VAŽNO: Obavijest iz HŽ-a za sve učenike!

FOTO: 034 portal

25.9.2021. | 19:55 | Andrea Lužanac
IZVOR: index.hr
Pregleda: 6004

Za djecu i učenike osnovnih i srednjih škola od 1. Listopada uvodi se besplatan željeznički prijevoz. Riječ je o pilot-projektu javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području Hrvatske,  a isti će trajati do kraja iduće godine.

Naime, djeca i učenici će moći svakodnevno putovati vlakom od mjesta stanovanja do mjesta školovanja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja za 0 kuna.

"Realizacija pilot-projekta doprinijet će povećanju mobilnosti djece i učenika, zaustavljanju iseljavanja u urbane sredine i podršci demografskoj revitalizaciji, poboljšanju životnog standarda građana, revitalizaciji prometa putničkih vlakova na nerazvijenim područjima i poticanju korištenja željezničkog prijevoza. Uz to, znatno će se ojačati razvoj integriranog prijevoza putnika", objavio je HŽ Putnički prijevoz.


Kako bi ostvarili pravo na besplatno putovanje potreban je identifikacijski dokument na kojemu j naveden datum rođenja, a to može biti zdravstvena iskaznica, osobna iskaznica i sl. Karte je moguće preuzeti na blagajnama, a ukoliko blagajna ne radi istu je moguće preuzeti u vlaku.

Učenici osnovnih i srednjih škola pravo na besplatno putovanje ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza.

Učenicima će se dodjeljivati profil za pretplatne i pojedinačne karte. Naime, pretplatna karta se odnosi na relaciju na kojoj učenik putuje svakodnevno od mjesta stanovanja do mjesta školovanja.

Pojedinačne karte moguće je preuzeti na blagajnama, a u slučaju da blagajna ne radi, preuzimaju se u vlaku. Djeca do 18 godina koja ne pohađaju srednju školu ostvaruju pravo na besplatna putovanja na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza.

Za vrijeme prijelaznog razdoblja (od 1.listopada do 1.studenoga 2021.)  oni učenici koji nemaju pametnu karticu, besplatno putovanje ostvaruju na temelju identifikacijskog dokumenta,  a isti je potrebno pokazati kondukteru u vlaku.

(IZVOR: www.index.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI