SB Online

Učenici i studenti u borbu s COVID-om

SB Online | Učenici i studenti u borbu s COVID-om SB Online | Učenici i studenti u borbu s COVID-om

PRIJE 3 GODINE
TEKST: index/index.hr

MINISTAR zdravstva Vili Beroš uputio je ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu dopis u kojem traži da se po hitnoj proceduri razmotri mogućnost da se učenici završnih godina strukovnih medicinskih škola i studenti završnih godina preddiplomskih studija sestrinstva uključe kao pomoć u sustavu zdravstvene zaštite tijekom pandemije covida-19.

"Tijekom proteklih desetak dana značajno se povećao broj bolesnika u zdravstvenim ustanovama. Kako bi pravovremeno pripremili eventualne dodatne potrebe medicinskih sestara, molimo Vas da razmotrite mogućnost uključivanja učenica/učenika završne školske godine srednje strukovne škole za stjecanje kvalifikacije medicinske sestre opće njege te završne godine sveučilišnog/stručnog preddiplomskog studija sestrinstva za pomoć u sustavu zdravstvene zaštite u narednom periodu, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije tijekom pandemije COVID-19. Rad tijekom epidemije COVID-19 omogućio bi učenicima i studentima stjecanje kliničkih vještima", stoji između ostalog u dopisu koji potpisuje Beroš (pogledajte dolje).

Dopis je dostavljen Ministarstvu obrazovanja, ali i na adrese 24 škole širom Hrvatske.

Sličnosti sa situacijom u Češkoj Dopis je podsjetio na nedavne vijesti prema kojima su u Češkoj zbog naglog porasta broja zaraženih covidom-19 bolnice pred kolapsom tako da su u skrbi za oboljele angažirani čak i srednjoškolci u dobi od 16 godina.

Naime, prema pisanju CTVNewsa, u toj se 10-milijunskoj zemlji svaki dan koronavirusom zarazi oko 1000 zdravstvenih djelatnika. Do 28. listopada 15.433 zdravstvena djelatnika bila su izbačena iz stroja, od kojih oko 3000 liječnika. Češke bolnice zbog toga ozbiljno ovise o pomoći dobrovoljaca.

Nažalost, činjenica je da i u Hrvatskoj nedostaje medicinskih sestara. Taj manjak u normalnim okolnostima procjenjuje se na oko 4000, a u jeku drugog vala osjeća se osobito u bolnicama koje zbrinjavaju oboljele od covida-19.

Hrvatski učenici neće raditi s oboljelima od covida-19 No Ana Ljubas, magistra sestrinstva, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra KBC-a Zagreb, kaže da u Hrvatskoj srednjoškolci sigurno ne bi bili uključeni u rad s oboljelima od covida-19.

"Tako nešto nije nikada bilo opcija. Učenici se zasigurno ne bi hvatali izravno ukoštac s covidom-19. U našoj ustanovi ni nema potrebe za njihovom pomoći", kaže Ljubas.

Učenicima nedostaju potrebne vježbe S druge strane, ističe, učenici i studenti trenutno ne odrađuju svoje vježbe kako bi trebali zbog mjera opreza, kako ne bi donijeli virus na odjele.

"Učenici sami žele odraditi svoje vježbe. Nastavnici nas već duže zovu. Mi smo u našoj ustanovi, čim je bilo nekih slučajeva infekcije, zamrznuli vježbe za učenike medicinskih škola i za studente preddiplomskih studija kako bi epidemiološka situacija bila sigurna, kako za učenike tako i za pacijente. To smo učinili kako bismo smanjili broj osoblja na odjelima, osigurali distancu, smanjili fluktuaciju i slično. Ja sam za to da se praksa za učenike održava kad god je to moguće, ali uz poštivanje svih mjera. U bolnicama postoje mjesta gdje se to može osigurati za manje grupe. Zamrzavanjem vježbi i drugim epidemiološkim mjerama mi smo u našoj ustanovi osigurali da imamo jako dobru epidemiološku situaciju i jako mali broj samoizolacija. Naime, ako se praksa održava na odjelu i onda uz osoblje koje tu radi dođe još nekoliko učenika na praksu, teško je održavati distancu između osoblja, učenika i pacijenata. Ako vam na hematološki ili kirurški odjel dođe pet ili šest učenika, vi ne možete osigurati distancu od metar i pol ili dva. Unatoč tome što svi imaju maske, vizire i svu potrebnu zaštitnu opremu, distanca je jedna od najvažnijih mjera. Svaki kontakt izvana je važan. To su mlade generacije i logično je da se druže i da mogu pokupiti virus", tumači prva sestra KBC-a Zagreb.  

Ipak, smatra da učenici i studenti čim prije i čim se situacija stabilizira trebaju nastaviti s vježbama.

"U cijelom svijetu nedostaje oko devet milijuna medicinskih sestara pa ih tako manjka i u Hrvatskoj. U Splitu i Rijeci već se neko vrijeme nitko ne javlja na natječaje. Oni koji studiraju preddiplomski studij sestrinstva prošle godine nisu mogli na optimalan način odraditi vježbe zbog prvog vala covida-19. Ako to neće moći ni sada, zbog drugog vala, završit će i drugu godinu preddiplomskog studija a da neće sve odraditi kako treba. Teško da će sve potrebne vještine moći svladati samo u jednoj godini. Stoga moramo promišljati da što prije dođu na praksu, čim se sve stabilizira. Za njih zasigurno postoje mjesta na kojima bi oni mogli biti potpora medicinskim sestrama", kaže Ljubas.

Ministar Beroš najavio je da će komentirati dopis nakon što mu završe obaveze u saboru, međutim, do objavljivanja ovog teksta nije se javio.

Izvor:www.index.hr


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: