Zagreb je razvijeniji 75 % od hrvatskog prosjeka - Slavonija i Lika najgore

22.10.2019. 06:16 | Objavio Ivica Janković PREGLEDA: 1029

Bruto domaći proizvod Hrvatske u 2018. godini iznosio je 51,5 milijardi eura, a BDP po stanovniku bio je 12.640 eura, pokazuju podatci koje je u publikaciji Bruto domaći proizvod po županijama RH obradila Hrvatska gospodarska komora.

Podatci o strukturi BDP-a pokazuju da je najveći dio ukupne potražnje činila osobna potrošnja te da je najveća bruto dodana vrijednost ostvarena u prerađivačkoj industriji. Poražavajući je podatak da je, unatoč rastu u posljednje četiri godine po prosječnoj stopi od 2,9 posto, hrvatski BDP u 2018. godini bio realno jedan posto manji nego 2008., piše Glas Slavonije

Žalosna je činjenica, koja je, istina, već godinama dobro poznata, da su prema vrijednosti BDP-a u Hrvatskoj vrlo velike razlike među županijama. Ovdje se govori o podatcima za 2016. godinu, prema kojima je čak trećina proizvodnje roba i usluga bila koncentrirana u Zagrebu i da pet gospodarski najsnažnijih županija stvara 62 posto ukupnog BDP-a zemlje.


Slavonija i Lika najgore


Prema iznimno niskoj razini proizvodnje roba i usluga izdvajaju se Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Ličko-senjska županija, a BDP svake od tih županija bio je 35 puta manji od zagrebačkog. Te tri županije zajedno su u 2016. stvarale samo 2,9 posto ukupnog BDP-a Hrvatske.

Na žalost, četiri od pet slavonskih županija na samom su dnu po visini BDP-a mjerenog prema tekućim cijenama u 2016. Spomenuta Požeško-slavonska županija ostvarila je u 2016. BDP od 3,43 milijarde kuna i njezin je udio u hrvatskom BDP-u samo jedan posto, baš kao i Virovitičko-podravske županije s 3,69 milijardi kuna BDP-a. BDP Brodsko-posavske županije premašivao je sedam milijardi, a Vukovarsko-srijemske županije 8,18 milijardi kuna. Osječko-baranjska županija, kao najrazvijenija u Slavoniji, ostvarila je BDP u visini od 19,28 milijardi kuna, što čini 5,5 posto udjela u nacionalnom BDP-u. Za usporedbu, zagrebački BDP iznosio je više od 118 milijardi kuna, splitsko-dalmatinski 29,46 milijardi, primorsko-goranski 29,18, a istarski 22,12 milijardi kuna.

Kada se pogleda i BDP po stanovniku, četiri slavonske županije - Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska i najnerazvijenija Virovitičko-podravska, također su na začelju. U te četiri županije BDP po stanovniku doseže samo 57 posto BDP-a per capita Hrvatske.

S druge strane, Zagreb je s BDP-om po stanovniku čak 75 posto razvijeniji od prosjeka zemlje. Istarska županija razvijenija je 26, a Primorsko-goranska 20 posto od nacionalnog prosjeka. Zagreb je 40 posto razvijeniji od Istarske i čak 2,3 puta od najnerazvijenije županije, Virovitičko-podravske.

BDP se promatra teritorijalno prema mjestu ostvarivanja proizvodnje, a ne prema sjedištu tvrtke, poput nekih drugih pokazatelja, primjerice, izvoza ili financijskih rezultata poslovanja, te je bolji pokazatelj gospodarske snage županija, navodi se u zaključku spomenute publikacije HGK-a.

Regionalni BDP Hrvatske pokazuje velike razlike u gospodarskoj snazi, razini razvijenosti, njihovim trendovima te strukturi gospodarstva regija Hrvatske, i među županijama, i između dvije NUTS 2 statističke regije - Kontinentalne i Jadranske Hrvatske. "Takve regionalne razlike nisu neuobičajene i postoje i u drugim zemljama, bez obzira na njihovu razinu razvijenosti, ali ipak upućuju na potrebu provedbe kvalitetnije regionalne politike radi poticanja rasta manje razvijenih regija, a samim tim i dinamičnijeg rasta na nacionalnoj razini", zaključuje se u publikaciji.

Zagreb regija za sebe

Regionalni BDP kao pokazatelj dodatno dobiva na težini u kontekstu korištenja EU fondova, jer se alokacija sredstava iz fondova određuje prema razini razvijenosti pojedinih regija u odnosu prema prosječnoj razini razvijenosti EU-a. Zbog toga se i podjela Hrvatske na dvije NUTS 2 regije nije pokazala najsretnijim rješenjem za gospodarski nerazvijene županije kontinentalne Hrvatske, kojima je Grad Zagreb podigao razinu razvijenosti. U Glasu Slavonije o tom smo problemu mnogo puta pisali prije nego što se pristupilo novoj statističkoj podjeli zemlje, prema kojoj će se podatci Eurostatu dostavljati od 1. siječnja 2021. Prema toj podjeli Hrvatska će imati četiri NUTS 2 regije, s tim što će Zagreb, kao najrazvijeniji, biti izdvojen u zasebnu regiju.


Izvor Glas Slavonije
Autor Igor Mikulić
*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Pretraži SB Online

ČITAJTE NA SBonline

.

Nema do orahovca: Recept za ljekoviti liker star 90 godina

.

Prijatelji se opraštaju od Antuna Kovačevića

.

SLAVONCI JEDVA DOČEKALI KUPOVINU U BiH: Zbog ʺzatvaranjaʺ milijuni kuna ostali su u Hrvatskoj

.

Subotnja šetnja gradom

.

Brođani se iz Zagreba vraćaju sa zlatnom medaljom oko vrata

.

Je li lista SDP-a za V. izbornu jedinicu konačna?! Na njoj su neka nova, mlađa imena

.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković nazočio je danas na sjednici ŽO HDZ-a u Slavonskom Brodu

.

Vrijednost potpisanog ugovora je 748.650,00 eura

.

Raznolika ponuda na brodskoj tržnici

.

Današnja najviša temperatura između 24 i 28 °C

Brza zajam i financijska pomoć za sve

PRODAJEM TRUPCE

Pozajmice do 500.000 eur

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Brodski SDP-ovac Mijo Kladarić ide u Ministarstvo pravosuđa?!?

.

Najbrži doručak: Zašto treba složiti fini proteinski sendvič od tek tri namirnice?

.

U Savi između Slavonskog Broda i Nove Gradiške pronađeno neprepoznatljivo tijelo

.

Bez ikakvog povoda tjelesno napao trojicu muškaraca

.

Brza punionica vozila na električnu energiju u gradu Slavonskom Brodu

.

Popis poljoprivrede 2020.

.

Projekt u razini vrijednosti Pelješkog mosta mogao bi u Brodsko-posavskoj županiji

.

U Hrvatskoj aktivan 31 slučaj koronavirusa

.

Koliko ljubav mora biti jaka, da je shvatite ozbiljno?

.

Danas se obilježava Svjetski dan zaštite okoliša

.

Susjedna županija od danas korona free

.

Još jedan proizvod povlači se s polica

.

Što čovjek sve neće učiniti za medijski prostor? Vukovac zabranjen pristup na SBTV

.

U prvom dijelu dana promjenljivo oblačno, a zatim jače naoblačenje

.

Poljska pizza: Hit-jelo iz djetinjstva koje lako možete napraviti kod kuće

.

ČEKA NAS VRUĆE LJETO: HVZ najavila početak protupožarne sezone 2020.

.

Vlada je donijela odluku o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih škola za školsku godinu 2020./2021

.

BURNA SJEDNICA GV-a: ʺMorat ćete me izbacitiʺ

.

Komunalac d.o.o. SB korisnicima omogućio nabavu vrećica za miješani komunalni otpad

.

Vi ste odlučili, ovo je najbolji noćni klub u Slavonskom Brodu

FOTONALAZ

Munja na polju u Slavoniji napravila rupu od pet metara