NASLOVNAPOLITIKA
ʺDonijeli smo mjere za pomoć poduzetnicima i nastavili sa započetim investicijamaʺ

FOTO: promo

RAZGOVOR S POVODOM: - požeški gradonačelnik Darko Puljašić o vođenju grada u kriznim situacijama korona virusa

ʺDonijeli smo mjere za pomoć poduzetnicima i nastavili sa započetim investicijamaʺ

1.7.2020. 11:44 | Promo članak PREGLEDA: 565

Gospodine Puljašić, svi su se gradovi našli u situaciji kada moraju mijenjati planove za ovu godinu. Prihodi su manji pa se to održava i na rashode. Koje su mjere uvedene kako bi se pomoglo onima koji su krizom najviše pogođeni?

Donijeli smo niz odluka o uvođenju mjera za olakšanje poslovanja i života sugrađana. Oslobodili smo plaćanja komunalne naknade one poduzetnike koji su pogođeni mjerama, koji nisu mogli raditi ili koji bilježe 20 i više posto pada prometa. Velika stvar je i smanjenje prireza s deset na sedam posto, a isto tako smanjili smo i porez na potrošnju s 3 na 1 posto i smatramo da će to ubuduće pomoći svim našim poduzetnici kojiima se zahvaljujem na ustrajnosti. Svim donesenim odlukama procjenjuje se da će gradski proračun, odnosno prihodi za ovu godinu biti umanjeni za tri milijuna kuna, no taj gubitak svojevrsno je ulaganje i pomoć onima bez kojih u normalnim okolnostima mi ne bismo opstajali. Moram naglasiti kako sam dnevno u kontaktu s našim poduzetnicima, s ljudima koji zarađuju i zapošljavaju u ovom gradu. S njima u dogovoru smo i donijeli ove mjere koje će, uvjeren sam, u najkraćem roku ipak pokazati da je Grad Požega pravi partner svojim poduzetnicima i da zajedno možemo osigurati u ovom gradu, unatoč svemu, kvalitetan i dobar život.

- Je li kriza utjecala na planirana izdvajanja za poticanje gospodarstva? Koliko ćete novca ove godine podijeliti kroz potpore i koje su najvažnije mjere?

Grad Požega donio je odluku o poticanju zapošljavanja i razvoja poduzetništva na području Grada Požege u 2020. godini u ukupnom iznosu od 300.000,00 kuna, a naš Poduzetnički inkubator radi „punom parom“. No, glavni prioritet nam je uređenje i stavljanje u punu funkciju cijele Industrijske zone čime bismo dodatno potaknuli razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Smatram kako je ovo dobar put jer gospodarstvo je jedini izlaz, jedino što nam može pomoći da i dalje imamo ovakvu kvalitetu života i koje može osigurati ostanak na ovim prostorima te našoj djeci sigurnu budućnost. Svrha je jačati konkurentnost gospodarstva, a koje će biti nositelj razvoja ukupne društvene sredine stvarajući materijalnu osnovu i poticajno, razvojno okruženje.


- Tri su godine otkako ste izabrani za gradonačelnika Požege. Kako ste zadovoljni rezultatima, jeste li ostvarili sve što ste planirali?

Mogu reći da sam realativno zadovoljan, no uvijek može više i bolje. U posljednje tri godine napravljen je niz projekata koji su zasigurno podignuli kvalitetu života u našem gradu, a Grad Požega je u ovoj i protekloj godini započeo nekoliko značajnih projekata koji će umnogome doprinijeti razvoju našega kraja.- Koje biste projekte i mjere koje ste realizirali u protekle tri godine istaknuli kao najbitnije za Grad Požegu i njegove građane i zbog čega?

Zasigurno najvažniji projekt je izgradnja Poduzetničkog inkubatora koji je danas dom brojnim mladim poduzetnicima sa širokim spektrom usluga. Ukupno je u inkubatoru 14 poduzeća koja zapošljavaju više od 20 radnika, a riječ je o poduzetnicima početnicima, ali i razvojnim timovima. Tu je široki spektar usluga, od usluga stručnog nadzora građenja, projektiranja, zaštite na radu do auto-servisa.

Posebno smo ponosi na završetak projekta Rekonstrukcije i dogradnje Gradske knjižnice Požega. Radovi na ovom zdanju traju još od 2006. godine, projekt je to koji je do sada koštao oko 16 milijuna kuna, ali naporima Gradske uprave, te uz pomoć Ministarstva kulture, uložili smo značajna dodatna sredstva. Očekujemo kako će u vrlo kratkom vremenu ovaj objekt biti stavljen u punu funkciju. Jer, naši građani zaslužili su suvremenu knjižnicu, a mi radimo knjižnicu za 22. stoljeće, za budućnost.

- Analize pokazuju da je Grad Požega među socijalno najosjetljivijim gradovima u zemlji, a i jedan smo od gradova s najvećim rastom izdvajanja za socijalnu skrb. Koliko ste ove godine osigurali za socijalno najugroženije skupine i kojim mjerama i projektima im pomažete?

Sredstva za financiranje Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi u Gradu Požegi u 2020. godini osiguravaju se u Proračunu Grada Požege za 2020. godinu u ukupnom iznosu od 3,3 mil. kn.

Provodimo niz projekata za podizanje razine socijalnog uključivanja marginaliziranih skupina, povećanja razine edukacija i obrazovanja, kao i smanjenja nezaposlenosti poput projekta PUK 40, Petice za dvoje ili Export-expert. Kroz socijalni program Grada pomažemo materijalno slabije stojeće obitelji - korisnike pomoći u podmirenju režijskih troškova, socijalno ugrožene članove Udruge gluhih i nagluhih te korisnike drugih prava iz socijalnog programa Grada Požege. Blagdanski bonovi za potrebite dio su socijalnog programa Grada Požege koji se provodi tijekom cijele godine. Više od 70 umirovljenika koji imaju manju mirovinu od 1.200,00 kuna, primaju dodatak na mirovinu u iznosu 150 do 300 kuna, mjesečno, ovisno o visini mirovine, a tu su i brojni drugi oblici pomoći.

- Koliko se u ovoj godini u financiranju projekata oslanjate na EU fondove i koji su ključni EU projekti koje još planirate do kraja mandata?

Do sada smo iz EU fondova „povukli“ nešto više od 95 milijuna kuna. Zasigurno do sada najveći i najvažniji projekt su „Požeške bolte“ za koji je Gradu Požegi odobreno financiranje u iznosu od 33,5 mil. kuna. Projekt „Požeške bolte“ ukupno je vrijedan 41 mil. kn, pri čemu bespovratna sredstva iznose 33,5 mil. kn. Primaran naglasak je na rekonstrukciji zgrade i postavljanju stalnog postava Gradskog muzeja Požega koji predstavlja centralno mjesto promocije kulturno-povijesne baštine grada uz opremanje Centra za posjetitelje "Požeška kuća" kao početnog mjesta od kojeg cijela turistička priča počinje.

Uz to, imamo i niz projekata koji su u pripremi i čekaju prijavu i raspisivanje javnih poziva poput izgradnje školske-sportske dvorane OŠ Antuna Kanižlića, rekonstrukcije Trga Sv. Trojstva, izgradnje nove gradske tržnice, uređenje našeg šetališta Stari grad, proširenje Poduzetničkog inkubatora i mnogi drugi.

- Na području Grada Požege dosta se radi na uređenju komunalne infrastukture. Što biste izdvojili od kapitalnih ulaganja?

To je svakako uređenje na dionici državne ceste D38 kroz Požegu čiju su investitor Hrvatske ceste d.o.o. Radovi će se izvoditi u dužini od 3,02 km, a u sklopu rekonstrukcije izgradit će se šest kružnih tokova. Predviđeno je da se kroz ove radove na navedenim lokacijama u potpunosti riješi mreža podzemne infrastrukture te izgradi novi nogostup i biciklistička staza što će pridonijeti većoj prometnoj sigurnosti svih sudionika u prometu. Započeli su i radovi na nastavku izgradnje kanalizacijske mreže u Ulici Jagodnjak u Požegi. Riječ o radovima vrijednima 3,9 milijuna kuna koji bi trebali biti završeni u razdoblju od dvije godine.

- Jedan od velikih projekata u kojemu ste partner je i izgradnja aglomeracije. Što će ona u konačnici donijet građanima Požege i ovoga kraja?

Projekt Aglomeracija Požega se ostvaruje u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvom financija te Hrvatskim vodama. Naručitelj i korisnik projekta je Tekija d.o.o., dok posredničku ulogu projekta obnašaju Hrvatske vode. Aglomeracija Požega obuhvaća rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i sustava odvodnje te projektiranje, nadogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćivanje otpadnih voda. Zajedničkim snagama dovest ćemo na jednu primjerenu razinu sve naše ulice što naši sugrađani i zaslužuju. Hvala svima koji sudjeluju u ovom projektu i brinu da ga završemo što kvalitetnije i bezbolnije. Ponosan sam što u mom mandatu završavamo nešto što je našim sugrađanima obećavano zadnjih 40 godina, ali i pozivam da se svi priključimo na tu kanalizaciju, da taj veliki projekt u koji je uloženo mnogo ima svoj smisao.

- Moramo istaknuti i dobru suradnju s Mjesnim odborima na području Grada. Koliko je ona važna u planiranju novih komunalnih projekata?

Nasipavanje cesta i kanala, postavljanje stupova ulične rasvjete, sanacija kolnika, uređenje groblja samo su neki od problema s kojima se svakodnevno suočavaju stanovnici prigradskih naselja, a koje Grad nastoji riješiti. Svjestan sam da širi gradski prsten još uvijek nije riješen komunalnom infrastrukturom primjerenom 21. stoljeću, međutim trudimo se i pokušavamo u što kraćem vremenu, i po mogućnosti sa sredstvima fondova i EU, što više toga odraditi. Naravno da želimo da do svake kuće ide asfalt, da ima rasvjetu, kanalizaciju i sve potrebno, međutim to još uvijek nismo uspjeli odraditi na svim mjestima. Uvijek sam prema vama bio iskren i nisam obećavao ono što ne možemo odraditi. Zahtjeva je bilo puno i nastojali smo ih dijeliti tako da u svakom mjesnom odboru nešto bude napravljeno.

- Općenito, koji su glavni ciljevi i planovi koje imate za preostalih godinu dana?

Uz završetak projekata koje sam ranije spomenuo, na prvom mjestu svakako je stavljanje u punu funkciju požeške Industrijske zone, zatim povećanje konkuretnosti i zapošljavanja u gradu Požegi te projekt uređenja i rekonstrukcije glavnog gradskog Trga Sv. Trojstva. Na svim projektima i idejima intenzivno radimo te se nadamo njihovom završetku u ovoj i idućoj godini.


Tagovi: politika, hdz, parlamentarni izbori, darko puljašić, požega, gradonačelnik, intervju

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

NOVOIZABRANA SABORSKA ZASTUPNICA: ʺSmatram da je važno vratiti Đuro Đaković na listu tvrtki od strateškog značaja i posebnog interesa za Republiku Hrvatskuʺ
Matičević: ʺNema tih novaca za koje bih namjerno uništio svoj trud i trud svoje obiteljiʺ
Danas promjenljivo i pretežno oblačno
BROĐANIN KOJI JE SUDJELOVAO U OLUJI: „Neka mi imamo Hrvatsku, koštala nas je“
Ljetni hit: Zaboravljeno varivo iz 80-ih koje se može skuhati za manje od 20 kuna
Sutra se na istoku zemlje očekuje oko 40 mm kiše
Evo kako će raditi trgovine i šoping centri za Oluju
Duspara Marušiću uputio zahtjev za proglašenje elementarne nepogode
Na osobu iz Slavonskog Broda pao je krov s kuće
VIDEO: Umalo poginuo! Brođanin za dlaku izbjegao sigurnu smrt
Slavonski policajci pronašli i zaplijenili 163900 kutija cigareta
Nevrijeme u brodskom naselju nosilo krovove
Nevrijeme poharalo Slavonski Brod
U protekla 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja zaraze
Proslava blagdana Gospe od Anđela u Slavonskom Brodu
Evo detaljni popis iz kojih se država smije putovati u Hrvatsku, te kamo mi smijemo
Zaražen kontakt prethodno oboljele osobe
Treći kolovoza rođendan je brodskog Sveučilišta
Djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, pri čemu je moguć poneki pljusak
Eliksir zdravlja: Recept za fini i mirisni liker od aronije
Nijemac je pokazao na što ga podsjeća oblik europskih država, pogledajte kako je Hrvatska prošla
Vješati zaštitnu masku za lice na retrovizor je opasno, upozoravaju stručnjaci
DHMZ: ʼʼBudite spremni na jača grmljavinska nevremena, obilnu kišu, olujne udare vjetra i tučuʼʼ
Nakon tri dana pronađeno tijelo nestalog Slavonca
Tragač iz Slavonskog Broda: ʺNa komad zlata, nađem po stotinu čepovaʺ
„Svi na Poloj!“ - gradsko kupalište na Savi i ove godine mnogima rješenje za potrebno osvježenje od ljetnih vrućina
REKORDERI TJEDNA: Vozio s 2,34 promila, najveća nepropisana brzina u naselju 115 km/h, i na autocesti 200 km/h
Alkoholizirani 64-godišnjak bacao čašu i pogodio u glavu alkoholiziranog 62-godišnjaka
U Slavonskom Brodu ukraden osobni automobil
Stožer objavio nove brojke
Brođanin s nama podijelio priču: ʺZmija je bila ispod šajbeʺ
Policija u slavonskom selu pronašla nezakonitu tvornicu marihuane
Blagoslov slike Milosrdnog Isusa u Slavonskom Brodu
U našoj županiji aktivno je 16 slučajeva

Pretraži SB Online

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Danas promjenljivo i pretežno oblačno

.

BROĐANIN KOJI JE SUDJELOVAO U OLUJI: „Neka mi imamo Hrvatsku, koštala nas je“

.

Ljetni hit: Zaboravljeno varivo iz 80-ih koje se može skuhati za manje od 20 kuna

.

Sutra se na istoku zemlje očekuje oko 40 mm kiše

.

Evo kako će raditi trgovine i šoping centri za Oluju

.

Duspara Marušiću uputio zahtjev za proglašenje elementarne nepogode

.

Na osobu iz Slavonskog Broda pao je krov s kuće

.

VIDEO: Umalo poginuo! Brođanin za dlaku izbjegao sigurnu smrt

.

Slavonski policajci pronašli i zaplijenili 163900 kutija cigareta

.

Nevrijeme u brodskom naselju nosilo krovove

Ponuda zajam (KREDIT) 100% od garancija

Ponuda zajam (KREDIT) 100% od garancija

Ponuda zajam (KREDIT) 100% od garancija

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Nevrijeme poharalo Slavonski Brod

.

U protekla 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja zaraze

.

Proslava blagdana Gospe od Anđela u Slavonskom Brodu

.

Evo detaljni popis iz kojih se država smije putovati u Hrvatsku, te kamo mi smijemo

.

Zaražen kontakt prethodno oboljele osobe

.

Treći kolovoza rođendan je brodskog Sveučilišta

.

Djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, pri čemu je moguć poneki pljusak

.

Eliksir zdravlja: Recept za fini i mirisni liker od aronije

.

Nijemac je pokazao na što ga podsjeća oblik europskih država, pogledajte kako je Hrvatska prošla

.

Vješati zaštitnu masku za lice na retrovizor je opasno, upozoravaju stručnjaci

.

DHMZ: ʼʼBudite spremni na jača grmljavinska nevremena, obilnu kišu, olujne udare vjetra i tučuʼʼ

.

Nakon tri dana pronađeno tijelo nestalog Slavonca

.

Tragač iz Slavonskog Broda: ʺNa komad zlata, nađem po stotinu čepovaʺ

.

„Svi na Poloj!“ - gradsko kupalište na Savi i ove godine mnogima rješenje za potrebno osvježenje od ljetnih vrućina

.

REKORDERI TJEDNA: Vozio s 2,34 promila, najveća nepropisana brzina u naselju 115 km/h, i na autocesti 200 km/h

.

Alkoholizirani 64-godišnjak bacao čašu i pogodio u glavu alkoholiziranog 62-godišnjaka

.

U Slavonskom Brodu ukraden osobni automobil

.

Stožer objavio nove brojke

.

Brođanin s nama podijelio priču: ʺZmija je bila ispod šajbeʺ

.

Policija u slavonskom selu pronašla nezakonitu tvornicu marihuane

FOTONALAZ

Nijemac je pokazao na što ga podsjeća oblik europskih država, pogledajte kako je Hrvatska prošla