SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

UTJECAJ RATA U UKRAJINI NA NAS: Rast će cijene, a najviše bi moglo poskupjeti suncokretovo ulje

SB Online | UTJECAJ RATA U UKRAJINI NA NAS: Rast će cijene, a najviše bi moglo poskupjeti suncokretovo ulje SB Online | UTJECAJ RATA U UKRAJINI NA NAS: Rast će cijene, a najviše bi moglo poskupjeti suncokretovo ulje

PRIJE 2 GODINE
TEKST: sib.net.hr/sib.net.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Sankcije koje su se nametnule Rusiji uskoro bi se mogle odraziti i na cijelu Europu. U budućem vremenu možemo očekivati još jednu rundu poskupljenja plina, poskupljenje nafte i mnogih namirnica.

Kao što svi već znaju, Rusija je jedna od najvećih svjetskih izvoznica nafte i plina, dok je Ukrajina važna kao tranzitna zemlja za ruski plin. Zauzvrat svim sankcijama koje su nametnute Rusiji, moglo bi doći do ograničavanja izvoza nafte i plina, a što znači da će se sankcije odraziti na mnoge druge zemlje. 

Bez SWIFT-a teže do plina

"Ruske isporuke energenata su jako ugrožene, bilo zbog toga što ih je Rusija ukinula ili zbog zapadnih sankcija", rekla je Louise Dickson, analitičarka tržišta nafte u firmi Rystad Energy.

Također postoji zabrinutost da bi isključivanje velikih ruskih banaka iz platnog sustava SWIFT moglo znatno otežati kupovinu ruske nafte i plina. Europske banke Societe Generale i Credit Suisse su navodno obustavile financiranje svih roba iz Rusije.

To izaziva zabrinutost mnogih u Europi, koja više od trećine potrebnog plina i oko četvrtine potrebne nafte dobiva iz Rusije. Svaki prekid u snabdijevanju mogao bi ostaviti Europljane bez dovoljno plina za grijanje i s ogromnim računima za struju jer bi komunalna poduzeća imala problem oko nabave goriva za proizvodnju energije.

"Čini se da je utjecaj sankcija na energetski sektor manje ozbiljan nego što bi moglo biti. Ali, da ne bude zabune, postoje rizici od daleko goreg ishoda", rekao je klijentima analitičar Deutsche Banka Jim Reid.

Porast cijena hrane

Kriza je također pojačala strahove u vezi sa zalihama žitarica kao što su pšenica i kukuruz, kao i uljarica.

Na burzi žitarica u Chicagu cijene su i dalje u porastu nakon što su u petak dostigle rekordne iznose u posljednjih 12-13 godina, a i cijene kukuruza su također rasle.

Rusija i Ukrajina zajedno čine oko 30% svjetskog izvoza pšenice, skoro petinu trgovine kukuruzom i oko 80% izvoza suncokretova ulja. Obje zemlje su ključni dobavljači pšenice za Bliski istok i Europu. Turska i Egipat su najveći uvoznici ruske pšenice.

Rat u Ukrajini već je poremetio izvoz iz crnomorskih luka, koje se koriste za otpremu žitarica u Aziju, Afriku i Europsku uniju.

Egipat je u ponedjeljak bio primoran poništiti natječaj za nabavu pšenice - nakon što je dobio samo nekoliko ponuda, i to po vrlo visokim cijenama. Stručnjaci strahuju da bi ruske vojne operacije dodatno mogle povećati cijene hrane u zemljama poput Libije, Jemena i Libanona, gdje ionako postoji kriza u snabdijevanju hranom.

Inflacija će nastaviti rasti

Za većinu ljudi širom svijeta gospodarski utjecaj rata u Ukrajini i sankcija osjetio bi se u vidu veće inflacije izazvane uglavnom višim cijenama energije, metala i hrane.

Cijene aluminija su skočile na rekordni nivo, premašivši vrhunac iz 2008. tijekom globalne financijske krize. Trgovci strahuju da bi sankcije Rusiji i uzvratne mjere Moskve mogle poremetiti globalno snabdijevanje aluminijem. Rusija proizvodi oko 6% svjetskog aluminija.

Snabdijevanje ovim energetski intenzivnim metalom također bi bilo pogođeno višim cijenama energije i nestašicama struje, što bi moglo dovesti do zatvaranja više postrojenja za preradu aluminija.

"Najnoviji poremećaji globalnog lanca snabdijevanja predstavljaju ključni rizik i, u najmanju ruku, cijene za ove robe će vjerojatno ostati povišene neko vrijeme, održavajući globalnu inflaciju viskom - na duže vrijeme", rekao je Jason Tuvey iz Capital Economicsa.

Ruska invazija riskira otežavanje globalnog gospodarskog oporavka od posljedica pandemije, komplicirajući stvari za političare od kojih se očekuju mjere za obuzdavanje inflacije.

Neizvjesnost oko gospodarskog oporavka mogla bi na kraju odgoditi planove središnjih banaka da podignu kamatne stope - što znači da bi još neko vrijeme moglo biti ultrajeftinih hipoteka i privatnih kredita.

(IZVOR: www.sib.hr)

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: