Zašto je važno očuvanje zelenih površina u gradskim sredinama?

FOTO: Grad Slavonski Brod

24.5.2023. | 22:14 | Grad Slavonski Brod
IZVOR: Grad Slavonski Brod
Pregleda: 350

Suočeni s ekstremnim klimatskim uvjetima koji bi u budućnosti mogli imati velike posljedice na živote svih nas, Grad Slavonski Brod posljednjih je godina veliku brigu vodio o očuvanju zelenih gradskih površina te stvaranju novih. Sadnjom zelene infrastrukture cilj je smanjiti toplinsko opterećenje u gradu koje je za vrijeme ljetnih mjeseci iz godine u godinu sve veće. Mnoga istraživanja pokazuju kako je urbanizacija i stvaranje urbanih površina jedan od velikih toplinskih izvora u gradovima. Sadnjom drveća i ostalih biljnih vrsta stvara se hladna podloga na gradskim površinama, a dobrobiti su višestruke, od stvaranja kisika, čistog zraka, smanjenja ugljičnog dioksida pa sve do doprinosa krajobrazu grada.

Za vrijeme ljetnih mjeseci, građani zaštitu od sunca mogu pronaći upravo na zelenim površinama, a drveće na gradskim površinama smanjuje rizik od negativnih posljedica na zdravlje ljudi stvaranjem hlada i smanjivanjem temperature zraka. Stoga, cilj je skrenuti pozornost o važnosti očuvanja svakog stabla na gradskim površinama te ujedno i o potrebi zajedničke brige o svakoj zelenoj površini u gradu.

Ovim putem molimo građane da se suzdrže od samoinicijativnog uništavanja i rušenja takvih zelenih površina jer sama činjenica da jedno stablo može zamijeniti deset klimatskih uređaja je važan podatak o njihovoj važnosti u gradovima. Koliko ćemo smanjiti posljedice klimatskih promjena koje su neizbježne, ovisi o ponašanju svakog pojedinca te je svoje osobne potrebe potrebno prilagoditi klimatskim zbivanjima koje mogu imati ozbiljan utjecaj na život svih nas.


VIŠE NA TEMU:
ZELENO
POVRŠINA
OČUVANJE
GRAD

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI