NASLOVNADRUŠTVO
Apel vatrogasaca za prestanak spaljivanja korova i poljoprivrednog otpada

FOTO: DVD Brestovac

Apel vatrogasaca za prestanak spaljivanja korova i poljoprivrednog otpada

5.3.2021. 21:41 | Ž.P. PREGLEDA: 391

Prošle godine smo imali isti problem kao i ove godine, a koji se odnosi na nekontrolirano paljenje poljoprivrednog otpada uz nepoštivanje utvrđenih preventivnih mjera, samo isti problem imali smo u malo kasnijem terminu, što je ovisno o klimatskim uvjetima.

Nažalost, proteklih dana imamo značajan porast požara otvorenog prostora i to najčešće u večernjim satima, a u gašenju istih učešće uzima sve veći broj vatrogasnih postrojbi DVD-a i Javni vatrogasnih postrojbi. Vašim preventivnim porukama u proteklom periodu ste sigurno utjecali da broj navedenih požara bude manji, međutim još uvijek ima onih koji ne uvažavaju Vaše apele, kao niti pozitivne propise koji su regulirali način spaljivanja poljoprivrednog otpada, odnosno koje je preventivne mjere potrebito provesti da bi se isti spriječili.

Najveći problem je što zadnjem periodu imamo dosta vjetrovitih dana i isto predstavlja veliki problem, jer vjetar raspiruje i velikom brzinom širi požar na veće površine, a što je najopasnije i na šumske površine, a upravo je Odlukom Skupštine Požeško-slavonske županije izričito zabranjeno paljenje otvorene vatre za vrijeme vjetrovitog vremena. Kako bi isto pokušali spriječiti molimo Vas da kao i prošle godine prenesete naš apel i našu poruku pučanstvu Požeško- slavonske županije, a u cilju sprječavanja pojave požara i direktnih i indirektnih šteta u istima.


Sukladno navedenom upućujemo ponovni apel građanima DA NA OTVORENOM NE PALE VATRU, jer će te time čuvati vatrogasce koji će u jednom momentu čuvati Vas.

Molimo građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru, što je u posljednje vrijeme učestala pojava. Naime, dolaskom lijepog vremena i početka poljoprivrednih radova bilježi se povećan broj požara na otvorenom prostoru, nastalih zbog spaljivanja korova i biljnog otpada prilikom poljoprivrednih radova.

Ova godina se u aktivnostima vatrogasne organizacije značajno razlikuje od svih prethodnih godina, jer su zbog korona virusa stale osim osnovnih preventivnih i operativnih aktivnosti sve ostale aktivnosti kao što su obvezno održavanje izvještajnih skupština DVD-a i VZ-e, obuke, vježbe, natjecanja, susreti, rad sa mladeži, obljetnice DVD-a kao i sva ostala okupljanja članova DVD-a, jer sukladno naputku Glavnog vatrogasnog zapovjednika RH u vatrogasnim domovima mogu boraviti samo operativni dežurni vatrogasci koji su u dežurstvu sukladno utvrđenom rasporedu u cilju zaštite i eventualnog širenja virusa.

Provode se najstrože mjere poštivanja i korištenja osobne i zaštitne opreme, posebice u slučajevima gašenja požara gdje postoji podatak o osobi u samoizolaciji kao i u mjerama koje se provode sukladno zadaćama koje smo dobili od nadležnih stožera civilne zaštite (kontrola mjera socijalne distance i okupljanja većih grupa građana, kontrola samoizolacija i kontrola e-propusnica zajedno sa djelatnicima policije).

 Zbog utjecaja i opasnosti od virusa COVID-19 kojemu su vatrogasci izloženi kao i svi ostali prilikom provedbe zadaća na vatrogasnim intervencijama isto predstavlja posebnu opasnost za vatrogasce, jer zbog timskog rada svaka zaraza koja bi ušla u sustav, odnosno u bilo koju vatrogasnu postrojbu, stavila bi u samoizolaciju cijelu postrojbu ili bar smjenu u kojoj je eventualno zaraženi vatrogasac

Neodgovornim paljenjem vatre na otvorenom prostoru, uz mogućnost nastanka znatne materijalne štete, nepotrebno izlažete vatrogasce opasnosti od zaraze korona virusom.

 Vatrogasna djelatnost na operativnoj razini može učinkovito funkcionirati isključivo timskim radom. Samo jedan zaraženi vatrogasac koji je u kontaktu s ostalim vatrogascima na intervenciji može zaraziti ostale ili ih odrediti za samoizolaciju. Temeljem istog postoji mogućnost da vatrogasna postrojba neće biti u mogućnosti obavljati svoje osnovne i prioritetne operativne zadaće gašenja požara, spašavanja ljudi i materijalnih dobara  kao i spašavanja u tehničkim intervencijama.

 Imajući u vidu primarnu činjenicu da vatrogasci, uz gašenje požara, spašavaju ljudske živote i materijalna dobra, provode i niz drugih stručnih, operativnih i društveno korisnih zadaća, apelira se na građane koji neodgovorno pale ili namjeravaju paliti korov i poljoprivredni otpad na otvorenom prostoru da to ne čine zbog cjelokupne situacije u kojoj se nalazimo i da ostanu doma, a ako uoče požar da žurno obavijeste vatrogasce na broj Županijskog Centra 112 ili 193, ujedno broj i Županijskog vatrogasnog operativnog centra.

Ukoliko spaljivanje ipak vrše, obvezno isto treba učiniti za mirnog vremena, bez vjetra, osigurati dovoljan broj fizičkih osoba sa priručnim sredstvima za gašenje, ne spaljivati istovremeno veće količine otpada, obvezno kontrolirati izgaranje i ne napuštati mjesto izgaranja dok se vatra u potpunosti ne ugasi i o svemu obvezno zatražiti odobrenje Županijskog Centra 112 i Županijskog vatrogasnog operativnog centra ili najbližu vatrogasnu postrojbu.

 Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 do 15.000,00 kuna. Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo učinjeno iz nehaja. Ukoliko je djelo počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Tagovi: vatrogasci, apel, požari, korov

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Pretraži SB Online

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Preko 120 zaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

.

Novi podaci Stožera CZ RH

.

Nakon duže vremena najavljen koncert u Sl. Brodu, i to za nekoliko dana

.

GRAD OBJAVIO: Još jedan Mjesni odbor dobit će novi društveni dom

.

Danas pretežno sunčano

.

Zarolaj pa ispeci: Recept za punjeni kruh sa salamom, sirom i špinatom

.

ʼAJDE DA JE I U NJEMAČKOJ NEŠTO SKUPO: Kilogram ovog povrća skoro 9 eura

.

Povrat poreza ove godine stiže ranije, evo tko bi mogao dobiti i do 19.000 kuna

.

ZA ŽIVOT BEZ BOLI: Antonija (16) treba našu pomoć u prikupljanju novca za operaciju kralježnice

.

U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić

.

Požar u Sl. Brodu

.

Nove strože mjere za Brodsko-posavsku županiju

.

Policijska uprava brodsko-posavska raspisala je natječaj za prijem u državnu službu

.

Postavljene su cijevi ispod Save, plin iz Hrvatske u Rafineriji Brod

.

55-godišnjaku oduzeli veću količinu oružja

.

Nastavlja se rast broja zaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

.

Od ponedjeljka online nastava u Brodsko-posavskoj županiji

.

ZA ŽIVOT BEZ BOLI: Antonija (16) iz Komorice treba našu pomoć u prikupljanju novca za operaciju kralježnice

.

I dalje velike brojke zaraženih u Hrvatskoj. Preminule 43 osobe

.

Duspara građanima poslao čestitku

.

POLICIJA NA TERENU: Stradao biciklist u Sl. Brodu

.

Hrvatska s nekim državama u EU dogovorila ʺcovid putovniceʺ koje bi navodno spasile turizam

.

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima

.

Recept za friku: Palačinka od krumpira i sira koju Slovenci i Talijani vole ʺbezgraničnoʺ

.

Cure novi detalji nadzora: ʺOdveli bi Nikoll doktoru da nije završila na Hitnojʺ

.

Akumulator je otkazao? Nemojte kupiti/ugraditi novi prije nego provjerite ovo

.

Napreduje izgradnja novog autobusnog kolodvora

.

Virus nam je ubio 32 milijarde kuna: Samo na samoizolacije i bolovanja otišlo 150 milijuna

.

Počelo je. Prljavi igraju prljavo

.

Vlada RH danas raspisala lokalne izbor. Nove mjere u 5 županija

FOTONALAZ

Mladi ponovno najavili okupljanje: ʺVidimo se na starom mjestu s još većom željom za dobrim povodomʺ