SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Zavladala je zlatna groznica: Hrvati lani u zlatne poluge uložili 265 milijuna kuna

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Danas.hr/Danas.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Zavladala je zlatna groznica: Hrvati lani u zlatne poluge uložili 265 milijuna kuna SB Online | Zavladala je zlatna groznica: Hrvati lani u zlatne poluge uložili 265 milijuna kuna

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Danas.hr/Danas.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

'Najtraženije su manje poluge, a one filmske koje se mogu vidjeti na televiziji i koje vrijede po nekoliko milijuna eura nisu za svačiji džep, ali manje poluge su dostupne većini onih koji imaju nekakvu ušteđevinu koju žele pretvoriti u zlato', rekao je Kokanović

U vrijeme visoke inflacije novac svakim danom sve više gubi vrijednost. Zato ga sve više ljudi, umjesto čuvanja u bankama i čarapama, ulaže u investicijsko zlato.

Na prvoj konferenciji o zlatu Crogold održanoj u Zagrebu doznajemo da je najtraženiji dukat s likomFranza Jozefa, a kupuju se i zlatne poluge različite gramaže, od jednog grama do jednog kilograma koji, primjerice, stoji nešto manje od 60 tisuća eura. Samo na investicijskom zlatu prošle se godine okrenulo više od 265 milijuna eura.

Reporter RTL-aMarko Šiklićrazgovarao je sJosipom Kokanovićem, stručnjakom za zlato koji je otkrio koliko se u krizi isplati ulagati u plemenite metale.

"Krize su period kada je ulaganje u zlato najisplativije. Povijest pokazuje da kada god dođe do političke ili ekonomske nestabilnosti - cijena zlata raste. Primjerice od početka godine cijena zlata je porasla približno šest posto, sada su razlog porasta cijene problemi u financijskom sektoru", tvrdi Kokanović.

Hrvatskom je praktički zavladala zlatna groznica.

"Je, ali ne u negativnom nego u pozitivnom smislu. Javnost u Hrvatskoj sve više shvaća da je štednja u banci potpuno neisplativa u periodima visoke inflacije, stoga odlučuju sa svojim novcima napraviti nešto mudrije. Po meni je ulaganje u zlato idealan odabir za one koji traže kombinaciju sigurnosti i nešto većeg prinosa od onoga što se nudi u bankama", objašnjava stručnjak.

No što učiniti sa zlatom nakon što ga se kupi?

"Zlato se može prodati kao što se mogla prodati bilo koja strana valuta u mjenjačnici. Naš posao kao distributera investicijskog zlata je vrlo sličan mjenjačnici", poručuje.

Stručnjak nam je otkrio koje su najtraženije, a koje su poluge teško dostupne većini građanima.

"Najtraženije su manje poluge, a one filmske koje se mogu vidjeti na televiziji i koje vrijede po nekoliko milijuna eura nisu za svačiji džep, ali manje poluge su dostupne većini onih koji imaju nekakvu ušteđevinu koju žele pretvoriti u zlato", zaključio je.

(Izvor: Danas.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: