SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Što se događa s dugovima na vašoj kreditnoj kartici kada umrete?

SB Online | Što se događa s dugovima na vašoj kreditnoj kartici kada umrete? SB Online | Što se događa s dugovima na vašoj kreditnoj kartici kada umrete?

PRIJE 3 GODINE
TEKST: jutarnji list/jutarnji.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Većinu vjerojatno više zanima što se događa s imovinom, no činjenica je kako nakon smrti osobe iza nje, osim eventualno nekretnina i kakve štednje, ostaju i dugovi koji nerijetko mogu prelaziti vrijednost ostavštine.

Tu se prvenstveno misli na dugove po kreditnim karticama, dopuštene minuse i raznorazne kredite koji, neovisno o tužnom događaju nečije smrti, ne ostaju zaboravljeni te će ih itekako biti važno podmiriti. Zanimalo nas je stoga što se nakon smrti osobe događa s njezinim dugovima po kreditnim karticama ili kreditima, a odgovor smo potražili u Erste banci koja nam je detaljno opisala proceduru koja se provodi u svim bankama u Hrvatskoj.

Kad su u pitanju dugovi, njih, baš kao i imovinu, prema odredbama Zakona o nasljeđivanju, nasljeđuju osobe koje se nisu odrekle nasljedstva, i to u trenutku smrti korisnika kartice ili kredita.

“Rješenjem o nasljeđivanju utvrđuje se tko je ostaviteljevom smrću postao njegov nasljednik i koja su prava time stekle i druge osobe. Dakle, smrću korisnika kartice dugovanje po kreditnoj kartici postaje obveza nasljednika te nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove do visine vrijednosti naslijeđene imovine”, rekli su nam u Erste banci.

Kad su u pitanju dugovi po kreditima, iz banke upozoravaju kako su obveze vraćanja regulirane ugovorom o kreditu te će one ovisiti o tome je li pojedinačni ugovor sklopljen sa sudjelovanjem sudužnika odnosno jamaca ili bez njih.

U ovom prvom slučaju, nakon smrti korisnika kredita obvezu vraćanja ugovorenog iznosa tražbine, logično, preuzimaju sudužnici, i to neovisno o činjenici je li pokojni korisnik kredita imao nasljednike, a u situacijama u kojima sudužnika nije bilo, vjerovnik odnosno banka ima zakonsko pravo, sukladnom odredbama Zakona o nasljeđivanju, zahtijevati naplatu dužne tražbine od ostaviteljevih nasljednika, i to do visine vrijednosti naslijeđene imovine.

Ovdje je bitno pojasniti kako eventualni nasljednici, prije nego što se odreknu ili prihvate pokojnikovu imovinu, imaju šansu doznati informaciju o iznosu dugovanja pokojnika kako bi provjerili “isplati” li im se uopće prihvatiti nasljedstvo, odnosno je li naslijeđena imovina vrednija od dugova koje su također dužni preuzeti.

Naime, sukladno Zakonu o kreditnim institucijama, banke imaju propisanu obvezu čuvanja povjerljivih podataka koji predstavljaju bankovnu tajnu te ih zakon priječi da informacije o iznosu duga, recimo na kreditnoj kartici, komuniciraju neovlaštenim osobama.

No, legislativa je predvidjela i specifične situacije u kojima banke mogu te su dužne napraviti iznimku, a jedna takva propisana je i za slučaj smrti korisnika.

“Javni bilježnik, kao ovlašteno tijelo koje provodi ostavinski postupak, može od banke zatražiti navedeni podatak, i to sukladno zakonskim odredbama koje kažu da ne postoji obveza čuvanja bankarske tajne ako je priopćavanje osjetljivih podataka potrebno za provedbu ovrhe ili stečaja nad imovinom klijenta, ostavinskog ili drugog imovinsko-pravnog postupka”, poručuju iz Erste banke, uz upozorenje da javni bilježnik ili nadležni sud od banke takve informacije moraju zatražiti pisanim putem.

Zanimalo nas je potom i kakva je situacija s nasljeđivanjem pokojnikove štednje, a iz banke doznajemo kako institucija, čim primi informaciju o smrti klijenta odnosno dobije uvid u smrtni list, blokira račun, odnosno depozit preminule osobe, a sve dotad izdane punomoći automatski prestaju važiti.

“Tek nakon što se banci prezentira pravomoćno rješenje o nasljeđivanju, nasljednici mogu raspolagati naslijeđenim sredstvima ako su ona raspoređena rješenjem o nasljeđivanju te ne postoje nikakve zapreke za isplatu. Banka u tom slučaju isplaćuje novčana sredstva položena na računu nasljednicima, a račun, odnosno depozit umrle osobe se zatvara”, doznajemo.

Kad su u pitanju eventualne zapreke za isplatu štednje, doznajemo kako su one prilično rijetke i uglavnom se odnose na situacije kad je nasljednik osoba lišena poslovne sposobnosti.

U takvim situacijama skrbnik nasljednika morat će pribaviti zasebnu pravomoćnu dozvolu Centra za socijalnu skrb, kojom će mu se dozvoliti raspolaganje naslijeđenim sredstvima, u ime i za račun nasljednika.

Izvor:www.jutarnji.hr
Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: