Slavonski Brod na visokom drugom mjestu po povučenim sredstvima iz EU fondova u 2021. godini

FOTO: Grad Slavonski Brod

7.2.2023. | 08:56 | Grad Slavonski Brod
IZVOR: Grad Slavonski Brod
Pregleda: 542

Prema istraživanju portala Gradonačelnik.hr o povučenim sredstvima iz europskih fondova u 2021. godini, Grad Slavonski Brod ponovno se našao na samom vrhu ljestvice. Podatci konsolidiranih proračuna o povučenim sredstvima preuzeti su iz FINA-e, a prema njima Slavonski Brod zauzeo je visoko drugo mjesto odmah iza Osijeka, dok su iza Slavonskog Broda gradovi Rijeka, Zadar, Vukovar, Našice, Šibenik, Vinkovci, Bjelovar i Benkovac. Slavonski Brod u odnosu na ukupno povučena EU sredstva svih hrvatskih gradova tijekom 2021. godine imao je udio od 4,02 %.

Podsjećamo, Slavonski Brod pomoću europskih fondova izgradio je novu mrežu pješačko-biciklističkih staza i tako dobio preko 70 kilometara pješačko-biciklističkih staza kako bi se građane potaknulo na korištenje ekološki prihvatljivog oblika prijevoza.

Na području infrastrukture dovršen je projekt rekonstrukcije prometnice, nogostupa i javne rasvjete te izgradnje biciklističke staze u Zagrebačkoj ulici. Najznačajniji projekti koji su ostvareni tijekom financijskog razdoblja 2017.-2021. svakako su projekti vezani uz obnovu brodske Tvrđave. Naime, na prostoru Tvrđave odvija se nekoliko projekta, a preduvjet za daljnju obnovu bilo je parterno uređenje i komunalna infrastruktura, projekt vrijedan 15,8 milijuna kuna (iznos bespovratnih EU sredstava je 13,5 milijuna). Nakon dovršetka ovog projekta, uslijedila je obnova sjevernog dijela zapadnog kavalira Tvrđave Brod u kojemu će biti smještena Kuća tambure, muzej posvećen tradicionalnom slavonskom glazbenom instrumentu.


Vrijednost infrastrukturnih radova na ovom projektu je 27,4 milijuna kuna (bespovratna EU sredstva: 23,3 milijuna), a osim infrastrukturnih radova, projekt je obuhvatio i opremanje obnovljenih prostora Tvrđave. Osim prethodno navedenog, obnovljen je i zapadni dio sjevernog kavalira u kojemu će biti smješten Centar za nematerijalnu kulturnu baštinu, a u kojemu će se na poseban način isticati zvjezdarnica. Bespovratna europska sredstva osigurana su i za obnovu kuće u kojoj je živjela poznata hrvatska spisateljica Ivana Brlić Mažuranić. Na području gospodarstva, bespovratna europska sredstva osigurana su i za izgradnju te opremanje poduzetničkog inkubatora u koji će uskoro biti smješteni novi poduzetnici koji tek pokreću svoje poslovanje, ali i oni postojeći.

Vrijednost izgradnje i opremanja poduzetničkog inkubatora je 16,3 milijuna kuna. Osim navedenih kapitalnih projekata, Grad je osigurao i značajna financijska sredstva iz Europskog socijalnog fonda koja su usmjerena na poboljšanje kvalitete boravka najugroženijih društvenih skupina u predškolskim i školskim ustanovama. Govoreći o novim projektima, pozornost u novom financijskom razdoblju bit će usmjerena na ulaganja u obnovljive izvore energije, a na osobit način na geotermalne potencijale. Nadalje, nastavit će se i s obnovom kulturnog bisera grada, Tvrđave Brod. Planirana je izgradnja ili dogradnja 9 novih dječjih vrtića kao i dogradnja gradskih osnovnih škola kako bi se svima omogućilo pohađanje jednosmjenske nastave (do sada je to omogućeno učenicima u sedam gradskih osnovnih škola).

Također, nakon izgradnje poduzetničkog inkubatora, planirana je i izgradnja akceleratora, a i dalje će se nastaviti s projektima izgradnje novih pješačko-biciklističkih staza. Osim toga, u sljedećem financijskom razdoblju planirana je i provedba projekta dnevnog boravka za starije i nemoćne osobe, odnosno pružanje organizirane pomoći starijim osobama u njihovim vlastitim domovima.

O svim detaljima i rezultatima istraživanja portala Gradonačelnik.hr o povučenim sredstvima svih gradova iz europskih fondova u 2021. godini, možete pročitati OVDJE.

Izvor:www.slavonski-brod.hr


VIŠE NA TEMU:
FONDOVI
NOVCI
GRAD

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI