SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Zabranite petarde!

PRIJE 4 GODINE
TEKST: Glas Slavonije/Glas Slavonije

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Zabranite petarde! SB Online | Zabranite petarde!

PRIJE 4 GODINE
TEKST: Glas Slavonije/Glas Slavonije

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

U povodu najave prvog čitanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, udruga Prijatelji životinja uputila je dopise saborskim zastupnicima i članovima Vlade. Zamolila ih je da podrže pozitivnu izmjenu za koju se udruga zalagala godinama i koja je dobila golemu podršku javnosti, stručnjaka i institucija, a to je zabrana prodaje, nabave, posjedovanja i uporabe za osobne potrebe petardi i redenika kategorija F2 i F3 tijekom cijele godine.

Prijatelji životinja apelirali su na saborske zastupnike i članove Vlade da ove izmjene i dopune iskoriste za osiguravanje veće zaštite ljudi, životinja i imovine te da zatraže da se prodaja ostale pirotehnike iz kategorija F2 i F3 dopusti samo u razdoblju od 27. do 31. prosinca, a njihova uporaba samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja.

- Osiguranje provedbe Zakona i slogana "Mir i dobro" može se postići jedino pomicanjem početka dopuštene prodaje pirotehnike iz kategorija F2 i F3 bliže datumu proslave Nove godine, kao i vremenskim ograničenjem uporabe bučnih pirotehničkih sredstava”, naveli su Prijatelji životinja. Zvuk petardi plaši ljude i životinje, njihovo korištenje često dovodi do teških ozljeda ljudi i životinja, a petarde ostavljaju za sobom smeće na ulicama i zagađuju zrak. Petarde i zbog buke koju stvaraju i zbog rukovanja prestravljuju kućne, domaće i divlje životinje, ali i bebe i malu djecu, starije osobe, srčane i druge bolesnike, epileptičare i ljude koji boluju od PTSP-a - upozoravaju iz Udruge. Podršku zabrani petardi dalo je i devet ministarstava.

Vlada RH, kao predlagatelj izmjena i dopuna Zakona, navodi da ove izmjene imaju za cilj zaštitu života i zdravlja ljudi, a posebno osoba mlađih od 18 godina, kao i smanjiti broj smrtno stradalih i ozlijeđenih životinja.

Izvor:www.glas-slavonije.hr

 


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: