STATISTIKA POKAZALA: Hrvati žive kraće od ostatka Europe i češće umiru od bolesti koje su izlječive


(FOTO: Google)

29.12.2019. | 20:58 | rtl.hr
IZVOR: rtl.hr
Pregleda: 811

U Hrvatskoj se kao problem nameće i slaba povezanost sustava liječenja.

Sudeći po pretrpanim čekaonicama u bolnicama i domovima zdravlja, mnogi će zaključiti da Hrvati jako vole posjećivati liječnike. Ipak, među 23 zemlje Europske unije (za pet nisu dostupni podaci) Hrvatska je po učestalosti odlazaka liječniku zauzela sredinu, odnosno 11. mjesto.

Prema podacima Eurostata, u 2017. godini jedna je osoba liječniku u prosjeku otišla 6,5 puta, što je manje nego 2012. godine kada je to bilo 6,85 puta. Najveći 'hipohondri' u EU čini se da su Mađari i Slovaci koji su u 2017. godini otišli liječniku po pomoć čak 11 puta.


Statistika pokazuje da stanovnici Hrvatske žive kraće od ostatka Europe, češće umiru od bolesti koje su izlječive, troše puno alkohola, puše iznad europskog prosjeka (pušenje među tinejdžerima u Hrvatskoj je treće po učestalosti u EU), sve su deblji i ne kreću se dovoljno.

Premda se očekivani životni vijek u Hrvatskoj povećao za 3,4 godine u razdoblju od 2000. do 2017. godine, sa 74,6 na 78 godina, znatno je ispod prosjeka EU, gdje se prosječno živi 80,9 godina.

(IZVOR: www.rtl.hr)


VIŠE NA TEMU:
LIJEČNICI
SMRT
BOLEST
LIJEČENJE

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI