SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

U Hrvatskoj preko 38 posto puši, muškarci više od žena

SB Online | U Hrvatskoj preko 38 posto puši, muškarci više od žena SB Online | U Hrvatskoj preko 38 posto puši, muškarci više od žena

PRIJE 1 GODINU
TEKST: danas.hr/danas.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pozvao je na pokretanje Nacionalne kampanje protiv pušenja, te pozdravio što je nedavno u Saboru donesena strategija za borbu protiv ovisnosti koja uključuje i ovisnost o nikotinu.Pušenje za 15 do 20 posto pridonosi razvoju raznih oblika karcinoma, a veći zdravstveni rizik donosi jedino nepravilna prehrana i pretilost. 

Prema rezultatima istraživanja provedenog 2019. godine, 38,4 posto odraslih puši, najviše u dobnoj skupini između 25. i 35. godine života, dok muškarci nešto češće puše od žena , odnosno 41,2 posto, naspram 35,7 posto.

Mladi sve ranije počinju pušiti Krunoslav Capak istaknuo je i kako mladi ljudi sve ranije počinju pušiti te je primijećen porast u odnosu na druge europske zemlje.

Prema najnovijem Istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih (engl. Health Behaviour in School-aged Children; HBSC) provedenom 2022 g. veliki broj učenika/ca nije probao cigarete nikad u životu.

Trend pušenja barem jednom u 30 dana kod učenika/ca raste s dobi, a vrlo nizak postotak učenika/ca puši cigarete svakodnevno. Najveći broj učenika/ca u dobi od 15 godina puši cigarete najmanje jednom tjedno.Novi problem stvaraju e-cigarete i bezdimni duhan, što mladim ljudima izgleda atraktivno i rano počinju s time, ali je nedovoljno istraženo i predstavlja ulazak u svijet pušenja.

"Može se reći da su manje opasne od konvencionalnih cigareta, ali nikako i da nisu štetne", poručila je epidemiologinja Dijana Mayer.

(IZVOR: www.danas.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: