NASLOVNADRUŠTVO
Udruživanje jedini spas za svinjogojce - granica isplativosti je 50 krmača i 1.000 tovljenika

FOTO: Unsplash

Udruživanje jedini spas za svinjogojce - granica isplativosti je 50 krmača i 1.000 tovljenika

14.4.2022. 20:04 | agroklub.com IZVOR: agroklub.com PREGLEDA: 521

Već u uvodnom dijelu 17. Savjetovanja uzgajivača svinja koje se 12. i 13. travnja održava u Termama Tuhelj, istaknuti su glavni problemi pa tako i teme kojima će se ovo savjetovanje baviti, a na kojem sudjeluje 15-tak akademskih stručnjaka i oko 200 svinjogojaca. Tako se moglo čuti da je cijena mesa u posljednjih šest tjedana porasla 30 posto, a unatoč tome što Ministarstvo poljoprivrede odnosno Vlada čine sve kako bi se olakšalo proizvođačima, a time i samim potrošačima, nažalost to ne znači i dobit za uzgajivače jer oni, pod utjecajem visokih cijena energenata i stočne hrane, time pokrivaju novonastale troškove.

Hrvatska proizvodi 58 posto potreba za ovim mesom, proizvođače muče 'dumping cijene' uvoznog, a zaključeno je i da je za bolju poziciju na tržištu nužno osnivati sektorske organizacija koje bi mogle kvalitetnije i ozbiljnije pregovarati i s trgovačkim lancima i s prerađivačima za bolju cijenu mesa.  

Meso hrvatskih farmiDarja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), istakla je da su naši proizvođači i prerađivači svjesni cijena jer je to globalni utjecaj, ali resorno ministarstvo i Vlada, čine sve kako bi se situacija olakšala. Navela je i da je prema podacima Državnog zavoda za statistiku broj krmača u 2020. godini prvi put manji od 100.000.


"Kroz prizmu samodostatnosti vrlo često se inicira pitanje promocije vlastitih proizvoda, a posebice mesa. Premda je označavanje detaljno propisano europskim zakonodavstvom, još uvijek postoji otvorena mogućnost dodatnog označavanja zemlje podrijetla kroz tzv. neobavezne sustave kao što je 'Meso hrvatskih farmi', objasnila je.

Navođenje zemlje podrijetla u smislu rođenja, uzgoja i klanja, ili navođenje zemlje uzgoja i klanja znakom 'Meso hrvatskih farmi', dodala je, jasno upućuje korisnika na Republiku Hrvatsku kao državu rođenja odnosno državu uzgoja. Pored označavanja svježeg svinjskog mesa sada je istom oznakom otvorena mogućnost označavanja i mesnih proizvoda. Te oznake za sada su dobrovoljne.

Granica isplativosti je 50 krmača "Danas su propali uzgajivači s pet, deset, 15 krmača i došli smo do minimalno 50 krmača i tisuću tovljenika godišnje za granicu isplativosti", istaknuo je Dalibor Vrček, predsjednik Saveza uzgajivača svinja Hrvatske. Država koja bi, dodao je, trebala biti servis proizvođačima, puno pomaže, ali je mišljenja da je u domaćem sektoru svinjogojstva nesređena situacija na tržištu gdje je strašan bum uvoznog mesa s 'dampinškim cijenama'.

"To je najveći problem s kojim se borimo. Inzistiramo na udruživanju svinjogojaca, na tome puno radimo i to nam je jedan od glavnih ciljeva kako bi stvorili jako pregovaračku snagu s kojom ćemo moći ići u pregovore s trgovcima, klaonicama. Cilj je stvoriti jaku pregovaračku snagu", naglasio je Vrček.

Da je Ministarstvo poljoprivrede prije dvije godine prepoznalo izuzetno važan trenutak brige o samodostatnosti poljoprivrede proizvodnje, rekao je državni tajnik u Ministarstvu Zdravko Tušek, koji je i otvorio ovo savjetovanje. "Stoga smo pripremili nekoliko natječaja iz programa iz ruralnog razvoja gdje smo osigurali investicije u izgradnju svinjogojski farmi, znatna su ulaganja u reprocentre u svinjogojstvu, više od 400 milijuna kuna, a dajemo više od 200 milijuna kuna težak natječaj za ulaganja u objekte za tov svinja", naveo je dodajući da sve to naravno nije dovoljno pa je Vlada RH reformom zahvatila ozbiljno i poljoprivredne proizvođače kako bi s 200 milijuna kuna pomogli najugroženijima da modu financirati svoju proljetnu sjetvu.

Također, odgovorio je uzgajivačima svinja na pitanja vezano uz 'dumping cijene' da smo na slobodnom EU tržištu pa ne možemo intervenirati u protoku roba i zahvalio se onima koji opstaju unatoč teškoj situaciji.

Cijene mesa još će rasti, ali i cijene inputaO konkretnim mjerama i tržišnim pokazateljima u Hrvatskoj i svijetu govorio je doc. dr. sc. Zdravko Barać istaknuvši da Ministarstvo aktivno prati stanje na tržištu, te će uz pomoć dijaloga dionika u sektoru i ove godine poduzeti sve raspoložive mjere u svrhu podrške svinjogojskoj proizvodnji u Republici Hrvatskoj. Udruživanje proizvođača - poslovni odnos s preradbenom industrijom i trgovinom bila je tema izlaganja prof. dr. sc. Zorana Grgića s Agronomskom fakulteta u Zagrebu. Govoreći o sektorskim udruženjima po pojedinim zemljama dodatno je istaknuo važnost udruživanja u proizvodnji mesa u Hrvatskoj, a iznio je podatak da će cijene mesa još rasti za 10 do 15 posto, ali i cijene inputa. Aktivnosti Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u sektoru svinjogojstva predstavio je dr. sc. Dragan Solić

Zanimljiva je bila panel rasprava "Tržište svinjskog mesa u Hrvatskoj" na kojoj su osim predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja hrvatske, Hrvatske udruge uzgajivača svinja, sudjelovali i članovi akademske zajednice. Pozvani predstavnici prerađivača nisu se odazvali. Svi sudionici složili su se da sektorsko povezivanje i umrežavanje daje neslućene mogućnost u smislu dobrobiti za uzgajivače svinja, a alternativa ne postoji. Najbolji primjer za to je Njemačka gdje je se proizvodi 120 posto samodostatnosti, a sve količine su ugovorene.

7. savjetovanje uzgajivača svinja u Hrvatskoj organizira Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu u suradnji sa središnjim savezom udruga uzgajivača svinja Hrvatske pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i supokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije.

(Izvor: agroklub.com)

Tagovi: svinjogojci, udruživanje, svinje, uzgoj

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Nakon teške prometne nesreće preminuo mladi Slavonac. Majka: ʺNjegovo junačko srce živjet će u nekom drugomʺ

.

HUMANOST NA ZADNJEM MJESTU: Jeste li zgroženi ovim činom?

.

PRIPREME ZA ŠKOLU: Provjerili smo što je sve poskupjelo, cijena jedne važne stvari skočila čak 300 posto

.

ʼPaoʼ na Bajakovu s 41.600 komada cigareta

.

Hrvatska ne zna dob svojih vozača autobusa. Za volanom mnogi iznad 70, rade zbog preniskih mirovina...

.

OVO JE ČUDO: Pogledajte brojke. Evo koliko je ljudi došlo

.

U rijeci Savi pronađen leš muškarca

.

PROVJERILI SMO: Evo koliko su cijene na brodskoj tržnici

.

OVO IMA SAMO KOD NAS: Pogledajte fotke spektakla

.

U Hrvatskoj 100 ordinacija bez liječnika! Trećina ih je starija od 60 godina

.

Danas oblačno s povremenom kišom

.

U Hrvatsku stiže hvale vrijedna aplikacija koja bi vam mogla pomoći pri uštedi plina

.

Pitam se samo stidite li se Radovane-Radovane Fuchs?

.

PROŠLE GODINE SU DOBILI NAGRADU: Otkrili što nas očekuje ove godine

.

Pleterničanku (22) ʺsigurna dojavaʺ na kladionici koštala 5,500 kn

.

Predstavljen program 15. Festivala amaterskih kazališta

.

Mlijeko postaje luksuz, cijena po litri prelazi 10 kuna, a svi se pitaju hoće li i tu država intervenirati

.

U RH dosad 12 slučajeva majmunskih boginja. Planira li se masovno cijepljenje?

.

Evo kakvo nas vrijeme danas očekuje

.

OVO MOGU SAMO ONI: Sinoć je napravljen spektakl. Što nas očekuje danas?

.

DONOSIMO: Evo koliko nas dijeli od povijesno niskog vodostaja u Sl. Brodu

.

POLICIJA MOLI ZA POMOĆ: U Sl. Brodu nestala djevojka

.

Pet brodskih obitelji dobilo opremu za novorođenčad

.

NOVI UDAR NA POTROŠAČE: Sirevi skuplji i do 100%

.

Dolazi nam novi toplinski val, temperature se penju do +39 stupnjeva!

.

EVO REKORDERA: Policija provodila pojačan nadzor

.

POLICIJA OBJAVILA FOTKU: Evo kako Brođanin uzgaja marihuanu

.

EVO KAKO JE BROĐANIN PREVAREN: Policija traga za počiniteljem

.

Hugići iz Slavonskog Broda brončani na državnoj završnici u odbojci

.

RADIT ĆE I SUBOTOM: Objavljeni detalji

FOTONALAZ

KRENULO SE S EUROM NA BRODSKOJ TRŽNICI: Evo koliko košta rajčica