NASLOVNADRUŠTVO
Što se događa s dugovima na vašoj kreditnoj kartici kada umrete?

FOTO: Istock

Što se događa s dugovima na vašoj kreditnoj kartici kada umrete?

31.5.2021. 11:04 | jutarnji list IZVOR: jutarnji.hr PREGLEDA: 3068

Većinu vjerojatno više zanima što se događa s imovinom, no činjenica je kako nakon smrti osobe iza nje, osim eventualno nekretnina i kakve štednje, ostaju i dugovi koji nerijetko mogu prelaziti vrijednost ostavštine.

Tu se prvenstveno misli na dugove po kreditnim karticama, dopuštene minuse i raznorazne kredite koji, neovisno o tužnom događaju nečije smrti, ne ostaju zaboravljeni te će ih itekako biti važno podmiriti. Zanimalo nas je stoga što se nakon smrti osobe događa s njezinim dugovima po kreditnim karticama ili kreditima, a odgovor smo potražili u Erste banci koja nam je detaljno opisala proceduru koja se provodi u svim bankama u Hrvatskoj.

Kad su u pitanju dugovi, njih, baš kao i imovinu, prema odredbama Zakona o nasljeđivanju, nasljeđuju osobe koje se nisu odrekle nasljedstva, i to u trenutku smrti korisnika kartice ili kredita.


“Rješenjem o nasljeđivanju utvrđuje se tko je ostaviteljevom smrću postao njegov nasljednik i koja su prava time stekle i druge osobe. Dakle, smrću korisnika kartice dugovanje po kreditnoj kartici postaje obveza nasljednika te nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove do visine vrijednosti naslijeđene imovine”, rekli su nam u Erste banci.

Kad su u pitanju dugovi po kreditima, iz banke upozoravaju kako su obveze vraćanja regulirane ugovorom o kreditu te će one ovisiti o tome je li pojedinačni ugovor sklopljen sa sudjelovanjem sudužnika odnosno jamaca ili bez njih.

U ovom prvom slučaju, nakon smrti korisnika kredita obvezu vraćanja ugovorenog iznosa tražbine, logično, preuzimaju sudužnici, i to neovisno o činjenici je li pokojni korisnik kredita imao nasljednike, a u situacijama u kojima sudužnika nije bilo, vjerovnik odnosno banka ima zakonsko pravo, sukladnom odredbama Zakona o nasljeđivanju, zahtijevati naplatu dužne tražbine od ostaviteljevih nasljednika, i to do visine vrijednosti naslijeđene imovine.

Ovdje je bitno pojasniti kako eventualni nasljednici, prije nego što se odreknu ili prihvate pokojnikovu imovinu, imaju šansu doznati informaciju o iznosu dugovanja pokojnika kako bi provjerili “isplati” li im se uopće prihvatiti nasljedstvo, odnosno je li naslijeđena imovina vrednija od dugova koje su također dužni preuzeti.

Naime, sukladno Zakonu o kreditnim institucijama, banke imaju propisanu obvezu čuvanja povjerljivih podataka koji predstavljaju bankovnu tajnu te ih zakon priječi da informacije o iznosu duga, recimo na kreditnoj kartici, komuniciraju neovlaštenim osobama.

No, legislativa je predvidjela i specifične situacije u kojima banke mogu te su dužne napraviti iznimku, a jedna takva propisana je i za slučaj smrti korisnika.

“Javni bilježnik, kao ovlašteno tijelo koje provodi ostavinski postupak, može od banke zatražiti navedeni podatak, i to sukladno zakonskim odredbama koje kažu da ne postoji obveza čuvanja bankarske tajne ako je priopćavanje osjetljivih podataka potrebno za provedbu ovrhe ili stečaja nad imovinom klijenta, ostavinskog ili drugog imovinsko-pravnog postupka”, poručuju iz Erste banke, uz upozorenje da javni bilježnik ili nadležni sud od banke takve informacije moraju zatražiti pisanim putem.

Zanimalo nas je potom i kakva je situacija s nasljeđivanjem pokojnikove štednje, a iz banke doznajemo kako institucija, čim primi informaciju o smrti klijenta odnosno dobije uvid u smrtni list, blokira račun, odnosno depozit preminule osobe, a sve dotad izdane punomoći automatski prestaju važiti.

“Tek nakon što se banci prezentira pravomoćno rješenje o nasljeđivanju, nasljednici mogu raspolagati naslijeđenim sredstvima ako su ona raspoređena rješenjem o nasljeđivanju te ne postoje nikakve zapreke za isplatu. Banka u tom slučaju isplaćuje novčana sredstva položena na računu nasljednicima, a račun, odnosno depozit umrle osobe se zatvara”, doznajemo.

Kad su u pitanju eventualne zapreke za isplatu štednje, doznajemo kako su one prilično rijetke i uglavnom se odnose na situacije kad je nasljednik osoba lišena poslovne sposobnosti.

U takvim situacijama skrbnik nasljednika morat će pribaviti zasebnu pravomoćnu dozvolu Centra za socijalnu skrb, kojom će mu se dozvoliti raspolaganje naslijeđenim sredstvima, u ime i za račun nasljednika.

Izvor:www.jutarnji.hrTagovi: smrt, ostavština, dugovi, minus, kartica

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Odlaze li mladi iz Hrvatske i zato što ne mogu pobjeći iz roditeljskog doma?

.

Ovo su brodske obitelji koje su dobile opremu za novorođenčad

.

Plenković pozvao građane da polože novac u banke, a evo i zašto...

.

Brodska policija intervenirala na parkiralištu trgovačog centra u pola tri ujutro

.

Važna obavijest iz brodske Gradske uprave

.

Incident na brodskom kolodvoru, ponovno reagirala policija

.

APSURD: Zdravstvenih osiguranika čak 209 tisuća više nego stanovnika

.

29 godina osnutka HVIDR-e Slavonski Brod

.

Danas sunčano uz promjenjivu naoblaku

.

POMOZITE NAM: Tražimo najbolji brk u županiji

.

V. KOPANICA DANAS OŽIVJELA: Lijepe slike, a još ljepše poruke poslane ostalima. Evo tko su ovogodišnji domaćini

.

ULAZAK U EUROZONU: Evo od kada će se u trgovinama i kafićima prikazivati cijene u kunama i eurima

.

Evo kako možete ostati bez vozila zbog tuđih prekršaja...

.

PRVO POKLADNO JAHANJE NAKON DUGO VREMENA: Poklade su milo janje moje, barem da su u godini troje

.

Evo gdje i kada se cijepiti od 17.1.-23.1. 2022. godine

.

NEUOBIČAJEN PROBLEM U SLAVONIJI: Gori mu kuća, a on im ne dopušta da se gasi vodom!

.

Preminuo vlč. dr. Slavko Platz

.

Trgovački lanac povlači tjesteninu: ʼUkoliko je imate, možete je vratiti i dobiti povrat novcaʼ

.

Osobe s invaliditetom nisu lutkice iz izloga

.

Nakon jutarnje magle sunčano

.

Objavom popisa stanovništva svaki Hrvat postao bogatiji za 1800 eura

.

OVAKO JE TO IZGLEDALO: Prije dvije godine o ovoj su tučnjavi iz Sl. Broda svi pričali

.

USPJEŠAN Vladin Projekt Slavonija, milijarde da ljudi pobjegnu, samo naprijed Plenky!

.

BPŽ: I dalje se bilježi veliki rast oboljelih

.

ZABRINJAVAJUĆE BROJKE: Djeca bježe od kuće, policija nam otkrila koliko je maloljetnika nestalo u zadnjim mjesecima prošle godine

.

Ovo je mapa Hrvatske s devet najčešćih prezimena, evo koja su to u Brodsko-posavskoj županiji

.

Obilježena 29. obljetnica osnutka i rada Udruge HVIDR-a Slavonski Brod

.

Otvorena izložba „Kronika hrvatske gluposti“ Nika Titanika

.

Evo kojih sedam država nas još nije priznalo

.

Danas pretežno oblačno

FOTONALAZ

POMOZITE NAM: Tražimo najbolji brk u županiji