SB Online

Znate li čemu služe izbočine na plastičnim čašama? Nikad nećete pogoditi

PRIJE 4 MJESECA
NOVILIST.HR/NOVILIST.HR
PRIKAZA: 1161

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Znate li čemu služe izbočine na plastičnim čašama? Nikad nećete pogoditi SB Online | Znate li čemu služe izbočine na plastičnim čašama? Nikad nećete pogoditi

PRIJE 4 MJESECA
NOVILIST.HR/NOVILIST.HR
PRIKAZA: 1161

Baš zato što su vrlo česte i često korištene, netko se možda zapitao otkud takavkarakterističan oblik plastičnih čaša. Konkretno, motiv izabrojnih reljefnih linija na plastičnoj površini čaša. Ako ste do sada zamišljali da svi ti nabori imaju svrhu učiniti stisak ruke čvršćim i manje skliskim, uvijek ste se prevarili. U dizajnu prvih plastičnih čaša korišteni su u potpuno drugu svrhu, pišeNovi list.

Budući da su se koristile i za posluživanje alkoholnih pića, kao i za vodu, izbočine na čašama su dizajniraneza mjerenje količinealkoholaza točenje – kako za jednostavne likere, tako i za izradu koktela koji uključuju upotrebu različitih pića.

Donja crta korištena je za doziranje bittera ili za glatke destilate: odgovara otprilike 30 mililitara. Gornji redovi, pak, služe za bezalkoholnija pića, te vino i pivo, a dosežu i do 360 mililitara. Linije su bilekorisno lukavstvo za barmenei konobare, koji su imali mogućnost jednostavnog mjerenja alkohola bez potrebe za posebnim alatom, ali i za one koji su htjeli piti bez pretjerivanja kod kuće.

Doziranje tekućine u ovim čašama vršilo se u uncama, a ne u mililitrima, jer su se prvo prodavale na anglo-američkom tržištu koje koristi ovaj mjerni sustav. Međutim, sustav mjerenja je učinkovit te se znana kojoj liniji stati ovisno o vrsti točenog pića. Za žestoka pića potrebno je stati na prvoj liniji (jedna unca), za vino na drugoj (5 unci) , za pivo možete doći do zadnjeg reda (12 unci).

(IZVOR: www.novilist.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: