Umro je Rudi Aljinović, Lastan iz Modre Laste

FOTO: Vjekoslav Skledar

4.12.2022. | 22:13 | A.M.
IZVOR: Index.hr
Pregleda: 478

Rudi Aljinović, hrvatski publicist, feljtonist, putopisac i tvorac Lastana iz Modre Laste, umro je jučer u bolnici u Vinogradskoj, objavila je udruga STRIPFORUM na Facebooku.

"S velikom tugom javljamo da je 3. prosinca, u bolnici u Vinogradskoj preminuo naš dragi prijatelj i jedan od osnivača udruge STRIPFORUM, Rudi Aljinović. 

Iz bogate biografije izdvajamo tridesetak scenarija za stripove Maurovića, Bekera, Dovnikovića, Delača, Svirčića, Bednjanca, Radilovića, Srezovića, Lordanića i Bešlića. Brojnim napisima o stripu pridonio popularizaciji i afirmaciji medija kao značajnog segmenta popularne kulture i priredio prvu izložbu stripa u nas, te više predavanja o stripu.


Pamtit ćemo ga i kao autora feljtonskih i magazinskih priloga u nizu listova i revija, a naročito po njegovom doprinosu u Plavom vjesniku, kao urednika stripa u ZOV-u, kao prvog Lastana koji je odgovarao na pitanja čitatelja u Modroj lasti, kao i po njegovom nevjerojatnom poznavanju povijesti hrvatskog stripa kojeg je rado dijelio s čitateljima i u Stripforumovim izdanjima", napisali su.

Generacije će ga pamtiti kao Lastana iz Modre Laste

Rudi je generacijama bio sugovornik i prijatelj u Modroj lasti pod pseudonimom Lastan, u rubrici odgovora na pitanja čitateljica i čitatelja koju je zamislio, zasnovao i godinama uređivao s velikim razumijevanjem za mlade i s prikladnom dozom humora. Tek je 2007. otkrio da je on Lastan.

Rubrika "Dragi Lastane" nastala je još krajem 1960-ih i vrlo brzo postala dio svakodnevnog života školaraca i mladih.

Lastanova rubrika bila je poznata u zemljama bivše Jugoslavije, dok je sam Lastan s vremenom ušao u legendu zahvaljujući kratkim, inteligentnim i duhovitim odgovorima. Pitanja koja su mu postavljala djeca najčešće su se odnosila na ljubavne probleme tipične za adolescentsko razdoblje, iako je bilo i onih socijalne tematike.

Na adresu Modre laste znalo je stići više od petsto pisama tjedno, a neki su u kuverte čak stavljali i desetak dinara ne bi li im Lastan odgovorio. Mladi su se čitatelji ponekad potpisivali nadimcima kao što su Tužan, Nesretna, Suvišan, Razočarana ili Zabrinut, pa je Lastan 1972. izdao Naredbu br. 1 kojom zabranjuje takve nadimke.

Njegov identitet godinama je znala samo redakcija Modre Laste.

Izvor: Index.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI