Zabranite petarde!

FOTO: zoona.hr

3.11.2020. | 10:51 | Glas Slavonije
IZVOR: Glas Slavonije
Pregleda: 1133

U povodu najave prvog čitanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, udruga Prijatelji životinja uputila je dopise saborskim zastupnicima i članovima Vlade. Zamolila ih je da podrže pozitivnu izmjenu za koju se udruga zalagala godinama i koja je dobila golemu podršku javnosti, stručnjaka i institucija, a to je zabrana prodaje, nabave, posjedovanja i uporabe za osobne potrebe petardi i redenika kategorija F2 i F3 tijekom cijele godine.

Prijatelji životinja apelirali su na saborske zastupnike i članove Vlade da ove izmjene i dopune iskoriste za osiguravanje veće zaštite ljudi, životinja i imovine te da zatraže da se prodaja ostale pirotehnike iz kategorija F2 i F3 dopusti samo u razdoblju od 27. do 31. prosinca, a njihova uporaba samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja.

- Osiguranje provedbe Zakona i slogana "Mir i dobro" može se postići jedino pomicanjem početka dopuštene prodaje pirotehnike iz kategorija F2 i F3 bliže datumu proslave Nove godine, kao i vremenskim ograničenjem uporabe bučnih pirotehničkih sredstava”, naveli su Prijatelji životinja. Zvuk petardi plaši ljude i životinje, njihovo korištenje često dovodi do teških ozljeda ljudi i životinja, a petarde ostavljaju za sobom smeće na ulicama i zagađuju zrak. Petarde i zbog buke koju stvaraju i zbog rukovanja prestravljuju kućne, domaće i divlje životinje, ali i bebe i malu djecu, starije osobe, srčane i druge bolesnike, epileptičare i ljude koji boluju od PTSP-a - upozoravaju iz Udruge. Podršku zabrani petardi dalo je i devet ministarstava.


Vlada RH, kao predlagatelj izmjena i dopuna Zakona, navodi da ove izmjene imaju za cilj zaštitu života i zdravlja ljudi, a posebno osoba mlađih od 18 godina, kao i smanjiti broj smrtno stradalih i ozlijeđenih životinja.

Izvor:www.glas-slavonije.hr

 


VIŠE NA TEMU:
PETARDE
ŽIVOTINJE
STRAH

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI