Što sve morate provjeriti prije kupnje novog stana?

FOTO: Lipički kompas

10.3.2021. | 18:23 | poslovni.hr
IZVOR: poslovni.hr
Pregleda: 1598

Građevinski poduzetnik Marijan Kulaš i statičar Miro Zadro gostovali su u studiju Večernjeg lista. O cijenama nekretnina, poskupljenju betona i željeza i statičkoj sigurnosti nekretnine s njima je razgovarala Lana Kovačević.

Cijena novogradnje u gradu Zagrebu dolazi i do 3.000 eura po kvadratu, jesu li te cijene realne ili prenapuhane?

– U svakom slučaju su prenapuhane, nisu realne i nisu skladne s našim mogućnostima. Cijenu nekretnine prije svega čini lokacija i građevno zemljište, odnosno stare kuće koje su prenapuhane i dostižu do milijunskog iznosa, a gdje bi to investitor trebao ugraditi sve u jednu priču. Gradnja koja može poskupjeti u jednom momentu od milijun do dva kuna. Izvođači kad krenu graditi u starom dijelu grada puno toga ne mogu predvidjeti. Imate, primjerice, pilotiranje i puno tih stvari koje ne možete predvidjeti. Tu cijena može otići malo gore, ali ova cijena koja je sad u Zagrebu je jednostavno nerealna – kaže Marijan Kulaš.


Koliko je moguće održavati takvu cijenu? Očekuje li se pad?

– Nakon svake euforije dođe jednostavno no što nas čeka. Na kraju će ostati puno tih stanova neprodanih. Svi smo u tome sudjelovali, nitko nas nije tjerao da radimo zgradu od sto ili petsto stanova, ali cijene koje su sad na tržištu ne mogu opstati. Cijene u Zagrebu su porasle 40-ak posto, a okolnih županijskih gradova su na istoj razini.

Statičar Miro Zadro odgovorio je na pitanje kako da mladi budu sigurni da kupuju nešto kvalitetno.

– Sigurnost im daje sami zakon o gradnji koji kaže da zgrada mora biti projektirana i izvedena prema suvremenim građevinskim propisima. Čim je zgrada dobila građevinsku dozvolu ili je izgrađena po proceduri koju propisuje Zakon smatra se da ona zadovoljava najsuvremenije protupotresne propise. Ne bi se smjelo dogoditi da se pojavi nijedna zgrada novogradnja da ne zadovoljava – kaže Zadro.

Na što kupci moraju obratiti pažnju kad kupuju stan?

– Moraju obratiti pažnju je li zgrada izvedena prema projektu. Pogotovo starije zgrade iz 80-ih, 90-ih. Današnje zgrade koje prolaze tehnički pregled 99,9 posto bi morale biti sigurne da su i projektirane i izvedene prema projektu. Jedno vrijeme je bila legalizacija koja je omogućila da i one zgrade koje nisu bile izvedene prema projektu, da se stave na tržište. Taj proces legalizacije je bio malo suspektan.

Oni koji rješavaju svoje stambeno pitanje u prvom koraku moraju provjeriti investitora

– To je ključ priče, to svi mi shvaćamo. Mi znamo što je Mercedes, što je BMW. Znamo da je i Hyundai dobar auto, ali nije Mercedes – zaključuje Kulaš i ističe kako je dobro poslušati i preporuke.

Izvor:www.poslovni.hr


VIŠE NA TEMU:
STAN
KUPNJA
OPREZ
KVADRAT
CIJENA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI