SB Online

Zaključen slučaj ʼvijenacʼ: Kako komentirate donesenu odluku?

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Zaključen slučaj ʼvijenacʼ: Kako komentirate donesenu odluku? SB Online | Zaključen slučaj ʼvijenacʼ: Kako komentirate donesenu odluku?

U petak, 16. rujna 2022. godine, na Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, Grad Slavonski Brod obavijestio je javnost kako je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela uklanjanja vijenca Grada sa spomen obilježja poginulim i nestalim braniteljima.

Spomenutu kaznenu prijavu Državno odvjetništvo je zaprimilo u ponedjeljak, 19. rujna 2022. godine te u utorak 20. rujna 2022. godine donijelo Rješenje kojim se spomenuta kaznena prijava odbacuje. 

Prema članku 332. st. 1. KZ/11 kazneno djelo povrede mira pokojnika čini onaj koji neovlašteno iskopa, prekopa, razruši, ošteti ili na drugi način oskvrne grob, mjesto ukopa ili spomen na umrle. 

"Grad Slavonski Brod, zastupan po gradonačelniku Mirku Duspari podnio je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela povrede mira pokojnika iz članka 332. stavka 1. KZ/11. U kaznenoj prijavi se navodi da su povodom Dana hrvatskih branitelja gradonačelnik Mirko Duspara, zamjenica gradonačelnika Marina Mailić Puača i predsjednik Gradskog odbora Stribor Valenta položili vijenac i zapalili svijeću ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića u Slavonskom Brodu, a kako bi odali počast poginulim i nestalim braniteljima. Navodi se kako su nepoznati počinitelji spomenuti vijenac i svijeću uklonili te ih ostavili u blizini kante za otpad iako je vijenac bio svjež, pa da su time ostvarena obilježja kaznenog djela iz 61. 332 st. 1. KZ/11.

Kazneno djelo povrede mira pokojnika iz 61. 332 st. 1. KZ/11 čini onaj tko neovlašteno iskopa, prekopa, razruši, ošteti iii na drugi način oskvrne grob, mjesto ukopa iii sponnen na umrle. 

Radnjama nepoznatog počinitelja koji je vijenac sa svježim cvijećem i svijeću pomaknuo sa spomenika u neposrednu blizinu kante s otpadom ne stječu se bitna obilježja kaznenog djela povrede mira pokojnika. Prijevremeno uklanjanje cvijeda i svijeće objektivno nema značenje grubog oskyrnuda spomena na umrle, a za što je potreban jači stupanj nedoličnog ponašanja kojim se povrijeduju osjećaji pijeteta prema umrlom.

Kako iz navedenog proizlazi da se konkretne radnje uklanjanja svježeg cvijeda i svijede sa spomenika ne mogu smatrati oskyrnudem spomena na umrle navedeno ne može predstavljati niti obilježje kaznenog djela povrede mira pokojnika iz članka 332. stavka 1. KZ/11.

Slijedom navedenog, kako navedeno djelo nije kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, valjalo je odlučiti kao u izreci i kaznenu prijavu na temelju članka 206. stavak 1. točke 1. Zakona o kaznenom postupku odbaciti", stoji u gore spomenutom Rješenju. 

Izvor: Grad SB


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.