SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Znate li da od ove godine sav novac možete primati na jedan račun? Žiro račun vam više ne treba

SB Online | Znate li da od ove godine sav novac možete primati na jedan račun? Žiro račun vam više ne treba SB Online | Znate li da od ove godine sav novac možete primati na jedan račun? Žiro račun vam više ne treba
Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Saborski zastupnici još u prosincu prošle godine izglasali su imjenu Zakona o porezu na dohodak, a koja je tijekom blagdanske sezone prošla ispod radara javnosti.

Naime, od početka tekuće godine primitci građana mogu se isplatiti na bilo koji račun u banci, ovisno o želji klijenta. Dotad je postojala obveza isplate primitaka građanima na različite račune (tekući i žiro), pišeSlobodna Dalmacija.

Ipak, nitko im ne brani da, ako žele, zadrže oba računa, no građani bi mogli uštedjeti ako se odluče ugasiti jedan od njih.

Ovisno o odabranom paketu, godišnje naknade za vođenje računa sežu i do 15 eura.

"To obuhvaća sve porezne obveznike stjecatelje i isplatitelje primitka" , napomenuli su u Ministarstvu financija i dodali kako se od 1. siječnja plaće mirovine kao i druge vrste primitaka ne moraju isplaćivati na žiro račun. Sad može sve na isti račun.

Ipak, mnogi nisu znali za tu promjenu, a sve su komentirali i iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

"Banke uvijek postupaju u skladu s važećim odredbama pozitivnih propisa poštujući i izvršavajući sve propisane obveze. U ovom konkretnom slučaju banke nisu dužne obavještavati klijente o navedenim zakonskim izmjenama", oglasili su se po tom pitanju iz HUB-a.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB) od 31. prosinca 2022. građani su imali otvorenih ukupno oko 6,7 milijuna otvorenih transakcijskih računa, a novi podaci očekuju se početkom svibnja.

"Napominjemo i da banka ne smije naplatiti nikakvu naknadu za otkaz okvirnog ugovora, osim ako je ugovor prije nastupa otkaza bio na snazi manje od šest mjeseci", istaknuli su iz HNB-a.

(IZVOR: www.slobodnadalmacija.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: