SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Sve više Mađara dolazi u Hrvatsku po junetinu- kod njih je nestašica

SB Online | Sve više Mađara dolazi u Hrvatsku po junetinu- kod njih je nestašica SB Online | Sve više Mađara dolazi u Hrvatsku po junetinu- kod njih je nestašica

PRIJE 1 GODINU
TEKST: HRT/hrt.hr.vijesti

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Dok cijene lete u nebo, mnogi građani pronalaze načine kako proći jeftinije. Prije Domovinskog rata često su građani Donjeg Miholjca odlazili u prekogranični šoping u Mađarsku. Sada je, čini se, obratno - naši susjedi Mađari u posljednja dva mjeseca sve više dolaze u Donji Miholjac.

Uobičajen dan za Marka Bošnjaka u njegovu restoranu. Osim stalnih gostiju, od nedavno sve češće poslužuje i susjede iz Mađarske, za koje kaže da su dobre platiše.

- Oni su upoznati s tim da je kod nas euro, tako da su već pripremljeni na to. Dosta koriste kartice jer im je to puno jednsotavnije. Sporazmjevamo se svakako engelskim jezikom. Kolega priča dosta dobro mađarski što im puno znači, priča Bošnjak.

Na mađarske kupce naviknuli su i trgovci u donjomiholjačkim mesnicama.

- Dolaze sve češće, najčešće kupuju našu domaću junetinu, teletinu. Kažu da kod njih uopće nema junetine tako da je nestašica. Vjerojatno zato, voditeljica mesnice Sanela Crnčević.

"Zbog manjih cijena unazad nekih dva mjeseca su počeli dolaziti kod nas. Prije smo mi išli kod njih prije par godina, sada oni eto dolaze kod nas!", "Pa i neka ih ih je, ajde da i kod nas netko nešto kupi!", neke su od reakcija stanovnika Donjeg Miholjca.

Da se Mađarima svakako isplati doći u kupnju u ovaj pogranični grad, potvrđuju i strane tablice na parkiralištima trgovačkih centara. Šara iz Pečuha u dućanu je kupila sir, jogurt i maslac. Kod njih je, kaže - hrana zbog inflacije poskupjela 45 posto u pola godine, a plaće su ostale iste.

- Kupili smo sir, meso, to što to ima na akciji. Kod vas ima puno više toga na akciji na akciji nego kod nas, kaže Marica iz Pečuha. Povoljnoj kupnji ne smeta ni jezična barijera. U komunikaciji pomažu i mobilne aplikacije.

Ulaskom u Šengen, za jeftiniju vožnju više se ne mora čekati na granici, pa smo mađarske vozače zatekli i na benzinskim crpkama. Donjomiholjčani ipak rjeđe posjećuju Mađarsku. Kažu kako se tamo isplati ići po sokove, pivo i neke sitnice. Police su tamo, dodaju - prazne.

U svakom slučaju, u valu inflacije, svatko ima svoju računicu u kojoj nastoji proći što jeftnije i ekonomičnije za vlastiti džep.

(Izvor: HRT)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: