SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Budite oprezni pri kupovini. Inspektorat utvrdio da trgovine masovno varaju na ʺsniženjimaʺ

SB Online | Budite oprezni pri kupovini. Inspektorat utvrdio da trgovine masovno varaju na ʺsniženjimaʺ SB Online | Budite oprezni pri kupovini. Inspektorat utvrdio da trgovine masovno varaju na ʺsniženjimaʺ

PRIJE 3 GODINE
TEKST: M.B.

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Čak 66 prekršaja vezanih za sniženja robe u trgovinama diljem Hrvatske utvrđeno je pri tržišnoj inspekciji koju je u siječnju i veljači obavljao Državni inspektorat. Inspektorat je obavio ukupno 519 inspekcijskih nadzora u kojima su nadzirana zimska sezonska sniženja.

Velika većina prekršaja odnosila se na nepravilno isticanje cijena tijekom trajanja akcija i sniženja te neisticanje uvjeta pod kojima se takva roba prodaje, neisticanje obavijesti o podnošenju pisanog prigovora potrošača te na nepoštenu poslovnu praksu trgovca.

Inspektorat je među ovih 66 slučajeva utvrdio i nepoštenu poslovnu praksu kao što je tzv. zavaravanje potrošača tako da se snižene cijene proizvoda  prikazuju kao da su niže u odnosu na redovne, a zapravo je cijena prelijepljena preko iste cijene prije tobožnog sniženja. Logično je da se tako vara potrošače koji misle da proizvod kupuju po sniženoj cijeni, a zapravo se radi o istom iznosu.


Lažno sniženje od 0 kuna u jednoj trgovini elektronike
foto: www.paraf.hr

Zakon jasno propisuje da se sezonskim sniženjem smatra prodaja proizvoda po sniženoj cijeni nakon što protekne sezona kada se artikli prodaju u okviru sezonskog sniženja i na njemu mora JASNO biti vidljiva cijena prije popusta i cijena sa sniženjem. Na primjer, ako kupujete majicu na sniženju od 20% čija je redovna cijena 150 kuna, onda će njena snižena cijena biti 120 kuna i oba ta iznosa moraju biti jasno vidljiva na etiketi. 

Koliko ste puta u trgovinama odjećom kupili neki proizvod po sniženoj cijeni, a kad bi došli kući i odlijepili sniženu cijenu, vidjeli bi da se ispod krije potpuno isti iznos proizvoda? Jeste li se osjećali prevarenima? Ako jeste, imali ste pravo jer doista jeste prevareni. 

Iako Inspektorat obavlja nadzore i kažnjava prekršitelje, potrošači ipak moraju sami sebe zaštititi i paziti kako, što i gdje kupuju jer izgleda da doslovno na svakom uglu netko čeka da nas prevari. Stoga, dobro otvorite oči i prije kupnji istražite kako se kreću cijene određenih proizvoda, a na blagajni svakako još jednom pitajte je li proizvod doista na sniženju ili nije. Opreza nikad dosta!


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: