SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

DRAGANA JURIŠIĆ-Kraljica umjetničke fotografije

PRIJE 3 GODINE
TEKST: Darko Lončar

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | DRAGANA JURIŠIĆ-Kraljica umjetničke fotografije SB Online | DRAGANA JURIŠIĆ-Kraljica umjetničke fotografije

PRIJE 3 GODINE
TEKST: Darko Lončar

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Umjetnost je divlji napor da dosegnemo ljepotu koja je iznad nas i upravo čineći taj napor, Dragana Jurišić, naša Brođanka, kraljica umjetničke fotografije, prikazuje nam našu Ivanu Brlić Mažuranić i naše sugrađanke, u različitim pozama, pokretima i životnim situacijama, i na taj način nas uvodi u jedan sasvim novi svijet bajki Ivane Brlić Mažuranić koji nam je do sada bio potpuno nepoznat. I to je ta ljepota, nešto novo, i do sada neviđeno, bar na ovim našim prostorima.Kada su novinari pitali našeg zaboravljenog brodskog pjesnika Dinka Lončara-Štaku, zašto se on s toliko strasti bavi poezijom kada je u poeziji već sve rečeno, Dinko je samo mirno odgovorio; da, istina,  u poeziji je sve rečeno, ali nije na svoj način. To isto vrijedi i za Ivanu, o njoj već sve znamo, o Ivani  je već do sada sve ispričano, sve rečeno, ali nije na svoj način. Upravo nam baš na taj zanimljiv, originalan i atraktivan način i Dragana predočava Ivanu u jednom novom ruhu, novom svjetlu, na svoj način, jedinstven način, umjetnički vrlo zahtjevan, ali i posebno interesantan.

Tko je zapravo Dragana Jurišić?

Naše gore list, Dragana je naša rođena Brođanka, kćer našeg poznatog komentatora na društvenim mrežama i brodskim portalima, Tomislava Drage Jurišića, poznatog po svojim pravednim i borbenim stavovima protiv lopovluka i korupcije koji su proželi sve sfere života u Lijepoj našoj. I sami su kao obitelj puno propatili pogotovo kada im je dom bio granatiran i razoren u Domovinskom ratu.  Ipak, uz sve životne nedaće i brodolome,  nije se Dragana dala slomiti, spakirala je jedan dan svoje kofere i krenula u nepoznato, za Irsku. Tamo ju život nije ni mazio ni gladio, kao ni mnoge naše Hrvate koji se tamo nađu trbuhom za kruhom, borila se i školovala, bila je uporna i danas je postala jedna od vodećih umjetnika u Irskoj, po mišljenju stručnih kritičara. Njene umjetničke fotografije obišle su cijeli svijet, tražen i poželjan gost u galerijama širom svijeta i kada bi pokušali bar na kratko izvući i predstaviti sve njezine nagrade i uspjehe onda treba reći da je taj spisak zaista impozantan.

Završila je magisterij na sveučilištu u Walesu kao jedan od najboljih studenata na katedri. Godine 2009. izabrana je kao najperspektivnija umjetnička nada svoje generacije u Velikoj Britaniji. Osvojila je prestižnu nagradu Royal Hibernian Academy, kao i prestižnu Dorthe Lange-Paul Taylor. Godine 2013. doktorirala je u Europskom centru za fotografska istraživanja…itd.itd…

Čast nam je i zadovoljstvo vidjeti Draganu Jurišić da se sa svojim stvaralačkim opusom predstavi i u svom rodnom gradu. 

Hvala i gradonačelniku Mirku Duspari koji joj je otvorio vrata Kuće Ivane Brlić Mažuranić i nije zaboravio na našu mladost koja sada živi u Irskoj. Izložba fotografija pod nazivom „Srdce neda spavat“ nadahnuta je privatnim životom i razmišljanjima Ivane Brlić Mažuranić i na vrlo zanimljiv i domišljat način postavljena je na prozorima Kuće Brlić, a ne na uobičajenim zidovima, u zatvorenom prostoru. Zidovi su po svojoj prirodi hladni, a prozori topli, ako su oči ogledalo duše onda su prozori ogledalo duše jedne obitelji, jedne žene, jedne kuće u kojoj je Ivana živjela od 1892. A danas se uređuje u Interpretacijski centar Ivane Brlić Mažuranić. Naziv izložbe preuzet je od Ivaninog pisma majci nakon smrti djeteta. Na vrlo zanimljiv i originalan način Dragana Jurišić na svojim fotografijama kombinira suvremene portrete žena koje žive u našem gradu s manje poznatim fotografijama književnice iz njena obiteljskog albuma i ulomcima njenih dnevničkih zapisa i njenih pisama.Fotografije su okrenute prema Trgu koji nosi ime književnice i tako su postavljene da se razgledavaju izvana. Dragana nam je dala i izjavu:

-Drago mi je i osjećam se ispunjeno jer prvi puta izlažem u svom rodnom gradu i baš zato sam posebno uzbuđena. Ivana je velika književnica, a mene je posebno zanimalo kako ona kao mlada žena prolazi svoj stvaralački i umjetnički put i kako se kroz to nosi sa svim životnim nedaćama u sredini koja u to vrijeme nije baš bila sklona naprednim mladim ženama. I ja sam također mlada žena i sve to osjećam na sebi što je i Ivana prolazila i borila se uz sve nedaće još i s depresijom. Mnoge današnje žene mogu se prepoznati kroz Ivaninu priču i njenu sudbinu. Htjela sam  izložbu upriličiti  na otvorenom prostoru, ljudi zaziru od institucija i ulaska u zatvorene prostore i drago mi je ako sam umjetnost bar malo približila narodu i u tome uspjela“.

Na ovaj način Dragana doista okreće svoja umjetnička djela prema građanima, prema svojim Brođanima, i približava umjetnost narodu, a ne samo jednom određenom i uskom krugu građanske elite, što je za pozdraviti i vjerujem da će ovaj Draganin način i  put biti inspirativan i za druge umjetnike. 

Uz neformalno druženje i razgovor na otvorenom prostoru, sjedeći u kafićima i uz druženje novinara i umjetnika, osjetili smo bar malo čar i draž Londona, Parisa i drugih velikih svjetskih gradova koji također na ovaj način organiziraju izložbe na otvorenom, ili čak ulici. 

Izložbu je otvorila kustosica Hana Katanić, a sama izložba je realizirana uz partnerstvo Muzeja Brodskog Posavlja, Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, a financijski pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture RH, Grad Slavonski Brod, Culture Ireland, Grad Zagreb, te Zaklada kultura nova.

Dobro došla Dragana, u svoj rodni Slavonski Brod! 


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: