U Hrvatskoj preko 38 posto puši, muškarci više od žena

Loša vijest za pušače: Poskupjele i neke cigarete
(FOTO: Ilustracija)

26.2.2023. | 19:30 | danas.hr
IZVOR: danas.hr
Pregleda: 600

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pozvao je na pokretanje Nacionalne kampanje protiv pušenja, te pozdravio što je nedavno u Saboru donesena strategija za borbu protiv ovisnosti koja uključuje i ovisnost o nikotinu.Pušenje za 15 do 20 posto pridonosi razvoju raznih oblika karcinoma, a veći zdravstveni rizik donosi jedino nepravilna prehrana i pretilost. 


Prema rezultatima istraživanja provedenog 2019. godine, 38,4 posto odraslih puši, najviše u dobnoj skupini između 25. i 35. godine života, dok muškarci nešto češće puše od žena , odnosno 41,2 posto, naspram 35,7 posto.

Mladi sve ranije počinju pušiti Krunoslav Capak istaknuo je i kako mladi ljudi sve ranije počinju pušiti te je primijećen porast u odnosu na druge europske zemlje.

Prema najnovijem Istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih (engl. Health Behaviour in School-aged Children; HBSC) provedenom 2022 g. veliki broj učenika/ca nije probao cigarete nikad u životu.

Trend pušenja barem jednom u 30 dana kod učenika/ca raste s dobi, a vrlo nizak postotak učenika/ca puši cigarete svakodnevno. Najveći broj učenika/ca u dobi od 15 godina puši cigarete najmanje jednom tjedno.Novi problem stvaraju e-cigarete i bezdimni duhan, što mladim ljudima izgleda atraktivno i rano počinju s time, ali je nedovoljno istraženo i predstavlja ulazak u svijet pušenja.

"Može se reći da su manje opasne od konvencionalnih cigareta, ali nikako i da nisu štetne", poručila je epidemiologinja Dijana Mayer.

(IZVOR: www.danas.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI