SB Online

Vrijeme oranja: ʼNema gazde bez duboke brazdeʼ

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Darko Labazan/Agroklub

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Vrijeme oranja: ʼNema gazde bez duboke brazdeʼ SB Online | Vrijeme oranja: ʼNema gazde bez duboke brazdeʼ

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Darko Labazan/Agroklub

Na selu se često kaže da "Nema gazde bez duboke brazde" što znači da se jesensko oranje ili kako se još kaže na selu zimska brazda treba obaviti na nešto većoj dubini od klasičnog sjetvenog oranja. Iako sjetva još traje, na nekim oranicama se već započelo sa oranjem. Ove jeseni vrijeme je i više nego poslužilo te se ore lakše nego prijašnjih godina.

U narodu oranje predstavlja temelj jednako kao i zidanje kuće, od njega sve počinje i dobrim dijelom određuje kakav nas prinos očekuje iduće godine. U našim krajevima, posebice Slavoniji i Baranji, vrlo je bitno na vrijeme preorati zemlju, kako bi zima učinila svoje, da sačuvamo vlagu i da imamo lakšu pripremu u proljeće.

Prije oranja poželjno je zaorati veći dio hranjiva. Kalij i fosfor se ponajviše koristi kroz mineralna gnojiva poput MAP-a i Kalijeve soli, kao i mješanih gnojiva tipa NPK 7-20-30. Većina ratara, nažalost, nema priliku da zaore stajsko gnojivo. Stočari pak na taj način znatno uštede na gnojivu koje je sve veći luksuz za mnoge poljoprivrednike. Stajsko gnojivo je jeftinije, ali i prema iskustvima bolje od umjetnog, jer se zemlja tako rahli pa se i lakše ore. Zemlja koja se tretira prirodnim gnojivom s godinama postaje sve kvalitetnija od zemlje na koju se samo baca umjetno ili čak nikakvo gnojivo.

Danas postoje mnogi strojevi koji se koriste za jesensku obradu umjesto pluga. To su uglavnom podrivači i drugi moderni kombinirani strojevi koji u jednom prohodu rade dva posla odjednom: tanjuranje i podrivanje zemlje. Takvi strojevi imaju puno veći učinak i manje se troši goriva u obradi nego sa plugom. No, plug je teško skroz izbacit iz upotrebe, pogotovo na terenima gdje je teže obrađivanje zemlje. Niti jedan od njih ne može u potpunosti zamjenit plug i njegovu namjenu.

Plug je jedan od prvih suvremenih poljoprivredinih alata ikad izumljenih i napravljenih, a sve je počelo davne 1837. godine kada je najpoznatiji proizvođač poljoprivrednih strojeva, tada samo kovač, John Deere, izumio prvi željezni plug kojim je zamijenio tadašnji drveni plug. Taj plug je bio početak moderne poljoprivrede i obrade zemlje. Koristi se i danas kod svih poljoprivrednika jer gotovo da nema ratara koji nije koristio i u sklopu svoje mehanizacije nema plug.

Izvor: agroklub.com


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: