NASLOVNADRUŠTVO
Tristotinjak tisuća mladih osjetit će porezne olakšice

FOTO: SB Online

POREZNE OLAKŠICE ZA MLADE

Tristotinjak tisuća mladih osjetit će porezne olakšice

8.8.2019. 12:24 | SBonline PREGLEDA: 308

Nacrt četvrtog kruga porezne reforme kojega je krajem srpnja javnosti predstavio ministar financija Zdravko Marić, a koji bi na snagu trebao službeno stupiti 2020. godine, uvelike se, kako je već poznato, tiče i mladih radnika koje se novim olakšicama u što većoj mjeri pokušava zadržati u Hrvatskoj, piše Glas Slavonije. 

Zbog toga se neke predstavljene porezne promjene nazivaju i demografskima, a među njima prednjače one vezane uz resterećenje plaća radnika u dobi do 30 godina, jer bi, prema njihovom mišljenju, zaposleni do 25 godina starosti potpuno bili oslobođeni plaćanja poreza na dohodak, dok bi se onima u dobi od 25 do 30 godina obračunavalo 50 posto poreza na dohodak.

KritikeIako na papiru ove mjere djeluju stimulirajuće, posebice ako se u jednadžbu doda činjenica da od 2015. godine poslodavci koji na neodređeno zaposle mladog radnika pet godina ne plaćaju doprinose na njegovu plaću, već su pronašle kritike u javnosti, a posebno sindikata koji su zadovoljni samo s dijelom porezne reforme.


Tako su početkom prošloga tjedna tri sindikalne središnjice na konferenciji za medije u Zagrebu iznijele svoje mišljenje na nove porezne promjene, a tada je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, mjere za mlade radnike nazvao populističkima, jer smatra da neće zaustaviti mlade pri odlasku, a diskriminirat će radnike starije od 30 godina, koji će nastaviti iseljavati s cijelim obiteljima. Mladim radnicima se, vjeruju sindikati, neće povećavati, odnosno izjednačavati plaća kada navrše 25, a potom i 30 godina, što naposljetku donosi veće pogodnosti i manevarski prostor za same poslodavce, piše Glas Slavonije. 


- U zapadnim zemljama s poslodavcem se gotovo isključivo govori o plaćama u brutoiznosu. Kod nas je tradicionalno tako da se najčešće govori o netoplaći, pa većina zaposlenih zapravo uopće nije svjesna koliko poslodavcu vrijedi njihov rad. Bilo je svojevremeno i nekih izjava pojedinaca da bi rado željeli u Hrvatskoj takvo zakonodavstvo koje će omogućiti zaposlenima da sami uplaćuju doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, međutim naši zakoni to ne dopuštaju. Pitanje je koliko bi ljudi, da je to moguće, doista samostalno plaćalo ove doprinose. No, ovdje također treba istaknuti da kod nas ljudi često imaju generalno pogrešan stav o porezima, držeći da im država samo uzima, zanemarujući činjenicu da i država mora imati izvore za financiranje javnih usluga - napominje Predrag Bejaković s Instituta za javne financije.

S druge strane, izv. prof. dr. sc. Nataša Drvenkar s osječkog Ekonomskog fakulteta, smatra kako nove porezne promjene za mlade radnike predstavljaju "pokušaj gašenja vatre", ali i generalno dobar poticaj, jer je riječ o selektivnoj, a ne općoj fiskalnoj mjeri, što se u ovom slučaju donekle zanemaruje zbog, prema mišljenju mnogih, diskriminatornog predznaka prema samo koju godinu starijim radnicima.

- Zanemaruje se taj kriterij selektivnosti, to je uvijek "favoriziranje", za razliku od općih horizontalnih mjera ekonomske politike bilo kojeg područja - industrijske, regionalne, ili ine ekonomske politike. Naime, ove mjere su usmjerene prema mladima, a oni su najranjivija skupina na tržištu rada, pa im se ovim putem poboljšava životni standard, raste kupovna moć, rashodna i prihodna strana fiskalnog kapaciteta, čime se otvara više mogućnosti za njih. Upravo to, uz ostale mjere na tržištu rada, poput pripravništva i mjera za mlade poduzetnike, kojima se potiče zapošljavanje, trebalo bi smanjiti emigracije te bi se možda mogla povećati i unutarnja pokretljivost radne snage - smatra prof. Drvenkar, podsjećajući kako ove mjere predstavljaju oblik podjele odgovornosti za stanje na tržištu rada između poslodavaca i države, pa se pretpostavlja da bi radnici stariji od 30 godina trebali svakako imati pristojna primanja za dostojan život, uz mogućnost napretka i nagrađivanja, iz čega proizlazi značajnije radno iskustvo, a samim time i tržišna vrijednost tih radnika. Isto tako, Nataša Drvenkar ukazuje kako bi u svemu tome i stanovništvo trebalo snositi određenu odgovornost, pokazujući volju za radom i učenjem, realno sagledavajući trenutačno stanje na tržištu.

Više pročitajte OVDJE




*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Pretraži SB Online

ČITAJTE NA SBonline

.

Oko 600 Brođana dalo je podršku sadašnjoj, ali za njih i budućoj predsjednici

.

MIJO KLADARIĆ: „Zoran Milanović je pravi i iskreni kandidat“

.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović lošije glumi nego što laže i pjeva

.

Brodsko-posavska županija je utvrda HDZ-a, za pretpostaviti je da će pobjedu kod nas odnijeti ʺdesniʺ kandidat

.

ALARMANTNO STANJE: Mladi u Hrvatskoj sve više konzumiraju marihuanu, alkohol i odlaze u sportske kladionice

.

Danas postupan prestanak oborine i razvedravanje

.

Nastavljamo s bogatim adventskim programom

.

Usvojen županijski proračun za 2020. u visini od milijardu 165 milijuna i 459 tisuća kuna

.

Posavska Hrvatska u novom broju donosi

.

Zašto se petak 13. smatra najnesretnijim danom u godini?

Ovdje možete dobiti zajmove za prazničnu sezonu

Prodajem

Brz i jednostavan zajam po niskoj kamatnoj stopi

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Sretan imendan svim Lucijama, Lucama, Svjetlanama i Jasnama

.

Najmlađi Brođani na prigodnim adventskim radionicama

.

Danas pretežno oblačno i kišovito, a na kraju dana i snijeg

.

ŽUPAN: ʺMoglo bi doći do kašnjenja plaće u Industrijskim rješenjima jer je došlo do blokade po pitanju otpremnina, oko 700 tisuća kunaʺ

.

40 milijuna kuna za obnovu, opremanje i modernizaciju brodske Bolnice

.

Jedan slavonski grad i službeno izgubio 7000 stanovnika u posljednjih 10 godina

.

Emisija ʺProvjerenoʺ večeras ponovno iz Slavonskog Broda

.

Brođanin Dragan Jelić imenovan je državnim tajnikom

.

Škole do sutra moraju odlučiti kako će nadoknaditi nastavu

.

Znate li što ste najviše googlali u 2019.? Google objavio popis!

.

Policija potvrdila da Pero Ćosić nije prijavio Zvonimira Rubila!

.

Danas pretežno oblačno uz povremenu kišu

.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zaboravila na radnike Industrijskih rješenja?

.

Počelo tiskanje glasačkih listića, cijena po listiću je 38 lipa

.

MUP provodi akciju “MIR I DOBRO” i poziva na oprez sa korištenjem pirotehnike

.

Zvonimir Rubil: ʺAko mi je slučajno nešto izletjelo iz usta, ispričavam se Peri Ćosićuʺ

.

ŠTO AKO STE PRESPORI NA CESTI: Zakon je jasno propisao što morate učiniti!

.

ANAMARI JOŠ TREBA POMOĆ: “Želim da jedan dan ne moram birati između plaćanja računa, kupnje lijekova i hraneʺ

.

Bespovratna sredstva za nastavak projekta Lunch Box

.

Zvonimir Rubil pozvan na razgovor u policiju zato što je ʺprijetioʺ Peri Ćosiću?

DJEVOJKA DANA

Današnja DJEVOJKA DANA na SBonline