SB Online

Upozorenja nikad dosta. Još jedna računalna prevara

SB Online | Upozorenja nikad dosta. Još jedna računalna prevara SB Online | Upozorenja nikad dosta. Još jedna računalna prevara

Jučer je 32-godišnjak u Policijskoj postaji Slavonski Brod s Ispostavom Vrpolje prijavio kazneno djelo računalne prijevare. Oštećeni je putem društvenih mreža ostvario kontakt sa osobom koja je dala oglas o prodaji konzole za igre u vrijednosti oko četiri tisuće kuna. Nakon toga je e-mailom dobio internetski link te otvorio aplikaciju za plaćanje i unio svoje podatke i podatke bankovne kartice. Zatraženo je potvrđivanje plaćanja tri puta, što je i učinio. Potom je saznao da je sa njegovog računa skinuto oko 12 tisuća kuna, te mu se osoba s kojom je prethodno ostvario kontakt više nije javljala.  Policijski službenici nastavljaju daljnji rad u cilju pronalaska počinitelja navedenog kaznenog djela.

Savjetujemo građane da budu oprezni i koriste samo poznate web trgovine. Uvijek ažurirajte lozinke s kojima pristupate kupnji i ne dijelite olako svoje osobne podatke. Provjerite ima li trgovina SSL certifikat, što je važno radi zaštite podataka o plaćanju. 

Zaštitite svoje računalo instalacijom antivirusnog softvera, te uvijek pazite na koje se mreže spajate (izbjegavajte otvorene WiFi mreže), te također izbjegavajte online kupovinu na javnim mjestima. 

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti, možete pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: