasprave izabrala sve predložene članove gradskog Povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta iako u materijalima nije bilo njihovih životopisa.

Ispod radara brodske javnosti i novinara neopaženo prolazi da gradski vijećnik Roberto Lujić već šest mjeseci ne dolazi na sjednice Gradskog vijeća. Raskol između Valente i Lujića vidljiv je i iz javne objave na službenoj Facebook stranici brodskog SDP-a na kojoj su 16. svibnja pozvali Lujića da počne obavljati svoju dužnost. Unatoč tom javnom prozivanju Lujić nije došao ni na zadnju sjednicu Gradskog vijeća. Gradonačelnika na vlasti održava podrška Stribora Valente i Emine Berbić-Kolar i to na osnovu koalicijskog ugovora kojeg skrivaju od brodske javnosti. U slučaju preslagivanja većine u Gradskom vijeću naša građanska nezavisna lista neće ulaziti u koaliciju s nikime. Ostajemo u oporbi i vjerni našim glasačima i simpatizerima.

Na aktualnom satu gradonačelniku sam postavila dva pitanja. Odgovarajući na prvo pitanje o kaznenoj prijavi Grada Slavonskog Broda protiv Croduxa gradonačelnik je iznio neistinu u pokušaju da se izvuče iz neugodne situacije. Dokaz o tome javno ću predstaviti na medijskoj konferenciji idućeg tjedna na kojoj ću govoriti o aferi sa zagađenjem vode. Iz gradonačelnikovog odgovora na moje drugo pitanje, vezano za javni natječaj Grada Slavonskog Broda za osnivanje prava građenja na gradskim građevinskim zemljištima u poduzetničkoj zoni na Bjelišu, nakon mjeseci čekanja na odgovor, napokon smo doznali da je taj natječaj završio potpunim debaklom jer nije bilo zainteresiranih poduzetnika što govori o gospodarskoj besperspektivnosti Slavonskog Broda kao posljedici lošeg upravljanja gradom.

Godišnji izvještaj o izvršenju gradskog proračuna za 2017. godinu podnesen je Gradskom vijeću nakon isteka zakonom propisanog roka. Iz sadržaja izvještaja vidljivo je da je gradski proračun za 2017. godinu završio rekordnim debaklom. Ostvareni prihodi gradskog proračunu u odnosu na planirane podbacili su za čak 75 milijuna kuna, a rashodi za 86 milijuna kuna. Na osnovu ovih poražavajućih podataka svatko tko je imalo objektivan mora konstatirati da je realizacija gradskog proračuna katastrofalno podbacila.

Opravdanje gradske vlasti da je ostvarenje proračuna podbacilo zato što kasni objavljivanje natječaja za sredstva iz EU fondova i donošenje odluka o projektima od strane državnih provedbenih tijela neutemeljeno je. Kako onda gradska vlast objašnjava da drugi hrvatski gradovi uspješno povlače velika sredstva iz državnih i EU fondova?

Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području grada Slavonskog Broda usvojen je protuzakonito jer je donesen nakon isteka zakonom propisanog roka. Istekom roka Gradsko vijeće izgubilo je zakonsku nadležnost. Vladajuća većina oglušila se na moje upozorenje da postupaju protuzakonito. Gradonačelnik i gradska pročelnica za gospodarstvo Ankica Majetić pokazali su da im uopće nije stalo do mišljenja građana jer su konačni Prijedlog navedenog Programa uputili gradskim vijećnicima u vrijeme dok je javni uvid u Prijedlog Programa, na kojem su građani mogli dati svoje primjedbe i prijedloge, još uvijek trajao.

Prijedlog mreže osnovnih škola grada Slavonskog Broda usvojen je na krajnje podmukli način bez javnog uvida i javne rasprave otvorenih za sve zainteresirane građane. Stav naše nezavisne liste je da građane treba uključiti u proces donošenja svih važnih odluka koje utječu na njihove živote. Smatramo da je u Naselju Zrinski-Frankopan trebalo planirati osnivanje i izgradnju nove osnove škole.
Tagovi:

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Trik za najfiniji kuhani kukuruz koji se topi u ustima
Preko 250 naših sugrađana izjasnilo se u anketi o (ne)visokoj cijeni karata za Marsoniu
VAŽNA obavijest za sve navijače koji dolaze na sutrašnju utakmicu
Načelnik Bošnjaković završio u samoizolaciji jer je bio u kontaktu s pozitivnom osobom
NOVOIZABRANA SABORSKA ZASTUPNICA: ʺSmatram da je važno vratiti Đuro Đaković na listu tvrtki od strateškog značaja i posebnog interesa za Republiku Hrvatskuʺ
Vrijedna oprema za prvo dijete dostavljena u još deset brodskih obitelji
Presjek radova na energetskoj obnovi javne rasvjete
ʺPalaʺ dobro organizirana mreža dilera iz Slavonskog Broda i Zagreba
Prešli smo 100 novooboljelih u danu
Grad Slavonski Brod potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Izgradnja mreže biciklističke infrastrukture na području Grada Slavonskog Broda“
BROJ I DALJE RASTE: Pet novih pozitivnih osoba
ʺNapad na svećenika napad je na Krista, zato ljubite svoju Crkvu i poštujte svećenikeʺ
Bašić: ʺOvo je apsolutni minimum za ovakvu utakmicu desetljećaʺ
Ljetni gradski programi i ove godine zabavljaju mnoge mlade Brođane
Sazvana izvanredna sjednica Gradskog vijeća
Danas sunčano uz malu i umjerenu naoblaku te vruće
Sok od mente: Recept koji tako dobro osvježava tijelo i dah
Capak najavio uvođenje strožih mjera
Dario Zurovec je zastupnik kakvog još nismo imali- U svom gradu je prodao službene aute, ukinuo plaćanje prireza
Nepoznati počinitelji razbijali stakla na bolnici, slučaj se povezuje s jučerašnjom smrću u šumi
Do kraja mjeseca uređaj za brzo testiranje na koronavirus i u Slavonskom Brodu
DANAS NA STADIONU RED ZA KARTE. KAPETAN: ʺNajvažnije je sačuvati svoju mrežu, ići ćemo na pobjedu pogotovo pred našom publikomʺ
Obavijest korisnicima zajamčene minimalne naknade s prebivalištem na području Grada Slavonskog Broda radi ostvarivanja prava na pomoć u ogrjevu
91 novi slučaj koronavirusa u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 100 osoba
Rekordnih 12 novih pozitivnih na koronavirus u našoj županiji. Zaražena dva policijska službenika
Valenta za mjesto oporbenog lidera dobio prvog protukandidata
Požar teretnog vozila na A3
U sudaru motocikla i bicikla teško ozlijeđen 12-godišnjak
Kombi izgorio u vožnji, vozač se spasio u zadnji trenutak

Pretraži SB Online

ČITAJTE NA SBonline

.

Trik za najfiniji kuhani kukuruz koji se topi u ustima

.

Preko 250 naših sugrađana izjasnilo se u anketi o (ne)visokoj cijeni karata za Marsoniu

.

VAŽNA obavijest za sve navijače koji dolaze na sutrašnju utakmicu

.

Načelnik Bošnjaković završio u samoizolaciji jer je bio u kontaktu s pozitivnom osobom

.

NOVOIZABRANA SABORSKA ZASTUPNICA: ʺSmatram da je važno vratiti Đuro Đaković na listu tvrtki od strateškog značaja i posebnog interesa za Republiku Hrvatskuʺ

.

Vrijedna oprema za prvo dijete dostavljena u još deset brodskih obitelji

.

Presjek radova na energetskoj obnovi javne rasvjete

.

ʺPalaʺ dobro organizirana mreža dilera iz Slavonskog Broda i Zagreba

.

Prešli smo 100 novooboljelih u danu

.

Grad Slavonski Brod potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Izgradnja mreže biciklističke infrastrukture na području Grada Slavonskog Broda“

Knjige i radne bilježnice

Prodajem parcele za voćnjak i vinograd

Brzi i zakoniti zajam (prijavite se ovdje)

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

BROJ I DALJE RASTE: Pet novih pozitivnih osoba

.

ʺNapad na svećenika napad je na Krista, zato ljubite svoju Crkvu i poštujte svećenikeʺ

.

Bašić: ʺOvo je apsolutni minimum za ovakvu utakmicu desetljećaʺ

.

Ljetni gradski programi i ove godine zabavljaju mnoge mlade Brođane

.

Sazvana izvanredna sjednica Gradskog vijeća

.

Danas sunčano uz malu i umjerenu naoblaku te vruće

.

Sok od mente: Recept koji tako dobro osvježava tijelo i dah

.

Capak najavio uvođenje strožih mjera

.

Dario Zurovec je zastupnik kakvog još nismo imali- U svom gradu je prodao službene aute, ukinuo plaćanje prireza

.

Nepoznati počinitelji razbijali stakla na bolnici, slučaj se povezuje s jučerašnjom smrću u šumi

.

Do kraja mjeseca uređaj za brzo testiranje na koronavirus i u Slavonskom Brodu

.

DANAS NA STADIONU RED ZA KARTE. KAPETAN: ʺNajvažnije je sačuvati svoju mrežu, ići ćemo na pobjedu pogotovo pred našom publikomʺ

.

Obavijest korisnicima zajamčene minimalne naknade s prebivalištem na području Grada Slavonskog Broda radi ostvarivanja prava na pomoć u ogrjevu

.

91 novi slučaj koronavirusa u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 100 osoba

.

Rekordnih 12 novih pozitivnih na koronavirus u našoj županiji. Zaražena dva policijska službenika

.

Valenta za mjesto oporbenog lidera dobio prvog protukandidata

.

Požar teretnog vozila na A3

.

U sudaru motocikla i bicikla teško ozlijeđen 12-godišnjak

.

Kombi izgorio u vožnji, vozač se spasio u zadnji trenutak

.

Današnja temperatura zraka od 29 do 32 °C

FOTONALAZ

Gužva na ulasku u Hrvatsku