SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Za uskrsno blagovanje s obitelji u prosjeku 420 kn

SB Online | Za uskrsno blagovanje s obitelji u prosjeku 420 kn SB Online | Za uskrsno blagovanje s obitelji u prosjeku 420 kn
Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Za tradicionalni je doručak potrebno izdvojiti oko 80 kuna, a za ručak od 140 do 190 kunaZa blagovanje u skladu s tradicijom za uskrsnu će trpezu osječka četveročlana obitelj izdvojiti u prosjeku 420 kuna. U usporedbi s prošlogodišnjim cijenama relevantnih proizvoda, nešto su jeftiniji šunka i "zelenjava", a novost u ponudi trgovačkih centara je velik asortiman gotovih kolača po povoljnim cijenama.

Za mnoge najdraži obrok u godini - uskrsni doručak - "našu“ će obitelj koštati oko 80 kuna, a blagdanski ručak od 140 do 190 kuna. Podatci su to izvedeni iz aktualnih cjenika četiriju trgovačkih lanaca za 16 osnovnih proizvoda koje će za uskrsno blagovanje kupovati gotovo svaka obitelj.

Doručak i ručakZa tradicionalni je doručak potrebno izdvojiti oko 80 kuna. Poslužuju se najčešće kuhana rolana šunka/lopatica čija je cijena oko 27 kuna po kilogramu, desetak kuhanih jaja, koja se mogu nabaviti za oko 7,50 kuna po pakiranju, te vezice mladog luka, rotkvice i neizostavni hren. Mladi luk i rotkvica mogu se kupiti ove godine već za tri kune po vezici, a hren kao gotovi umak u staklenki od 150 grama već za četiri kune. Tu valja napomenuti kako su se cijene ovih proizvoda vratile na razinu iz ožujka 2019., dok su lani, u jeku prvog vala koronavirusa, bile vidljivo povećane. Naime, tada je prosječna cijena rolane šunke bila 35 kuna, a mladog luka i rotkvice oko pet kuna.

Kada je u pitanju blagdanski ručak, nema puno cjenovnih iznenađenja u odnosu prema prošloj godini, pa će ga naše kućanstvo “sastaviti” za iznos od 140 i 190 kuna, ovisno o izboru mesa s obzirom na to da Slavonci najradije za Uskrs služe janjetinu ili svinjetinu. Kilogram svježeg odojka u trgovačkim centrima je oko 30 kuna, a janjetine oko 55 kuna. Tu su i razne salate, od francuske, koja se gotova u pakiranju od jednog kilograma može kupiti za 29 kuna, do kristal salate ili salate puterice, čija je cijena oko četiri kune po glavici. Po osobi pola kilograma mesa, plus prilozi, umaci, salata, juha, kruh i lako se dođe do 140, odnosno 190 kuna.

Na trošak ručka valja dodati i još oko 80 kuna, koliko je potrebno za sastojke po jednog voćnog i jednog kolača s orašastim plodovima. Uz napomenu kako većina trgovačkih lanaca na akcijskoj prodaji trenutačno ima orašaste plodove po izuzetno pristupačnim cijenama, pa se tako u jednome od njih mogu, primjerice, kupiti bademi za samo 45 kuna po kilogramu. Povoljno se mogu kupiti i velika pakiranja čokolade za kuhanje, primjerice pakiranja od 500 grama za samo 13 kuna, te pakiranja maslaca od 250 grama, u pola cijene - 10 kuna. Cijena brašna, što u velikim, što u malim pakiranjima, iznosi u prosjeku tri kune za kilogram. Valja napomenuti kako su svi trgovački centri ovih blagdana znatno proširili ponudu gotovih kolača i torti. Tako je kilogram domaće orehnjače moguće kupiti za 30 kuna, a tortu "mađaricu“ od 1100 grama za 50 kuna. Jedan trgovački lanac nudi omiljenu jaffa tortu od 800 grama već za 35 kuna, a drugi nudi popust od 20 posto na Osječanima omiljene "Mlinarove“ torte. Povoljno se mogu kupiti i pakiranja miješanih kolača, i to kilogram već za 30 kuna.

Oni koji budu umjereno nazdravljali za blagdanskim stolom i pri tomu otvorili po jednu butelju crnog i bijelog vina, potrošit će u najjeftinijoj varijanti oko 40 kuna, a u prosjeku dodatnih 100 kuna. Na boju i naljepnice za jaja potrošit će se pak još dvadesetak kuna. Uz napomenu da oni koji nisu raspoloženi za bojenje jaja, mogu u trgovinama kupiti već obojena, i to po cijeni od 10 kuna za šest komada.

Potrošačke navikeIstraživanje o potrošačkim navikama uoči Uskrsa proveli su pak agencija Hendal i magazin "Ja trgovac". Analiza pokazuje kako

namirnice za uskrsne blagdane građani u najvećem broju namjeravaju kupiti u hipermarketima i velikim trgovačkim centrima. To kao svoj odgovor navodi 59,1 % građana, što je nešto manje u odnosu prema prošlogodišnjem Uskrsu, kada je u velikim formatima kupovalo 66,4 % građana. Slijedi 16,3 % građana koji neće kupovati, nego imaju domaće namirnice, iz vlastite proizvodnje (lani je takvih bilo 14,9 %), a nešto je veći i broj građana koji će potrebne namirnice nabavljati u malim prodavaonicama i supermarketima kojih sada ima 12,6 % (lani 8,9 %) te onih koji će kupovati na tržnici, kojih pak ima 11,1 % (lani 9,4%). Proizvodi koji će se najčešće naći na uskrsnom stolu su uobičajeni, a na prvom su mjestu kuhana jaja (95,7 %), koja potom po popularnosti slijede kuhana šunka (87,5 %), mladi luk (86,1 %) te hren (59,2 %). Polovina će građana na uskrsnom stolu imati rotkvice (50,6 %), trećina će njih poslužiti pincu ili sirnicu (33,3 %), a sličan će broj pripremiti orehnjaču (29,1 %) i pečenu janjetinu (28,5 %). Svako će peto kućanstvo na stolu imati puricu s mlincima (21,7 %), pečenu svinjetinu (20,5 %) i pogaču (20,5 %). Nešto će manji broj građana pripremiti šunku u kruhu (13,5 %) te sarmu (11,4 %). (Izvor: glas-slavonije.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: