SB Online

DA SE MALO PRISJETIMO: Nošenje maski za lice i pravilno pranje ruku

PRIJE 3 GODINE
M.B.
PRIKAZA: 1659

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | DA SE MALO PRISJETIMO: Nošenje maski za lice i pravilno pranje ruku SB Online | DA SE MALO PRISJETIMO: Nošenje maski za lice i pravilno pranje ruku

PRIJE 3 GODINE
M.B.
PRIKAZA: 1659

Budući da se na području Požeško-slavonske županije u posljednjih nekoliko dana znatno povećao broj zaraženh koronavirusom, još jednom donosimo preporuke za nošenje maski za lice i pranja ruku. Upute kako pravilno oprati ruke te kako koja maska za lice funkcionira, prenosimo sa službene internetske stranice Zavoda za javno zdravstvo.

Preporuke za korištenje maski za lice, medicinskih i zaštitnih maski

Prijašnje preporuke nastale temeljem informacija i uputa kojima se raspolagalo, govorile su da samo osobe s akutnim respiratornim infekcijama trebaju nositi masku koja pokriva nos i usta korisnika. Međutim, nošenje jednokratnih maski na javnim mjestima na kojima se ne može održavati sigurnosna udaljenost, npr. javni prijevoz, trgovine prehrambenih proizvoda ili čak na radnom mjestu, moglo bi pomoći smanjenju širenja virusa SARS-CoV-2. Maske mogu podići svijest o fizičkoj udaljenosti i zdravstveno osviještenom ponašanju.Pranje ruku može zaštititi vas i one koje volite

Respiratorni virusi poput koronavirusa koji uzrokuju COVID-19 šire se kada sluz ili kapljice koje sadrže virus uđu u tijelo kroz oči, nos ili grlo. To se uglavnom dešava putem ruku. Ruke su jedan od najčešćih načina širenja virusa s osobe na osobu. Za vrijeme globalne pandemije jedan od najjeftinijih, najlakših i najvažnijih načina sprječavanja širenja virusa je često pranje ruku vodom i sapunom.

1. Kako pravilno oprati ruke?

Brzo ribanje i ispiranje nije dovoljno za uklanjanje svih tragova virusa s ruku. U nastavku su koraci za učinkovito pranje ruku.
• 1. korak: smočite ruke pod tekućom vodom,
• 2. korak: nanesite dovoljno sapuna da prekrijete mokre ruke,
• 3. korak: protrljajte sve površine ruku – uključujući nadlanice, prostore između prstiju i ispod noktiju – najmanje 20 sekundi,
• 4. korak: temeljto isperite tekućom vodom,
• 5. korak: osušite ruke čistom krpom ili papirnatim ručnikom.

2. Koliko dugo trebam prati ruke?

Ruke treba prati najmanje 20-30 sekundi. To je vrijeme trajanja dvije pjesme “sretan rođendan” od početka do kraja. Isto vrijedi za dezinficijens: koristite dezinficijens koji sadrži najmanje 60% alkohola i trljajte ga u dlanove najmanje 20 sekundi kako biste ih potpuno prekrili.

3. Kada trebam prati ruke?

Za sprječavanje zaraze COVID-19 trebate prati ruke:
• nakon puhanja nosa, kašljanja ili kihanja,
• nakon boravka u javnim prostorima, uključujući javni prijevoz, tržnice i vjerske objekte,
• nakon diranja površina izvan kuće, uključujući novac,
• prije, tijekom i nakoN pružanja skrbi bolesnoj osobi,
• prije i poslije jela.5. Trebam li prati ruke toplom vodom?

Ne. Temperatura vode je nebitna kod pranja ruku. Hladna voda i topla voda su jednako učinkovite u suzbijanju virusa i klica– ali samo ako koristite sapun!

6. Trebam li sušiti ruke ručnikom?

Klice se lakše šire putem mokre kože. Zato je temeljito sušenje ruku važan korak. Papirnati ručnici ili čiste krpe najbolje uklanjaju klice bez njihovog širenja na druge površine.

7. Što je bolje: pranje ruku ili korištenje dezinficijensa?

Kada se pravilno provode, pranje ruku sapunom i vodom te korištenje dezinficijensa su vrlo učinkoviti načini suzbijanja većina klica i patogena. Dezinficijens je često praktičniji kada niste kod kuće, no on može biti skup ili nedostupan u hitnim situacijama. Osim toga dezinficijens na bazi alkohola ubija koronavirus, no ne ubija sve vrste bakterija i virusa.

Na primjer, on je relativno neučinkovit protiv norovirusa i rotavirusa.

8. Što ako nemam sapun?

Klorirana voda ili dezinficijens koji sadrži najmanje 60% alkohola najbolje su alternative ako nemate sapun i tekuću vodu. Ako vam nisu dostupni, voda sa sapunom ili pepeo mogu pomoći u uklanjanju bakterija, iako manje učinkovito. Ako se koriste ove metode, važno je oprati ruke čim se dobije pristup sanitarnom čvoru i u međuvremenu izbjegavati kontakt s ljudima i površinama.

9. Kako još mogu sprječiti širenje koronavirusa?

• pravilnim ponašanjem kod kihanja i kašljanja: pokrijte usta i nos laktom ili maramicom kod kašljanja ili kihanja, odmah bacite korištenu maramicu i operite ruke,
• izbjegavajte dodirivanje lica (usta, nos, oči),
• držite razmak: izbjegavajte rukovanje, grljenje i poljupce, dijeljenje hrane, pribora, šalica i ručnika,
• izbjegavajte bliski kontakt s osobama koje imaju simptome prehlade ili gripe,
• odmah potražite liječničku pomoć ako vi ili vaše dijete imate povišenu temperaturu, kašljete ili otežano dišete,
• čistite površine koje su mogle biti u doticaju s virusom i općenito češće perite površine (posebno na javnim mjestima).

I za kraj, BUDITE ODGOVORNI!!


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: