NASLOVNAPOLITIKA
Sve je lijepo krasno i bajno, ali brojke govore nešto savim drugo?! Brodski gradski proračun u 2018. godini podbacio je za katastrofalnih 99 milijuna kuna

FOTO: Ivica Janković

SPRETNA SERVIS KAMUFLAŽA PREMA BROĐANIMA

Sve je lijepo krasno i bajno, ali brojke govore nešto savim drugo?! Brodski gradski proračun u 2018. godini podbacio je za katastrofalnih 99 milijuna kuna

8.7.2019. 07:47 | Objavio Ivica Janković PREGLEDA: 1880

Nezavisna gradska vijećnica Slavica Lemaić u priopćenju za javnost osvrnula se na izvršenje gradskog proračuna za 2018. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Ukupni prihodi i primici, kao i ukupni rashodi i izdaci, brodskog gradskog proračuna u 2018. godini planirani su u iznosu od 273.398.124 kn. Zahvaljujući fiskalnoj decentralizaciji prihodi gradskog proračuna od poreza i prireza na dohodak u 2018. godini povećali su se za 44.86 milijuna kn u odnosu na 2017. godinu. Unatoč tome proračunska 2018. godina završila je velikim neuspjehom gradske vlasti. Ostvareni prihodi i primici gradskog proračuna manji su od planiranih za 54.234.593 kn, a ostvareni rashodi i izdaci za rekordnih 99.086.313 kn. Gradski proračun u 2018. godini podbacio je za katastrofalnih 99 milijuna kuna u odnosu na planirani iznos.

U zaključku godišnjeg izvještaja o izvršenju gradskog proračuna za 2018. godinu gradska vlast opravdava podbačaj u realizaciji kapitalnih projekata kašnjenjem objave natječaja za sredstva iz EU fondova rezervirana preko ITU mehanizma. ITU natječaji objavljuju se u dogovoru resornog ministarstva s gradskom vlasti. Ako su objave natječaja kasnile, to onda znači da je gradska vlast kasnila s pisanjem projektnih prijedloga.


Bespovratna sredstva iz EU fondova, preko ITU mehanizma, dodjeljuju se Gradu Slavonskom Brodu kao izravne dodjele. To znači da su ta sredstva rezervirana samo za Grad Slavonski Brod i da se gradska vlast ne mora za njih boriti s drugim gradovima i općinama. Ključno je pitanje zašto brodska gradska vlast u punih šest godina članstva RH u EU nije uspjela povući sredstva iz EU fondova ni za jedan veliki razvojni projekt izvan ITU mehanizma? Npr. Virovitica je iz EU fondova povukla čak 66.6 milijuna kn samo za obnovu i uređenje Dvorca Pejačević s gradskim parkom. Kako drugi gradovi uspješno povlače novac iz EU fondova za velike projekte i bez ITU mehanizma, a brodska gradska vlast to ne može?

Uzroci katastrofalnog podbačaja gradskog proračuna za 2018. godinu su potpuno nerealno proračunsko planiranje od strane gradske vlasti kao i neuspjeh u povlačenju novca iz europskih fondova i državnog proračuna. Gradskim proračunom za 2018. godinu planirani su prihodi od pomoći u ukupnom iznosu od 95.603.902 kn, a ostvareni su s 32.716.226 kn, tj. 34.22%. Prihodi od pomoći podbacili su za 62.88 milijuna kn. Iz europskih fondova gradska vlast planirala je povući 36.179.555 kn, a povukla je samo 7.64 milijuna kn tj. 21.12% od planiranog.

Najveći gradski projekt u 2018. godini bio je projekt kajak kanu kluba koji je od najavljena tri milijuna kuna u konačnici koštao preko 10 milijuna kuna, a troškovi izgradnje narasli su na enormnih 13.006 kn po kvadratnom metru. Na što se Grad Slavonski Brod srozao kad se u kapitalne projekte ubrajaju i modernizacija javne rasvjete i popravak krova mjesnog doma? U poticanje razvoja gospodarstva i razvoj poduzetničkih potpornih institucija uloženo je nula kuna. Gradonačelnik Duspara u 2018. godini potrošio je 56.4 milijuna kuna više nego prethodni gradonačelnik pri kraju svog mandata 2004. godine. Na što je gradonačelnik Duspara potrošio sav taj novac kad

Grad Slavonski Brod nije ni realizirao ni započeo neki veliki razvojni projekt?

Za izgradnju kapitalnih objekata planirano je 40.85 milijuna kn, a ostvareno je 13.464.925 kn tj. 32.96%. Najveći podbačaj imali su upravni odjeli koji su trebali biti nositelji razvojnih projekata i programa. U Upravnom odjelu za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša izvršenje planiranih rashoda iznosilo je 32.78%, a u Upravnom odjelu za gospodarstvo sramotnih 24.36%. Takav debakl u ostvarenju gradskog proračuna najviše se odrazio na planirane gradske investicije. Za izgradnju i rekonstrukciju dječjih vrtića planirano je 9.5 milijuna kn, a ostvareno je 1.179.859 kn, tj. 12.42%. Za sanaciju odlagališta Vijuš planirano je 8.55 milijuna kn, a ostvareno je 361.775 kn tj. 4.23%. Za obnovu tvrđave planirano je 11 milijuna kn, a ostvareno je 883.522 kn tj. 8%. Za izgradnju poduzetničkog inkubatora na Bjelišu planirano je 7.5 milijuna kn, a ostvareno je nula kn.

Unatoč ovakvom debaklu gradskog proračuna za 2018. godinu vijećnici Stribor Valenta, Roberto Lujić i Emina Berbić Kolar i dalje nastavljaju s bespogovornim podržavanjem gradonačelnika koji vodi grad u propast.
*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Pretraži SB Online

ČITAJTE NA SBonline

.

Svjetski je dan prve pomoći

.

Dan hrvatskih branitelja BPŽ: Mama dočekala sina pilota

.

Sinoć u Požeštini 19-godišnji Brođanin usmrtio 27-godišnjeg biciklistu

.

Raznolika ponuda na Brodskoj tržnici

.

Najviša dnevna temeratura zraka od 22 do 26

.

Matej Sivrić: Mislim da će 3 boda ostati u Brodu

.

Dan općine Brodski Stupnik

.

Ante Pranić: Svako dijete mora imati pravo ići u vrtić!

.

U VIDOVCIMA (KOD POŽEGE) POGINUO BICIKLIST ʺAutomobil je bio brodskih registarskih oznakaʺ

.

HOROR u Brodskom odmaralištu u Korčuli, pogledajte video uništavanja brodske imovine... pogledajte stvarno stanje brodskog odmarališta

Prodajem kuću

Krediti do 500.000 eura

Najam dvosobni stan 45m2

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Održana posebna prezentacija Slavonije u Beču

.

Pred nama je deveti po redu Dječji sajam

.

SLAVONSKI BROD - Kazališna predstava ʺDame birajuʺ uskoro u našem gradu

.

Nova pravila za svinjokolju! Novčane nagrade za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje

.

Sezonci iz Srbije koji rade u Hrvatskoj - Oduševljeni su

.

Posavska Hrvatska u novom broju donosi

.

Ravnateljica šumom, a pročelnica drumom

.

SLAVONSKI BROD - Predstavljanje knjige ʺRatni put jednog tenkistaʺ

.

STJEPAN BOŠNJAKOVIĆ - Tuneli kao potencijalna turistička atrakcija Slavonskog Broda

.

Evo na kojim lokacijama se provodi sljedeći 8. larvicidnog tretmana suzbijanja komaraca

.

OŽB Požega dobila novu integriranu operacijsku dvoranu vrijednosti 3 milijuna kuna

.

Automobil naletio na 9-godišnju djevojčicu

.

Maleni Šimun danas će na Floridi biti operiran i konačno prohodati

.

Krv jedino proizvodi čovjek, tvojih 15 minuta nekome može spasiti život

.

Veoćić osvojio europsku broncu

.

Do kraja rujna otvoreni natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava OPG-ovima i gospodarskim subjektima

.

Pročelnica konzervartorskog odjela Željka Perković o otkrićima, idejama i vizijama Darka Lončara: Tunel bi se mogao zaštititi kao kulturno dobro grada Slavonskog Broda

.

Policajci ga ʺuloviliʺ - Jurio kroz naselje 149 km/h pretjecao kolonu vozila...

.

Mato Pudić: Mi ne preferiramo tome ni prije ni sada da bi lobirali ili rekli da podržavamo onog ili ovoga

.

Ispovijest maturanta koji nije spavao 48 sati kako bi zauzeo željenu klupu

DJEVOJKA DANA

Današnja DJEVOJKA DANA na SBonline