SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Stižu veće kazne za prosjačenje, tučnjavu i prostituciju

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jutarnji.hr/Jutarnji.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Stižu veće kazne za prosjačenje, tučnjavu i prostituciju SB Online | Stižu veće kazne za prosjačenje, tučnjavu i prostituciju

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jutarnji.hr/Jutarnji.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Novčane kazne za prekršaje protiv javnog reda i mira, među kojima su i odavanje prostituciji, isticanje simbola kojima se remeti javni red i mir, skitnja ili davanje alkohola mlađima od 16 - a koje sada iznose od 20 do 170 eura - višestruko će se povećati.

Koliko će konkretno iznositi, u MUP-u još ne otkrivaju, no ističu da kazne kakve su sad propisane nemaju odvraćajući učinak za počinitelje, nisu usklađene s kaznama za druge vrste prekršaja, poput onih prometnih (kazne za prekoračenje brzine idu do 2650 eura), te nisu u skladu sa zatvorskim kaznama, koje postojeći zakon propisuje za ista djela.

Tako je, npr., sada propisano da će se onaj koji se na javnom mjestu ponaša na naročito drzak i nepristojan način kazniti kaznom od 20 do 170 eura ili zatvorom do 30 dana.

Osjetljiva pitanja - Uočava se veliki nerazmjer između propisane visine novčane kazne u odnosu na mogućnost izricanja kazne zatvora. Naime, kazna zatvora je sama po sebi teža vrsta sankcije i predviđena je za "teže" prekršaje pa bi iz tog razloga i novčane kazne u tim prekršajima trebale biti propisane u većim iznosima - objašnjavaju u MUP-u koji je u javnu raspravu uputio najavu da će izmijeniti Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Ovim izmjenama će se u zakonu mijenjati samo iznosi kazni u postojećim odredbama - ne i njegov sadržaj. Potpuno novi zakon, za čiju je izradu prošli tjedan imenovana međuresorna radna skupina, a koji bi trebao biti suvremeniji i prilagođeniji europskim praksama, ne treba očekivati prije kraja godine.

Tako će umjesto dekriminalizacije prostitucije - za koju se žestoko zalažu nevladine udruge i Vladini uredi za ljudska prava, kao i policija i suci praktičari, a o čemu je upravo prošli tjedan predstavljeno istraživanje - MUP predložiti još strože kažnjavanje samih prostitutki.

Hrvatska još uvijek koristi zakon koji je preuzela od bivše Jugoslavije i koji sadržajno nije mijenjan od 1977., a do prošle jeseni i kazne su bile izrečene u njemačkim markama. Glavni razlog što dosad nije mijenjan jest upravo to što taj zakon regulira i prostituciju, što je političarima uvijek osjetljivo pitanje. Hrvatska je posljednja država u EU koja kažnjava seksualni odnos za novac dvoje punoljetnih osoba, i to tako da kažnjava isključivo osobu koja prodaje seksualnu uslugu, a kupac nije ni u kakvom kažnjivom djelu.

Kazne iznose od 20 do 100 eura ili zatvor do 30 dana, a iako zakon djelo definira kao prekršaj protiv javnog reda i mira, kažnjivo je "odavanje prostituciji" i u, primjerice, privatnom stanu.

Jedini pokušaj da se donese novi, moderniji zakon datira iz 2012., kad je tadašnji ministar Ranko Ostojić predstavio prijedlog s dramatično višim kaznama. Prostituciju je regulirao tako da se kažnjavaju i prostitutke i klijenti, i to kaznama od 1000 do 5000 kuna za one koji na javnome mjestu ponude ili zatraže seksualnu uslugu, a od 4000 do 10.000 kuna za one koji uslugu i realiziraju (bez obzira učine li to na javnom mjestu ili ne).

I druge su kazne bile iznimno visoke: u godini kad je prosječna plaća iznosila 5500 kuna, kazne za, primjerice, drsko prosjačenje išle su od 2000 do 5000 kuna ili 20 dana zatvora, a za "omalovažavanje moralnih osjećaja" građana ili pojavljivanje u javnosti bez odjeće, od 2000 do 4000 kuna ili 20 dana zatvora.

Zakon nikad nije stigao do saborskog glasanja, a tadašnji premijer Milanović javno mu se usprotivio.

Fašistička obilježja

Druga, političkim garniturama osjetljiva, odredba jest ona za kažnjavanje isticanja fašističkih obilježja i pozdrava, koje se sada kažnjava sukladno vrlo neodređenoj odredbi koja definira kaznu od 20 do 150 eura ili do 30 dana zatvora za "izvođenje ili reproduciranje pjesama, skladbi i tekstova ili nošenje i isticanje simbola, tekstova, slika i crteža koji remete javni red i mir.

Riječ je o odredbi po kojoj su, primjerice, neki glazbenici osuđeni zbog izvođenja pjesme Čavoglave s uzvikom "Za dom spremni" na početku, iako originalni izvođač Marko Perković Thompson za isto djelo nije osuđen. Pri izradi novog zakona zakonodavac će se suočiti sa zahtjevima da se kažnjavanje isticanja ovakvih obilježja ili izrijekom spomene i oštro kazni ili u potpunosti izmjesti u Kazneni zakon.

(Izvor: Jutarnji.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: