SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

STIŽU NOVA PRAVILA ZA ELEKTRIČNE ROMOBILE: Kaciga će postati neizostavni dio vožnje...

SB Online | STIŽU NOVA PRAVILA ZA ELEKTRIČNE ROMOBILE: Kaciga će postati neizostavni dio vožnje... SB Online | STIŽU NOVA PRAVILA ZA ELEKTRIČNE ROMOBILE: Kaciga će postati neizostavni dio vožnje...

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Andrea Lužanac

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

S dolaskom proljeća na ulicama sve češće možemo zateći korisnike električnih romobila.  Ovih dana su iz policije najavili promjene u zakonu koje će se odnositi na vozače električnih romobila. 

Naime, u Hrvatskoj se u posljednje vrijeme pojavljuje veliki broj novih prijevoznih sredstava kao što su električni romobili, segveji, monocikli... Josip Matalija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa pri Ministarstvu unutarnjih poslova, ovih je dana gostovao na HRT-u te je tom prilikom i najavio nova pravila za električne romobile. Na ulicama je sve veći broj raznih naprava za prijevoz, a koje je potrebno svrstati u određenu kategoriju vozila. Mataija ističe kako ih je policija svrstala u osobna prijevozna sredstva.

"Tko na električnom romobilu želi brže od 25 km/h, mora proći homologaciju"

"To su vozila koja ne smiju biti jača od 0.6 kW i ne smiju imati brzinu veću od 25 km/h. Za njih neće trebati vozačka dozvola. Za one koji mogu voziti većim brzinama vozači će morati proći proces homologacije", rekao je Josip.

OBAVEZNA KACIGA

Iz policije navode kako su morali propisati nova pravila za korištenje ovakvih naprava za prijevoz. Do sada svi su se mogli kretati električnim romobilom bez kacige, a uskoro kaciga će postati neizostavni dio vožnje na električnim romobilima.

Vožnja na električnim romobilima bit će dopuštena na biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, a ako istih u nekim dijelovima nema, onda će se vožnja s električnim romobilom odvijati na nogostupima.

S obzirom na to da su električni romobili izrazito brzi za kretanje među pješacima, bit će potrebno povećati oprez i prilagoditi brzinu. Iz policije nadodaju kako će se vozači električnih romobila moći kretati i na određenim dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta gdje postoji promet u signalizaciji, uz suglasnost MUP-a.

ZABRANA PREVOŽENJA DRUGIH OSOBA

Josip je u gostovanju na HRT-u naglasio kako s novim zakonom više neće biti dozvoljeno prevoženje drugih osoba na romobilima, motociklima i mopedima, a ovo se pravilo posebno odnosi na djecu.

"Najčešće djecu prevoze roditelji. Oni bi trebali biti svjesni kolika je to opasnost. I na kratkim relacijama se događaju teške prometne nesreće", zaključuje. 


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: