SB Online

Udruga banaka izdala upute za eure: Od sutra možete po svoje kovanice, ali...

SB Online | Udruga banaka izdala upute za eure: Od sutra možete po svoje kovanice, ali... SB Online | Udruga banaka izdala upute za eure: Od sutra možete po svoje kovanice, ali...

PRIJE 1 GODINU
TEKST: RTL Danas/RTL Danas

Za građane rizika ne bi smjelo biti, uvjeravaju institucije pa i Udruga banaka koja je izdala upute. Ovo morate znati!

Preračunavanje kune u euro odvija se bez naknade, poskupljenja zbog promjene valute ne smije biti i baš svaki detalj mora biti jasan. Za početak tečaj je fiksni 1 euro iznosi 7,53450 kuna, prenosi Danas.hr.

A od četvrtka građani mogu po svoj start-paket kovanica u banke, FINU i poštu. Za 100 kuna dobit ćete 13 eura i 27 centi i to u obliku tri kovanice od dva eura, tri kovanice od jednog, po pet kovanica od 50, 20 i 10 centi, tri kovanice od pet centi, četiri kovanice od dva centa i tri kovanice od jednog centa. A upravo u ove tri institucije moći ćete zamijeniti kune – bez naknade po fiksnom tečaju.

Najjednostavniji način je položiti kune na račun u banci i čekati 1. siječnja kada će automatski postati euri. Tako se konvertiraju i krediti, ako imate fiksnu kamatu - nemate briga. Kod promjenjive raspitajte se u banci.

Rok za zamjenu novca je 2024. godina. Kune u kovanicama moći ćemo zamijeniti do 2026. u HNB-u, a za novčanice nema roka. Bitno je znati da će od Nove godine bankomati već u ponoć isplaćivati isključivo eure, a dio ih neće raditi. No, u novogodišnjoj noći ne trebate se opterećivati valutom, imamo dva tjedna u kojima možemo plaćati i kunom i eurom.

A što s plaćama? Za studeni – obračuna se u kunama i isplaćuje tijekom prosinca također u kunama, a ona za prosinac stiže u siječnju - u eurima. Prosječna hrvatska u netu iznosi mršavih 900 eura, čak tisuću manje od europskog prosjeka…

Računi za režije u prosincu izdaju se u siječnju i bit će također u eurima.

Cijene i u kunama i u eurima moraju biti iskazane do kraja godine. No iznimke postoje – poput tržnica ili povratne ambalaže, a i kada stižemo na benzinsku na totemima ih ne vidimo. I to je po pravilima.

I za kraj – da dočaramo valutu koja nas čeka - jedna kuna vrijedi 13 eurocenti.

Ako vas kava košta 10 kuna, a toga ima sve manje, platit ćete euro i 30, skuplja od 20 kuna koštat će vas nešto više od dva i pol eura.

Sada se samo treba naviknuti, a kako vrijednost nekretnina ili automobila ionako računamo u euru, a stariji se sjećaju i njemačke mark

(IZVOR: www.danas.hr)
Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: