SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

U subotu ćemo svi dobiti istu SMS poruku na svoje mobitele, evo o čemu se radi

SB Online | U subotu ćemo svi dobiti istu SMS poruku na svoje mobitele, evo o čemu se radi SB Online | U subotu ćemo svi dobiti istu SMS poruku na svoje mobitele, evo o čemu se radi

PRIJE 1 GODINU
TEKST: sib.net.hr/sib.net.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Ministar unutarnjih poslovaDavor Božinovićizvijestio je na predstavljanju Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) da će poruke upozorenja o kriznim situacijama uskoro moći primati svi korisnici mobitela na ugroženom području te strani korisnici u roamingu.

Božinović je pojasnio da je u pitanju inovativan projekt te je precizirao kako će građani dobiti SMSs obavijestima o tome da je u tijeku moguća krizna situacija, kao i sugestija što činiti u tim situacijama.''Već smo naučili da je preventiva ključ, pogotovo ona usmjerena na zaštitu ljudi i imovine'', rekao je.

Slični sustavi, rekao je Božinović, već postoje u svijetu, a ovaj koji će se koristiti u Hrvatskoj je kombinacija nekoliko drugih. Razvijen je u skladu s europskim direktivama i u suradnji s Hrvatskom agencijom za telekomunikacije (HAKOM) kako ne bi došlo do neovlaštenog korištenja podataka.

Poruke će, objasnio je, biti anonimizirane što znači da nitko u državnom sustavu neće imati podatakkome su poruke upućene, a sustav će se prvi put testirati ovesubote.''Svi će dobiti testnu poruku'', dodao je, objasnivši da je izabrana subota jer je to dan kada se i inače testiraju sirene i sigurnosni sustavi.

Božinović je naglasio kako će tri operatera s nacionalnom koncesijom, Telemach, A1 i Hrvatski Telekom biti u poziciji testirati i vlastite mogućnosti te da je ovo prvi put da i oni u Hrvatskoj sudjeluju na takvom projektu.

Nadodao je da su poruke koje će se slati u slučaju krizne situacije spremne na devet stranih jezika i dobivat će ih i stranci koji se u tom trenutku zateknu u Hrvatskoj. Ne svi i odmah, ali se tome teži', kazao je Božinović, dodajući da je Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji sigurnost prioritet.

(IZVOR: www.sib.net.hr)

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: