SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Uvodi se obvezna oznaka garantirane trajnosti uređaja za cijelu EU, promjene su goleme

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Poslovni.hr/Poslovni.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Uvodi se obvezna oznaka garantirane trajnosti uređaja za cijelu EU, promjene su goleme SB Online | Uvodi se obvezna oznaka garantirane trajnosti uređaja za cijelu EU, promjene su goleme

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Poslovni.hr/Poslovni.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Dio je to nove EU Direktive o osnaženju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, za koju je Borzan glavna autorica i pregovaračica.

Eurozastupnica Biljana Borzan predstavila je u Zagrebu novi europski zakon kojim će se zabraniti prodaja uređaja koji imaju ugrađene kvarove te uvesti jedinstvena oznaka trajnosti proizvoda u Europi.Dio je to nove EU Direktive o osnaženju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, za koju je Borzan glavna autorica i pregovaračica.

“Obećano, ispunjeno!Ovim zakonom ispunjavam obećanje biračima da će se zabraniti ugrađeni kvarovi radi kojih im skupi uređaji “krepaju” nakon par godina, sve radi nezajažljivosti industrije i bjesomučne utrke za profitom. Nadalje, potrošači će biti bolje zaštićeni od lažnog reklamiranja i bolje informirani o tome koji proizvođači proizvode dugotrajnije i kvalitetnije uređaje. Zakonom ćemo osigurati dulje trajanje uređaja, veću mogućnost popravaka te jeftinije i dostupnije rezervne dijelove”, izjavila je hrvatska europarlamentarka.

Podsjećamo, Borzan je provela istraživanje koje je pokazalo kakočak 94 posto građana Hrvatske smatra da su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje nego uređaji proizvedeni danas. Isto tako, istraživanja su pokazala kako se najviše uređaja pokvari između druge i treće godine upotrebe, odmah nakon isteka obaveznog jamstva.

Jedna od novina koje će uvesti novi EU zakon je oznaka garantirane trajnosti uređaja, koja će biti obvezna i ista u cijeloj Europi.Preko 70 posto potrošača ne zna da su propisima EU proizvodi poput električnih uređaja pokriveni obveznom 2-godišnjom garancijom.Osim zakonski propisane garancije, proizvođači/trgovci mogu ponuditi i dobrovoljnu komercijalnu garanciju trajnosti uređaja, jednakovrijednu zakonskoj garanciji.

“Kako bismo osnažili položaj potrošača, odnosno potaknuli proizvođače da se natječu kvalitetom uređaja i duljinom garancije, uvodimo obveznu oznaku zajamčene trajnosti uređaja. Na primjer, proizvođač televizora, uz obveznu 2-godišnju zakonsku garanciju, daje dodatne 2 godine komercijalne garancije trajnosti. Na pakiranju njegovog proizvoda će stajati oznaka ” 2 + 2″. Kupac će tako u trgovini moći lako i brzo usporediti koji proizvodi imaju povoljniju oznaku, odnosno koji proizvođač dulje jamči za svoje uređaje”,najavila je Borzan.

Istraživanje pokazuje kako 90 posto građana smatra kako su rezervni dijelovi preskupi, a 78 posto kako na uređajima treba biti oznaka mogu li se lako i povoljno popraviti u slučaju kvara. Nadalje, velika većina želi imati opširne informacije o proizvodima koji ih zanimaju.

“Građani traže informacije, žele biti sigurni da ne kupujumačka u vreći”. Stoga je važan dio novih propisa posvećen točnom, odnosno lažnom informiranju.Bit će protuzakonito reklamirati da uređaj, npr. perilica za rublje, ima garantiran broj radnih sati ukoliko to nije tako. Nadalje, kupcima će se morati reći ako se uređaj iz bilo kojeg razloga neće moći popravljati. Printeri se neće praviti da odbijaju poslušnost dok toner stvarno nije prazan”,kazala je hrvatska europarlamentarka.

Europski parlament će o novim propisima glasati sljedeći tjedan. S obzirom kako predloženi tekst zakona podržavaju gotovo sve političke grupe, očekuje se potvrda velikom većinom glasova.

(Izvor: Poslovni.hr)

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme:
SLAVONSKI BROD VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo