SB Online

Vinar Galić lažno prijavio prebivalište u nekoj straćari. Nakon medijskih objava naglo se povukao

SB Online | Vinar Galić lažno prijavio prebivalište u nekoj straćari. Nakon medijskih objava naglo se povukao SB Online | Vinar Galić lažno prijavio prebivalište u nekoj straćari. Nakon medijskih objava naglo se povukao

PRIJE 9 MJESECI
TEKST: Drago Hedl/telegram.hr

Nedavna pretraga prostorija Josipa Galića, kutjevačkog vinara i jednog od bogatijih Hrvata, zanimljivo, nije obuhvatila i njegovu trošnu kuću u Ulici Stjepana Radića 19 u Kutjevu, koja je jedno vrijeme, nešto duže od godinu dana, od kolovoza 2020. do studenoga 2021. bila prijavljena kao njegovo boravište.

Pretraga Galićevih ureda i kuće, kao što je Telegram pisao prošlog petka, obavljena je po nalogu Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu, a vezano uz istragu Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF). Naime, OLAF istražuje nezakonitosti vezane uz izgradnju Galićeve vinarije u Kutjevu (koja je koštala 7,2 milijuna eura), dijelom financirane iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi.

Nakon Telegrama, brzo se odjavio iz trošne kuće Zašto, međutim, policija nije pretražila i trošnu kuću u Kutjevu, kuću čiji je vlasnik i danas Josip Galić? Vjerojatno zato što Galić ondje više nema prijavljeno prebivalište.

Ubrzo nakon što je Telegram u kolovozu 2021. objavio nevjerojatnu priču da hrvatski tajkun Galić, koji inače živi u jednoj od najluksuznijih vila na zagrebačkom Tuškancu, ima prebivalište u trošnoj kući u Kutjevu, kupljenoj za 10 tisuća eura, Galić je u studenom 2021. naglo promijenio adresu stanovanja.

Naime, u Sudskom registru je vidljivo kako je Galić, kao vlasnik, suvlasnik ili član uprave neke od tvrtki s kojima je povezan, samo dva mjeseca nakon senzacionalnog Telegramovog otkrića, odjavio nimalo reprezentativno prebivalište u Kutjevu.

Policija: Ne provodimo terenske provjere Telegram je početkom listopada 2021. poslao upit Policijskoj upravi požeško-slavonskoj kako bi saznao živi li stvarno Galić u toj kući, s obzirom na to da su susjedi rekli kako su ga, otkako je u veljači 2020. kupio tu kući vidjeli tek jednom kad su ga zvali da dođe pokositi travu i izniklu šikaru oko okućnice.

Tada smo dobili sljedeći odgovor: ”Uvažavajući interes javnosti, u odnosu na vaš upit koji se odnosi na konkretnu osobu za koju navodite da ima prebivalište na području Policijske uprave požeško-slavonske, obavještavamo kako navedena osoba ima uredno regulirano prebivalište i boravište sukladno Zakonu o prebivalištu (NN 144/12, 158/13). Prijava prebivališta provedena je uz predočenje sve potrebne dokumentacije te se u takvim slučajevima, sukladno važećim propisima, ne provode terenske provjere”.

U Kutjevu se ne plaća prirez Međutim, unatoč ”predočenju sve potrebne dokumentacije” i ”uredno reguliranom prebivalištu i boravištu sukladno Zakonu”, Galić se već sljedeći mjesec odjavljuje s adrese u Kutjevu i vraća u Primorsku 10 u Požegi, u velebnu obiteljsku kuću koju je 20. travnja 2020. poklonio svom sinu Ini Galiću, vlasniku i direktoru Presoflex gradnje, tvrtke nad kojom je otvoren predstečaj.

Ta kuća, gdje prebivalište ima i Galić junior, bila je pretražena u sklopu prošlotjedne policijske akcije. Zanimljivo, prije nego što je ”odselio” u Kutjevo i na trošnu zgradu na čiju je ogradu postavio poštanski sandučić sa svojim imenom, mada ondje nije stanovao, Josip Galić bio je prijavljen na adresi na kojoj je i sada, u Primorskoj ulici u Požegi.

Kad je Galić adresu prebivališta prijavio u Kutjevu, u tom su gradiću kolale glasine kako je to učinio zbog prireza koji se u Kutjevu ne plaća, dok je u obližnjoj Požegi, gdje je do tada imao prebivalište, stopa prireza 10 posto. Bilo je i priča da je u Kutjevo ”doselio” kako bi se mogao kandidirati za gradonačelnika na lokalnim izborima 2021. a neki su govorili kako bi razlog prijave prebivališta u Kutjevu mogla biti prodaja državnog zemljišta, za što se uskoro raspisivao natječaj.

Galićevo neuvjerljivo objašnjenje U razgovoru za Telegram, u ljeto 2021., vođenom u njegovom vinogradu u Brodskom Stupniku, Galić je ponudio prozaičan, krajnje neuvjerljiv razlog: Njegova vinarija u Kutjevu, rekao je, mjesto je čestih okupljanja poslovnih partnera i prijatelja, nakon kojih se obično popije i nekoliko butelja vina.

Kako poslije toga ne bi morao voziti do Požege, kupio je kuću u Kutjevu da bi ondje nakon takvih prigoda, imao gdje prespavati. I pojasnio kako ne bi bilo zgodno da ga ujutro, na improviziranom ležaju, u vinariji zateknu radnici kad dolaze na posao. Međutim, nije dao odgovor zašto je oronulu kuću prijavio kao mjesto stanovanja. Na primjedbu da je kuća u Kutjevu u prilično žalosnom stanju i ne priliči osobi njegove poslovne reputacije, rekao je kako će je srušiti i na njenom mjestu sagraditi novu.

Ali, očito od te je namjere odustao, jer kuća ondje još uvijek stoji s lokotom na lancu oko ulaznih vrata. A zašto ondje više nije njegovo prebivalište, ostaje podjednaka misterija kao i razlog zbog kojih je ondje, sve do Telegramovom otkrića, ondje bila njegova službena adresa.

Izvor:www.telegram.hr
Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: